Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бордът усмири политиците-любители на заеми, но и без него ЕС спаси Гърция от блатото на кредитите

По някакъв невероятно странен начин тези дни България и Ел Салвадор много си приличат. У нас започна поредният дебат с плюсовете и минусите на еврото, а в южноамериканската страна вдигнаха бунт срещу банките и традиционните валути и заложиха на екзотичния биткойн. Това не е просто революция във финансите, а тотален отказ от използването на финансовите услуги и парите такива, каквито ги познаваме днес.

Решението на България да приеме еврото така ядоса един от най-изявените му противници проф. Стив Ханке, че той сравни тази некомпетентност с убийството на писателя Георги Марков.

Пред "168 часа" професорът, който е чест гост на страниците на "Уолстрийт джърнъл" и наскоро бе обявен за един от най-влиятелните хора във Вашингтон, нееднократно е заявявал, че единствено валутният борд може да удържа широкопръстите български политици да вземат нови и нови заеми и да вкарат страната отново в инфлационна спирала.

От друга страна, Европейската централна банка и валутните механизми на Европа по никакъв начин не спряха Гърция да натрупа огромни дългове. Там обаче нямаше фалирали банки, нямаше хиперинфлация, нямаше оскотяване на населението. Напротив, по всичко личи, че съседите ни продължават да се справят доста по-добре от нас.

Защо? Наистина ли е толкова скъпо и непосилно начинание приемането на еврото? Наистина ли няма да ни опази от неразумните политици? Ще спре ли изтичането на още 51 млрд. евро, колкото загубихме през последните 20 години?