Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Актьорът по време на едно от фотопътешествията си из Родопите
СНИМКИ: ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ
Актьорът по време на едно от фотопътешествията си из Родопите СНИМКИ: ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ

Актьорът показа 20 свои кадъра на 1 юни, за да помогне за купуването на ценна апаратура

От няколко години актьорът Владо Карамазов става все по-добър в новото си хоби фотографията. Негови снимки влизат в едни от най-престижните конкурси по света и въпреки многобройните покани да направи първата си изложба той все отказва.

Той много държи

нещата, с които

се захваща, да

носят смисъл,

а не да ги прави просто ей така. Миналата година му хрумва идеята наистина да направи своя изложба, но тя да е благотворителна - да помогне на важна кауза. Обсъжда това с един доказан лекар - доктор Благомир Здравков. Но пролетта на 2020-а световната пандемия идва и у нас и променя плановете на всички ни. Затова и организацията за първата изложба на Карамазов застива, но не задълго. Заедно с директора на Педиатрията д-р Здравков решават, че могат да направят изложбата за 1 юни - Деня на детето, и така да съберат средства за жизненонеобходимата за лечебното заведение апаратура.

“Много се притеснявах преди това - дали ще има интерес, а все пак го правех за каузата да помогна на болницата”, разказа актьорът пред “24 часа”.

Той избира 20 кадъра - портрети на деца на свои близки и на малчугани, които е срещал по време на своите фотопътешествия. Преди да ги включи в първата си експозиция, разбира се, получава разрешение от всички родители. А след това продуцентът

Евтим Милошев му

помага финансово

за отпечатването

на снимките,

така че те да изглеждат не само като красиви картини, а и като луксозен подарък.

Всичко е готово за откриването на първи юни - кадрите са наредени в двора на болницата, където ще се съберат гостите, но проливните дъждове принуждават Владо и организаторите да приберат снимките във фоайето. “Но хубавото беше, че те бяха публикувани и на сайта на болницата и можеше да бъдат разгледани от много хора. Продадохме всички 20 снимки”, обясни Карамазов.

Той не слага цена на снимките си, а всеки желаещ решава колко да дари. Средствата, които събира от изложбата, са 75 000 лева и всички отиват за лечение на най-малките и новородените деца. С тях вече е купена и изключително важна техника: апарат за недоносени бебета, с който да се диагностицират спешни състояния, реанимационна чанта за лечение на най-малките пациенти, монитор, с който да се измерват жизнените им показатели.

Сред кадрите в първата изложба на Карамазов може да се видят лицата на племенника му Калоян, който от години живее в Лондон с родителите си, на Петър - сина на Евтим Милошев, който изигра малкия Пепе - детето на героя на Владо в “Откраднат живот”, на 11-годишния Юсуф от родопското село Кръстава. Впрочем със снимката на детето по-рано тази година Владо стана финалист в престижния годишен фотоконкурс на американския институт “Смитсониън” и за нея гласуваха хора от цял свят.

Със снимките си актьорът не показва само детската усмивка - търси сериозността у най-малките. Все пак всяко дете има своя път, своя свят и именно това той иска да покаже през фотообектива си.

“През последните години снимах много деца. Моите снимки не са типичните детски снимки.

Винаги търсех

сериозността в

погледите на децата,

както и тяхната

чувствителност

и честотата, на която трептят. Тези деца ще се превърнат след години в зрели хора и исках да запечатам като спомен най-истинското, най-сериозното от тях. Въпреки че са деца. За изложбата селектирах 20 кадъра, заснети в България и чужбина. Сега заедно с тези малки, но сериозни хора от моите снимки ще се опитаме да помогнем на други деца в нужда. Снимките са напечатани на закалено стъкло и са лимитирани бройки. На всеки собственик ще дам сертификат за автентичност със заглавието на снимката, датата на заснемане и поредността на принта”, обясни Владо в инстаграм.

Този кадър, част от изложбата, се казва “Озарение”.
Този кадър, част от изложбата, се казва “Озарение”.

Малко преди да открие първата си изложба, той преживява още нещо за първи път, и то свързано с призванието му - актьорството. Владо прие поканата на Явор Гърдев да стане част от новата му постановка “Опашката”, която именитият режисьор направи в Плевенския театър.

“Никога не бях работил в театър извън София. След 20 години в тази професия го направих. Плевенският театър е архитектурно бижу. А като дейност просто кипи. Получих други емоции, запознах се с младите актьори, направихме хубаво представление и вече Плевен ще е по-специален град за мен”, казва Карамазов.

“Опашката” е по едноименния роман на Захари Карабашлиев. Само три месеца след като книгата излиза на пазара, е и премиерата на театралния спектакъл по нея. Владо изпълнява главната роля - на политика, канен за президент, чиято любима неочаквано се оказва с опашка. Михаил Билалов играе неговия наставник, а в ролята на жената мутант е младата Надя Керанова.

Владо ще я играе още два пъти - на 2 и 3 юли, преди лятната ваканция. И отправи предизвикателство към хората - да станат пътуващи зрители. Тоест да обикалят страната не само за да виждат красиви гледки, но и да гледат интересни постановки, както например преди време той отиде в Бристол специално заради спектакъла “Дългият път на деня към нощта” с Джеръми Айрънс. Тогава той дори успя да се снима и да поговори с голямата звезда - преживяване, което никога няма да забрави. Както и че добрият актьор задължително трябва да е и добър човек.