Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Живеем в мизерия, семейството ми страда. Банките ни притискат”, каза през сълзи Крум Йорданов

През 2019 е бил уволнен, после възстановен на работа, имал служебни проблеми в последните 3 г.

Защо полицай с 19 г. стаж и повече от 15 награди обира банка? Този въпрос продължават да си задават жителите на Дупница, след като преди седмица Крум Йорданов нахлу с пистолет и задигна 54 хил. лв. от клона на ЦКБ в центъра на града. Съседи и приятели на 40-годишния бивш полицай още не могат да повярват, че той го е извършил. Познават го като изключително съвестен, скромен, възпитан и честен човек. Баща му Йордан Йорданов, пенсионер и е трети мандат общински съветник и лидер на Старейшини ГЕРБ в Дупница, е авторитетен и уважаван общественик.

"Не спекулирайте с нещастието на хората. Ако знаех, щях да предотвратя случилото се", коментира притеснен пред наш репортер бащата на експолицая.

Бившият полицай Крум Йорданов нахлу в банковия офис миналия четвъртък около 14 ч. Бил с бейзболна шапка, очила и медицинска маска на лицето. Двете служителки успели да излязат навън. Обирджията блъснал едната от тях - Цецка Цекина, но жената успяла да го заключи вътре. Събрал 12 550 щатски долара, 6510 евро, 1945 британски лири и 16 002 лв., на обща стойност 53 745 лв. Стрелял 6 пъти в ключалката, след това през счупените стъкла избягал, като си наранил ръцете. След около час и половина е бил задържан. Посочил на полицаите къде е скрил парите, увити в неговата тениска. Сумата наистина била намерена в храсти в краен квартал на града.

Не е намерен обаче пистолетът, с който е стрелял. Проверка установила, че бившият служител на реда има разрешително за пистолет и две пушки. Те били намерени при обиск в дома му, но не и пистолетът. Задържаният направил пълни самопризнания.

Пред окръжния съд в Кюстендил обясни, че му се губят спомени от часове в четвъртък и е бил в неадекватно състояние.

Не си спомнял и къде е хвърлил пистолета,

с който е стрелял.

"Дошъл е на себе си и осъзнал какво е направил 2-3 часа по-късно, в ареста. Това не е съзнателно обмислен и планиран обир. Влиза в банката като в сладкарница. Вижте и от записите как излиза - леко тича, което съвсем не е присъщо за изпечен, закоравял престъпник. Да, извършил го е и трябва да понесе наказание, но явно съвсем е бил притиснат от проблеми", каза негов познат.

"Потънали сме в кредити, банките ни притискат. От 2-3 г. съм на лекарства, защото трудно понасям мизерията. Децата и съпругата ми страдат. Бях на дъното, посегнах от отчаяние. Беше импулсивно и глупаво действие, действията ми бяха неосъзнати, нямах дори ръкавици на ръцете.

Изпаднал съм

в изключително затруднено положение,

което не пожелавам и на най-големия си враг. Не помня много от случилото се, не зная къде съм хвърлил пистолета. Показах на полицаите къде съм оставил парите", каза пред съда Йорданов и се просълзи. Помоли да го освободят под домашен арест, за да се грижи за децата си, на 14 и 7 г., за да може жена му да ходи на работа. Съдът обаче отказа да го освободи.

"Касае се за тежко умишлено престъпление с висока степен на обществена опасност, за което се предвижда лишаване от свобода от 5 до 15 г. Съществува реална опасност да се укрие или извърши престъпление. Има данни от показанията на свидетел и медицински документи, че обвиняемият има психично разстройство", обоснова се съдът. Йорданов се отказа да обжалва това решение пред Апелативния съд - София, и ще остане в ареста.

Прокуратурата обясни, че разследването ще приключи скоро и обвинителният акт бързо ще бъде внесен за разглеждане в съда. Защитата му вероятно ще поиска съдебно-психиатрична експертиза.

Репортерска проверка установи, че за 19 г. служба в МВР Йорданов, който е бакалавър по психология, прeминал курсове за повишаване на професионалната квалификация в Академията на МВР, има над 15 награди. Работил е в различни структури на МВР в София. Участвал е в залавянето на няколко големи групи бежанци, припомнят негови колеги. Преди около 3 г. обаче се появяват първите му служебни проблеми.

На 13 ноември 2019 г. е дисциплинарно уволнен. Тогава заема длъжността полицейски инспектор IV степен, група "Контрол на пътното движение по главни пътища и автомагистрали", сектор "Пътна полиция", отдел "Охранителна полиция" при ОД на МВР - София. Причината за уволнението е, че не е подал декларация за това, че

по време на отпуск

е работил на

строителен обект,

твърдят началниците му. Съдът обаче отмени заповедта и го възстанови на работа. В хода на делото стана ясно, че е предоставил камиона си под наем на фирма, която изпълнява строително-монтажни работи на язовир край Панагюрище. Приходите от наема на камиона си, който после е бил откраднат, е декларирал стриктно пред данъчните, както и в служебната имуществена декларация. Не се е доказало той лично да е управлявал камиона, нямал и никакъв граждански или друг договор за работа към фирмата. Съдът откри и още доста административни и процедурни нарушения при извършваната дисциплинарна проверка по този случай и отмени уволнението му. Така през юли 2020 г. е възстановен отново в системата на МВР. Оказало се обаче, че старото му място вече е заето, и е преназначен в група "Охранителна полиция" на РУ - Костинброд, при ОДМВР - София. Предложената му длъжност била по-ниска йерархично от предишната и се намира в полицейско управление, което е по-отдалечено от местоживеенето му. Заради това Йорданов завежда дело в съда за отмяна на тази заповед. На първа инстанция преди около 2 месеца съдът излиза с решение, че заповедта трябва да се отмени.

Междувременно само два месеца след като е върнат на работа, подава рапорт за напускане на МВР по собствено желание и на 6 октомври м.г. е прекратено служебното правоотношение. През този кратък период, докато е бил отново с униформа, арестува пиян украински тираджия, който му предложил 50 евро подкуп. Въпреки че напуска сам, обжалва в съда заповедта на министъра. Твърди, че му е оказван натиск от началниците "да си търси друга работа", упражняван му е психически тормоз, карали го да пише обяснения и затова подал заявление за напускане. Пред магистратите казва, че е бил добър служител години наред, но от 3 г. не среща разбиране от шефовете си. Изпращал е сигнали срещу тях, но от проверките на Инспектората и "Вътрешна сигурност" се установило, че са неоснователни.

Делото за отмяна на заповедта за освобождаване е още в съдебна фаза и се чака решение. По него са разпитани началниците на полицая, които обаче категорично отричат да са му оказвали натиск да напусне сам. Негови колеги пък разказват, че след като е възстановен на работа, очаквал

“постановка” с цел

да го извадят

отново от системата

Често бил афектиран и разстроен. "Аз за всяко нещо съм писал жалби с конкретни доказателства, с конкретни записи, но за мое най-голямо съжаление всичко се прикрива. Направо мога да го кажа най-отговорно", казва пред съда Йорданов.

Най-близките му хора смятат, че проблемите, които е имал в последните 2-3 г. в работата, са оказали влияние и са го депресирали, а кредитите допълнително са утежнили психическото му състояние.