Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защото се страхуват да не се минат, крайно време е да се спрат приказките за колективен имунитет

Всички многознайковци разсъждават защо българите не се ваксинират, след като могат. Говори се, че сме тъп народ, че вярваме в конспиративни теории твърде много. Че има страх от тежки нежелани реакции и какво ли не. Истината е по-проста. Прекалено много се говореше за т. нар. колективен имунитет. Един вид - хората проявяват малък героизъм, ваксинирайки се, за да може евентуално 30 процента от популацията да останат неваксинирани, но в безопасност, след като вирусът изчезне. И се задейства комплексът - да не се мина, ваксинирайки се и да съм от тези 70 процента, като може да остана в онези 30, на които няма да им се наложи. Аз много уважавам всички български лекари, но защо не се намери един, който да каже простата истина - имунитетът е винаги личен, както и наказателната отговорност, впрочем. Поставяйки си ваксина, вие лично се предпазвате от вируса, не предпазвате някой друг, някога, а предпазвате себе си тук и сега.
И при положение, че има предостатъчно ваксини и те са безплатни е редно да се предприеме задължителна ваксинация на определени категории - учители, студенти, работници с цехова организация, целият туристически бизнес, който непрекъснато иска помощи и получава, затова е редно да е пръв. Освен това чисто маркетингово - да гарантираш, че твоят хотел или кръчма са със 100 процента ваксиниран персонал си е голяма реклама.
Впрочем идеята, която лансира Поли Карастоянова държавата да дава по 50 лева ваучер за хотел или кръчма при ваксина е чудесна. Получава се като шампоан 3 в едно. От една страна се насърчава ваксинирането, от друга се подпомага бизнеса и е социална помощ за работниците в хорекабизнеса. Ако правителството наистина иска да насърчи ваксинацията, тутакси трябва да приеме тази идея, а не да чака "дизайн на комуникационна кампания" от ЕС, както казва Стойчо Кацаров.
И накрая още нещо, което може би е първото. Твърде много се говореше за нетежките странични реакции - висока температура, преходна болка и пр., Да, повечето хора вярват в ползата от ваксините и не вярват, че може да умрат от тежка реакция, но понеже бяха изприказвани милиони думи за баналните реакции, и затова, може би инстинктивно искат да си спестят високата температура през лятото. Не че тези реакции са задължителни и неизбежни, но много се приказваше. Оттук нататък пътят е един - задължителна ваксина за определени категории и бонуси за младежта.