Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Децата, които били изпращани в интернати, гладували, студували и били жертва на физическо, психическо и сексуално насилие.
Децата, които били изпращани в интернати, гладували, студували и били жертва на физическо, психическо и сексуално насилие.

Анонимните гробове са на мястото на бивше училище-интернат

Умирали от болести, от глад и студ, при пожари и опити за бягство, били обект на физическо и сексуално насилие

Шокираща находка с тленните останки на 215 индиански деца, погребани в немаркирани гробове в бивше училище-интернат, разтърси Канада. Някои от тях са били едва 3-годишни в момента на смъртта си. Откритието е само "върхът на айсберга".

Някогашното училище е една от над 150-те институции от несъществуващата вече образователна система, която в продължение на повече от век насилствено отделя децата на коренното население от семействата им, за да бъдат асимилирани в канадското общество, съобщи АФП. Този месец се очаква да излезе доклад на базата на пълно проучване за всички подобни институции.

Националната комисия за истина и помирение, създадена от правителството, е

изслушала над 6750 свидетели

за шест години, за да документира историята на училищата. В доклада си от 2015 г. тя заключава, че системата е форма на "културен геноцид".

Приблизително 150 000 деца от индианските племена, метиси и инуити, са били задължени да посещават училища-интернати, финансирани от държавата, от 1883 до 1996 г. Те са били отвеждани от домовете и общностите им. Повечето такива институции са били под егидата на църкви и те са забранявали използването на местните езици и културни практики, често насилствено. Болестите, както и сексуалното, физическото и емоционалното насилие са били широко разпространени. Децата били системно недохранвани и бити, а през зимата стояли на студено. Това са данните на Националния център за истина и помирение.

Някои бивши ученици свидетелстват пред комисията, че

свещеници в училищата са забременявали

ученички от коренното население, че бебетата са били отнемани от младите им майки и убивани, а в някои случаи телата им са били хвърляни в пещи. Много деца са починали от болести, при инциденти, пожари и по време на опити за бягство, установява комисията. В училищата е имало масова смърт при епидемии от инфекциозни болести. Интернатите често са били претъпкани и слабо финансирани, а държавата не е търсила отговорност от служителите за това как се отнасят с децата.

Комисията установява, че семействата на починалите деца често са получавали неясни обяснения или са им казвали, че просто са избягали и изчезнали, пише "Ню Йорк Таймс". А дори и когато училищата са признавали смъртта на индианчетата, до 60-те години те обикновено са отказвали да връщат телата им на родителите им. Останките са изпращани само ако е по-евтино от погребването им в училищата.

В своя доклад комисията изчислява, че

в интернатите са починали над 4100 деца

Истинският брой на жертвите може никога да не стане известен поради непълни или липсващи документи.

Училището, където бяха открити останките на деца, е в Камлуупс, на около 160 мили североизточно от Ванкувър. То е било най-голямото училище-интернат в Канада, работило под егидата на Римокатолическата църква от 1890 до 1969 г. След това канадското правителство поема управлението и контрола до затварянето му през 1978 г. Записването на ученици от коренните народи достига кулминация от 500 деца в началото на 50-те години на миналия век. Според официални данни в това училище са починали поне 51 деца от 1900 до 1971 г.

"Смята се, че гробовете, открити с наземен радар, не са били документирани - каза Розане Казимир, лидер на организацията "Темлъпс ти секуепъмс фърст нейшън". - Някои от децата са били на 3 години."

След зловещата находка лидерите на коренното население, между които е и Тери Тийджи, призоваха да се търси истината в още бивши училища-интернати. Според него това е "част от публичното споделяне на истината от гледна точка на истинско помирение".

"Въпреки че броят на детски останки в Камлуупс е шокиращ, това е само върхът на айсберга и в никакъв случай не е изолиран инцидент", смята Линк Кеслер, бивш директор на Дома на обучение на първите нации към Университета на Британска Колумбия. Той подкрепя призивите

да се направи проверка и в други бивши интернати,

защото пълното признание за тази част от историята на Канада е "абсолютно необходимо".

Великият вожд Стюарт Филип, президент на Съюза на индианските вождове на Британска Колумбия, споделя пред ТВ Global BC: "Ако това се е случило в индианското училище в Камлуупс, няма причина да се смята, че не е ставало в цялата страна. Мисля, че не сме чули най-лошото. Изключително важно е да има национална програма за цялостно разследване във всички училища по отношение на немаркирани масови гробове" - казва той.

След откриването на масовия гроб в Британска Колумбия институциите в цялата страна свалиха знамената наполовина и почетоха паметта на загиналите деца с минута мълчание. От Ванкувър до Отава хората оставяха

детски обувки, играчки и свещи

на импровизирани паметници – площади, галерии и пред християнски църкви, които са играли важна роля в управлението на този тип училища.

Депутати и организациите на Първите нации – индианците, инуити и метиси, три различни народа с уникална история, езици, култура и вярвания, призоваха за откриването на масови гробове на погребани деца във всички бивши училища-интернати в страната. От десетилетия

оцелелите от тях разказват ужасяващи истории,

коментира пред АФП Тери Тийджи, регионален лидер на Асамблеята на първите нации на щата Британска Колумбия. "Намирането на труповете на тези 215 деца просто потвърждава слуховете" - допълва той. - Наистина е важно да признаем и научим колко от нашите деца са загинали в тези училища."

"Много оцелели мои роднини твърдят от години, че е имало много смъртни случаи и немаркирани гробове. Но никой никога не е вярвал на оцелелите. С откриването на гробното място в Камлуупс това е просто ужасяващо, трагично и болезнено" - казва пред "Ню Йорк Таймс" Пери Белегард, национален шеф на Асамблеята на първите нации, най-голямата организация на коренните народи в страната.

Каролин Бенет, министър за връзките между коренното и местното население, заяви, че канадците са свидетели на важна част от разкриването на истината. Премиерът Джъстин Трюдо каза, че новината е разбила сърцето му. Запитан дали ще има федерално финансиране за бъдещи изследвания и разкопки в бившите училища-интернати в Канада, Трюдо каза, че в предишни бюджети вече са били отпуснати пари за инициативи около гробищата в тези училища и че "ще има още…", съобщава Ен Би Си нюз. Откакто встъпи в длъжност през 2015 г., премиерът Трюдо даде приоритет на изготвянето на списък от 94 действия за възпоменание на учениците и подобряване на живота на коренното население. Но местните лидери смятат, че правителството трябва да извърви дълъг път.

Организациите "Краун индиджинъс рилейшънс" и "Нортън афеърс - Канада" заявиха в имейл, че през 2019 г. са били предвидени близо 34 млн. американски долара за три години в подкрепа на усилията за продължаване на изграждането на "Национален

регистър на смъртните случаи

на ученици

в училища-интернати" и онлайн регистър на гробищата в кампуси на тези училища. Тези средства са и в подкрепа на работата на местните общности за намирането и възпоменанието за деца, починали в училищата-интернати.

Министър Марк Милър, в чиито правомощия е грижата за коренното население на страната, каза, че

Римокатолическата църква и папата трябва да се извинят

на жертвите. Папата не направи официално извинение, но заяви, че "тъжното откритие допълнително повишава осведомеността за болките и страданията от миналото".

Изследването за откриване на масови гробове в повече бивши училища-интернати може да срещне редица предизвикателства. Достъпът до тези места може да бъде затруднен, тъй като много от тези имоти са разпродадени, имат друго предназначение или са били преустроени.

"От над 150 подобни училища, отворени в Канада, днес по-малко от 20 имат оцелели или частично съществуващи сгради" - казва Мери Елън Търпел-Лафонд, директор на Центъра за история и диалог с интернатите към Университета на Британска Колумбия, Ванкувър. Това може да създаде бариери пред изследванията, посочва в имейл изследователят. Препятствие пред разкриването на истината са и липсващите или непълни документи, които биха били от съществено значение за идентифициране на останките и фактологията около смъртта на децата.

Според Търпел-Лафонд някои ученици са били записани без собствени или фамилни имена, като например “индианско момиче № 237” – доказателство за недостатъчната документация. Неправилно спелуване на имена, нови имена, преведени на английски и френски език или англицизирани версии на имена на деца от коренните нации ще изправят изследователите пред трудното разчитане на документите.

И накрая, важно е как да се справим с немаркираните гробове. Търпел-Лафонд призова правителството да назначи специален докладчик, който да предложи прилагането на международни стандарти в Канада за местата за масови гробове.

“Масовите гробове са наследство от конфликти

и нарушения на човешките права в други части на света - Сребреница, Босна и Ирак", каза тя. "Трябва да покажем на оцелелите, че приемаме това откритие сериозно и се отнасяме с уважение."

Линк Кеслер заяви, че ООН може да изиграе значителна роля чрез своята Декларация за правата на коренното население, за да привлече вниманието към смъртните случаи и "да увеличи изискването за отговорност". Службата за правата на човека на ООН заяви в имейл, че канадските власти трябва да осигурят "бързо и обстойно разследване" за смъртта на деца от коренното население и "да удвоят усилията" за намиране на телата им, включително чрез търсене на немаркирани гробове.

Организацията "Темлъпс ти секуепъмс фърст нейшън" в Камлуупс продължава работата по откриване на още масови гробове с екип и георадар. Очаква се в двора на интерната да бъдат открити още гробове. Пълният доклад ще излезе през юни. Розане Казимир заяви пред канадската телевизия CBC: "Всички скърбим. Има толкова много въпроси без отговор, които нашите членове искат да знаят. Светът иска да знае".

Повечето от тези интернати са действали под егидата на различни църкви в Канада.
Повечето от тези интернати са действали под егидата на различни църкви в Канада.
Канада е потресена от разкриването на множеството анонимни гробове на деца от коренното население. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Канада е потресена от разкриването на множеството анонимни гробове на деца от коренното население. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Канадците оставят цветя и почитат паметта на загиналите, чийто брой е неизвестен.
Канадците оставят цветя и почитат паметта на загиналите, чийто брой е неизвестен.