Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Колко му е, и в миналото се е случвало

Тази седмица Байдън и Путин нещо се договарят. Какво – те си знаят. Но когато световните босове се договарят, понякога си разменят малките държави като пешки.

Случвало се е доста пъти, нищо чудно да се случи пак. Представете си за миг, малко на шега, разбира се, че Байдън предложи на Путин някаква пакетна геостратегическа сделка, с която България се връща в руската сфера на влияние. Как ще ви се отрази това?

Не се стряскайте – просто една хипотеза. На шега. Но както казах,

между великите сили всякакви пазарлъци са възможни

и всичко, което е възможно, вече се е случвало. И като се случи, последен научава този, комуто се случва.

Примери много. Да вземем знаменитата московска конференция, когато през октомври 1944 г. Чърчил предлага на Сталин да има 90 на сто влияние в Румъния и 75 на сто в България. Срещу това Великобритания иска за себе си 90 на сто в Гърция, а Югославия и Унгария се делят поравно. Сталин само поставя една синя чавка върху хартията и кима. Започват пазарлъци между външните министри и накрая СССР получава 80 на сто от България и Унгария, но англичаните си прибират Гърция, за да могат да се любуват на Акропола.

В това време и гърци, и българи треперят за бъдещето. Де да знаят, че то е вече осигурено?

Или да се върнем към 1989 г., когато Горбачов и президентът Буш-баща се срещнаха в Малта. По-конкретните договорки не станаха известни, но може да е имало и точни проценти. Тогава Горби се отказа и от СИВ, и от Варшавския договор, и най-вече от България. После съжаляваше. Дали били честна джентълменска, че НАТО няма да се разшири и с 1 сантиметър на изток, а каква стана тя… "Трябваше да го поискам черно на бяло" – затюхка се по-късно той.

Според мен увърта. Известно е, че

самият Горби предлага СССР да влезе в НАТО през 1990 г.,

а през 1991 същото го предлага и руският президент Елцин. През 2000 г. и Путин казва на Клинтън, че има такова желание. Цели 11 години Москва се натиска за НАТО, а НАТО я отблъсква. Но ако сега Байдън съобщи на Путин, че молбата му е приета?

Шегата настрана, но явно Байдън иска нещо от Москва. Иначе защо нарече Путин убиец, а на другия ден му предложи лична среща? Защо отмени санкциите върху "Северен поток-2"? И защо най-неочаквано продължи договора за стратегическите оръжия? Говори като ястреб, но ги върши като гълъб – явно се опитва хем да приспи ястребите у дома, хем да поразмекне железния стопанин на Кремъл.

Големият проблем на САЩ в момента е Китай. Китайската икономика ще изпревари американската още през 2028 година. Но ако Русия и Китай се обединят в един икономически блок и една колективна система за сигурност, в тяхната орбита ще се включат още доста държави, като например Казахстан, Беларус, Турция, Пакистан и така нататък. Това е най-голямата екзистенциална заплаха за САЩ след гражданската война от 1861 година.

Най-елегантното решение на проблема за САЩ е някак си да вбие клин между двата си големи съперника и да ги противопостави един на друг. Но уви, Белият дом избра другия подход – да натиска Москва, докато Путин падне. Натискането продължава поне 12 години и все се засилва, но Путин не пада, а затяга режима. И сега Русия и Китай са на път да направят нещо като нов Варшавски договор.

Не е ясно как САЩ ще обърнат тенденцията,

но би трябвало да предложат подаръци. Сама по себе си България не е чак толкова нужна на Москва, освен като боксова круша. Но както казах, в рамките на една комплексна сделка напълно възможно е Байдън да добави на едно листче: "България: 75 процента за Москва, 10 процента за САЩ, 15 процента за Германия." А Путин да удари една чавка ей така, от уважение към историята.

Пак казвам - приемете го като художествена антиутопия. Дори да ни отнемат най-скъпото, безвизовия режим за ЕС, няма лошо – който реши да бяга, ще иска политическо убежище.

Но най-интересни ще са промените у нас.

Няма да има нужда от бой, ние сами знаем какво да правим

Партията ГЕРБ е лесна - просто от "Европейска България" ще стане на "Евразийска България" и инициалите ще си останат. "Има такъв народ" спокойно може да се преименува на "Два народа – една цел". Впрочем Ива Митева, новата звезда на ИТН, ще трябва да си пренапише доктората. В него тя предлага смесена избирателна система с 30 на сто мажоритарно избрани депутати, а в руския парламент те са 50 на сто. Това не й ли говори нещо?

Най-големи затруднения ще има БСП. Кому е нужно това "социалистическа"? Водещата партия в Русия е против всякакъв социализъм, а втората е комунистическа. Следват либералдемократи, патриоти, националисти и т. н., но социалисти липсват. Ако иска Кремъл да й върне второто място, БСП ще трябва да стане пак БКП.

Вероятно Божков ще бъде посрещнат на аерогарата от целия държавен елит, а прокурорските дечица ще му поднесат букети. Христо Иванов също ще е там и ще предложи занапред прокурорите да носят мундири със златни копчета и сърмени пагони, както повелил още Петър Първи.

На Цветан Цветанов ще му отива да застане на почетен пост пред Паметника на съветската армия с калашник на гърди. "Републиканци за България" имат достатъчно кадри за постоянен караул. Радвам се и за Иван Костов, той ще намери нова реализация. Русия ще има голяма нужда от специалисти по валутен борд, за да върже рублата към юана. Костов знае как.

Ще има и разочаровани. Според мен това ще са професионалните русофили – "Атака", "Възраждане" и "Ляв съюз за чиста и свята република" с Виденов. Много са мухъл, да ме извинят. Освен това опитът показва, че великите сили не ценят праволинейните, а повратливите.

А повратливите са във фондациите

Те са млади, образовани, интелигентни и техният бизнес е идеологията. Те умеят да се опират върху опорни точки. Знаят как да работят с малцинствата. Специалисти са по жълтите павета. Като им секнат грантовете от запад, руското посолство ще ги рециклира на мига, защото те са безценни, когато българското правителство трябва да се вкара в правия път.

Уви, тези, които са тръгнали от научния комунизъм, едва ли ще могат да се върнат към него. Най-мъдро е да защитят нови дисертации при Александър Дугин (философа на Путин) на тема "Иван Грозни и неговите български корени" (има такива).

А какво ще прави вашият скромен репортер? Моята е най-лесна. Ще пиша да се учим от Москва, тъй като московската Дума се избира с чист мажоритарен вот. Хващам се на бас, че това веднага би спряло дъждовете. Но тъй като всичко дотук е само шеговита хипотеза, засега ще продължавам да настоявам за американския опит.