Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Одобрението към действията на служебното правителство рязко се обърна

Принудителното пенсиониране на Тодор Кантарджиев от Институра по заразни и паразитни болести стана точката на пречупване в отношението към служебното правителство. Досегашната им политика на "изчегъртване" се одобряваше като цяло, въпреки понякога спорните назначения.

Обществото бе склонно да прощава някои неясни действия и странни фигури. Но с принудителното пенсиониране на Тодор Кантарджиев се отприщи масово неодобрение. Причината за това е липсата на целесъобразност. Ако в смяната на шефа на полицията или на някоя голяма болница може да се види смисъл. Ново правителство, иска да работи с нови хора или има някакви съмнения за далавери или дори чисто предизборна целесъобразност - да покажем, че ние вече владеем държавата. Но с махането на Кантарджиев не може да се види грам смисъл.

Той е професор, ръководител на един добре работещ институт, който през изминалата година извърши огромна по обем работа по въвеждането на тестовете за ковид, обучаването на нови лаборанти и изследването за различните видове щамове. В БАН е пълно с разни комунистически професори на по 80 години и никой не ги пенсионира. Защото всъщност пенсионираните професори могат по закон да продължават на работят и след навършване на възрастта за пенсиониране. И много такива продължават да правят това, което са правили цял живот - нищо.

Случаят с Кантарджиев не е такъв, той работеше активно и хора като него даваха смисъл на съществуването на българска наука изобщо. Защото много хора си дадоха сметка, че ако няма фундаментална биологическа наука сме с изути гащи пред съвременните заплахи.

Все още не е ясно защо - каква е истинската причина за отстраняването му, но този необмислен акт обърна отношението към служебното правителство и вероятно към Румен Радев. Защото прилича на някаква самоцелна разправа, защото Кантарджиев е много симпатичен и популярен. А пази Боже да не се окаже, че Тодор Кантарджиев е наказан защото откриваше вируса и неговите мутации, а не дрънкаше, че вирус няма. Ако е така  това е сериозно обезпокоително и Румен Радев трябва да си стегне министрите, защото тези необмислени действия са трупат вече на неговия гръб.

От "24 часа"