Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наложило се да се изчака стопяването на снега, иначе щели да  подминат сноубордиста, без да го забележат.
Наложило се да се изчака стопяването на снега, иначе щели да подминат сноубордиста, без да го забележат.

Дрон фиксирал жълтия борд

Откриха тялото на загиналия в Рила 34-годишен сноубордист 60 дни след изчезването. Карал е без каска, а само с шапка, не е имал и лавинен уред. Мистерия е и

къде е телефонът му,

който не е намерен у него.

Младият мъж от София бе намерен при мащабна акция с участието на 35-има планински спасители от отрядите в Благоевград, Банско, Добринище и Дупница, както и приятели на младия мъж. Тялото бе открито на около 20 метра от пистата в м. Картала на скиорско дясно, в района Чашата. Сноубордистът изчезна на 22 март при спускане по пистата над Благоевград. Карал с приятели, но в края на трасето те установили, че го няма. Тогава бяха организирани няколко акции по издирването му, включително и през нощта. Телефонът му даваше свободен сигнал часове наред и бе засечен в улея Американката, където бе паднала лавина. Улеят бе претърсен, включително и с кучета, при опасни условия за спасителите, но тялото не бе открито. Тогава бе решено търсенето му да се прекрати до стопяването на снега.

При подновяване на издирването в района дрон засече жълтия му сноуборд. Към мястото, което се оказа извън Американката, се отправила едната група, която била най-близо. Така негова приятелка първа го забелязала в клека.

Най-вероятно е починал моментално при падане и удар на главата в дърво или камък. Очилата са били

на лицето му,

бил е и с ръкавиците. Не личи да е правил опит да търси помощ или сам да се придвижва, затова спасителите допускат, че е починал веднага. В района веднага след това наваля нов сняг и го е затрупал. У него са открити личните му документи и пари, но не и мобилният телефон. Затова и първоначалното търсене е било в лавината на Американката, където е бил локализиран апаратът, а човекът не е намерен. Не е ясно защо телефонът е бил локализиран на съвсем друго. Ако е бил с каска, тя е можело да го предпази от сериозна травма на главата. Ако е имал лавинен уред, той е можело да бъде засечен и от пистата, защото

излъчва сигнал

до 35-40 метра, казаха спасители. "Около това място търсихме още първата вечер, но той е бил затрупан от снега, огледахме съседните улеи с бинокъл, но в гъста гора с много клекове, без да имаме каквато и да е насока къде може да е, е много трудно да се открие човек. Това става при обход с много хора, но досега нямаше възможност. Изчакахме да се стопи снегът, защото иначе щяхме да минем покрай него и да не го видим. Въпреки че и сега на усойни места има сняг, дори и около него имаше преспи, но край клека се беше стопил", каза ръководителят на отряда на ПСС - Благоевград, Георги Ботев. Той призова туристите да бъдат внимателни, защото в планината още има заледени участъци, и да тръгват на преходи добре екипирани и по възможност с подготвени планински водачи.