Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Карл-Ериван Хауб се изгуби в Алпите и все още е загадка защо

Ден преди инцидента говорил и със Сергей Гришин, продал имението си в Калифорния на принц Хари и Меган Маркъл

Милиардерът и управляващ директор на германския холдинг “Тангелман Груп” Карл-Ериван Хауб бе обявен за починал с решение на съда в Кьолн. Съсобственикът на една от най-големите семейни компании в Германия, в която влизат веригата Obi и сайтът за интернет търговия Plus.de, изчезна през април 2018 г. в швейцарските Алпи, където беше отишъл на ски. Семейството му плати скъпо за операция по издирването му,

която бе прекратена същата година, след като близките му изгубиха надежда да открият каквато и да било следа.

Днес медиите продължават да публикуват информация за мистерията около предприемача, въпреки че съдът обяви 58-годишния германец за мъртъв. В. “Билд” разполага с документи, които доказват, че е бил свързан с руските тайни служби. “Появиха се документи за контакти на бизнесмена със спецслужбите на Владимир Путин”, пише изданието. Възможно е той да е в Русия.

Карл-Ериван Хауб

не е единственият екстремен спортист, изчезнал

в швейцарските Алпи. Но “Чарли”, както често наричат родения във Вашингтон германец, е най-богатият от тях. Последната информация за германския магнат, запален скиор и страстен алпинист, е от 9,09 ч. сутринта на 7 април 2018 г. Камера на планинската станция на връх Малък Матерхорн го е заснела. Според близките му той отишъл там, за да тренира за състезанието за опитни скиори "Леден патрул" 3, но изчезва в опасен участък на границата между Италия и Швейцария.

Хауб е бил активен участник в маратона в Тромсьо, на север от Арктическия кръг. Някои твърдят, че е бил

авантюрист

и е тръгнал да се спуска извън официалната писта. Връзката с мобилния му телефон изчезва същата вечер. Операцията за издирването му с хеликоптери, която продължава седем дни при екстремални условия в зоната на ледниковия сняг, завършва без успех.

Три години след изчезването му все още се провежда разследване какво наистина се е случило в онзи априлски ден в планините над швейцарския курорт Цермат. Според информация на “Бизнес инсайдър” шефът на “Тангелман Груп” Кристиан Хауб, който вече управлява концерна, е платил за частно разследване, за да разгадае мистерията около брат си. Кристиан Хауб е похарчил около 1,5 милиона евро за детективи. Те работят заедно със спецслужбите и възстановяват по часове и минути последните дни на милиардера.

Днес германските издания твърдят, че според екип от разследващи детективи Хауб може да е отишъл в Русия.

Има ли пръст в изчезването руска тайна служба?

Установено е, че той е говорил много, има два телефонни разговора за общо два часа с Русия вечерта преди изчезването си - малко преди 21,00 и малко преди 22 часа. Един от разговорите е с бизнесдама, която е преминала обучение в руските тайни служби и е използвана на примамка. 41-годишната Вероника Е. от Санкт Петербург се запознава с него чрез агенция за събития. Тя е активен агент на руската ФСБ и е била свързана с Хауб поне от 2002 г. 24 часа по-късно тя се е скрила при майка си. Когато детективите тръгват по петите на Вероника Е. по задача от “Тангелман”, се твърди, че са получавали

заплахи

в хотел в Санкт Петербург, пише още “Бизнес инсайдър”.

Другото обаждане на Карл-Ериван Хауб до руски телефонен номер е до бизнес партньора му Сергей Гришин. Името му изплува в друг доклад за дейността на “Тангелман Груп” в Русия. Двамата се занимават заедно със сделки с имоти за клонове на “Плюс” между Москва и Санкт Петербург около 2010 г. В случая със съвместното предприятие

изчезва двуцифрена сума в

милиони евро

на германската група за търговия на дребно. “Бизнес инсайдър” коментира, че Гришин, известен като Scareface и шеф на RosE vroB ank по това време, е в центъра на скандал с пране на пари за милиарди долари в чужбина, пише сайтът http://www.de24.news.

Защо милиардерът на „Тангелман“ се е обаждал на Гришин в деня преди да изчезне и за какво са говорили двамата, не е известно. В средата на 2020 г. руснакът се появи отново в светлината на прожекторите, когато продаде калифорнийската си вила Chateau of Riven Rock, придобита през 2009 г. за около 25 милиона долара, на принц Хари и Меган Маркъл за близо 15 милиона долара.

Един от първите признаци за това, че изчезването на Карл-Ериван Хауб може би не е нещастен случай, е появата в града и в същия хотел, откъдето е бил контролирана операцията по издирването му, на двама руснаци, свързани с руските спецслужби. Там е бил и

41-годишен руснак

с валиден лиценз

за управление

на хеликоптери. Той пилотирал частния самолет, с който предприемачът е дошъл в курорта. Дали Хауб е имал бизнес или частни отношения с пилота, не може да се заключи от строго поверителните документи на разследването, пише http://www.de24.news.

Освен информацията на властите и оценката на всички налични видеозаписи от Цермат, следователите очевидно разполагат и с материали от тайните служби.

На разположение на “Билд” са копия от строго конфиденциални документи от разследването, в които подробно е описано как Петер Ц., бивш консултант на “Тангелман”, е намирал

връзки за компанията в Русия

Според документите в средата на 90-те години на миналия век той е имал много добри отношения с лица, приемащи решения в бизнеса и политиката, както и “сенчести” контакти.

Съобщава се, че Ц. е работил за руските служби в течение на 30 години. При това именно Ериван Хауб, основателят на “Тангелман” и баща на Карл-Ериван Хауб, е вербувал Петер Ц. за руската спецслужба, пише "Билд”.

За тънкия лед, по който Хауб е стъпвал

в отношенията си с Москва, свидетелства и копие от друг документ – доклад на компанията Alvares & Marsal, с която също така разполага в. “Билд”. По поръчка на “Тангелман” консултантската фирма проучва неуспешен опит за стартиране на бизнес проект в Русия. По думите на вътрешен човек при този опит

изчезват 10

милиона евро

по съмнителни канали. Консултантите пишат за корупция, незаконно присвояване на средства и подкупи. Тогава те се отчитат директно на Карл-Ериван Хауб, а той не дава указание на своя инспекторат за по-нататъшни проверки.

Съдът в Кьолн заяви, че е удовлетворен от доказателствата, които дават основание бившият шеф на “Тангелман” да бъде обявен за мъртъв. “Мненията за противното, представени по преписката, се основават на възможности, предположения и непроверими документи”, заяви съдът и допълни, че тези доказателства не са достатъчни, за да се приеме друга хипотеза. Решението може да бъде обжалвано.