Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Орнаментиката на Шу напомня за тракийската.
Орнаментиката на Шу напомня за тракийската.

Цивилизационни и духовни контакти в обширните евразийски пространства, в които древните български земи имат знакова роля

„Видяхте ли находките от загадъчната първа цивилизация Шу в Китай – питам развълнувано известния археолог и откривател на тракийското златно съкровище проф. Диана Гергова. – Не са ли прекалено много сходства с нашата тракийска култура?” Докато говорим, трескаво пращам линкове от китайски сайтове със снимки на артефактите от Сансидуй.

„Темата е интересна и провокативна – усмихва се проф. Гергова. – Пратете ми въпроси.“ Обръщам се към нея, защото е единственият траколог, който откри паралели между тракийски и японски древни предмети, гробници, обичаи и свърза това със сходствата между нашия мит за Орфей и Евридика и японския за двете божества демиурзи – Идзанами и Идзанаги. Статията й е отговор на въпросите на „Космос“ – за приликите между китайската маска и тракийските, за общите елементи в орнаментиката, за клонките на дървото на живота, за общите украшения с птички и др.

Тази първа култура Шу е истинска загадка дори за китайските археолози. Тя е абсолютно различна и няма нищо общо с тогавашните традиции. Изчезва така мистериозно, както и се появява. Дали това е свързано с голямо природно бедствие или земетресение, тепърва ще се установява чрез геоложки анализи на местността.

Какво казва проф. Гергова, четете в "Космос".

Златното бижу, открито от проф. Гергова.
Златното бижу, открито от проф. Гергова.