Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тя не могла да прости на мъжа си срещите с осъдения Джефри Епщайн, той отрича да е бил на негови партита

Поискал разрешение да се ожени от бивша любима, с която всяка година споделял плажна ваканция дълго след като вече е семеен

“Имаше период, когато аз трябваше да плащам за всичко”, разказва Ан Уинблад, която одобрила избора на съпругата с “интелектуална издръжливост”

След развода г-жа Гейтс става 2-рата най-богата жена на планетата, той пада на 17-о място

“Бил е адски умен, очевидно. Но що се отнася до виждането на цялостната картина, Мелинда е по-умна.”

Това мнение изразява още преди време пред “Форчън” милиардерът Уорън Бъфет, който е близък приятел на съпрузите Бил и Мелинда Гейтс. Двойката обяви, че се развежда, и това се превърна в най-обсъжданата световна новина. Всички се питат каква е причината за раздора на влиятелното семейство? Какво ще правят с милиардите си? Ще продължат ли с филантропската си дейност? Защо сега, след 27 години съвместен живот? Защо?

Оказва се, че Мелинда определено води с няколко крачки в този случай, преценявайки, изглежда, цялостната картина. Г-жа Гейтс се е консултирала с бракоразводни адвокати близо две години преди да подаде молба за развод сега, в която посочва, че бракът им е “безвъзвратно разбит”, според хора, запознати с въпроса, и документи, прегледани от “Уолстрийт джърнъл”.

Тя е работила с прависти в няколко фирми поне от 2019 г., за да се раздели със съпруга си по законов път и по възможно най-добрия за нея сценарий. Всъщност те нямат сключен предбрачен договор и заради това ще разделят активите си съгласно споразумение. Според “Форбс”, ако двойката раздели състоянието си поравно, Мелинда ще получи $65,25 милиарда. Двамата ще останат съпредседатели и попечители на фондацията “Бил и Мелинда Гейтс” (с активи над $43 млрд.), която заедно създават през 2000 г. и чрез която даряват милиарди от богатството си за обществени мисии и каузи.

Естествено, любопитният развод извади от килера на семейството интересни скелети. Едно от най-сериозните сътресения помежду им е свързано със скандалния финансов магнат Джефри Епщайн - осъден сексуален насилник и експлоататор, който бе открит мъртъв в затвора през 2019 г. Мелинда, която е защитничка на правата на жените, имала сериозни притеснения относно отношенията на мъжа си с Епщайн. Г-жа Гейтс не разбира и не успява да прости на съпруга си желанието му да се срещне с него още през 2011 г., когато той вече е излежал първата си присъда за ползване на “услугите” на непълнолетна проститутка. Целта на срещата трябвало да бъде обсъждане на “начините за увеличаване на филантропските разходи”.

През 2013 г. Бил Гейтс, който тогава вече не е изпълнителен директор на Microsoft, но е негов председател, придружаван от жена си, посещава Епщайн в имението му в Горен Ийст Сайд, Ню Йорк. Мелинда споделила за дискомфорта, който е трябвало да преживее по време на тази среща, заради която била “бясна” на мъжа си.

Въпреки нейните резерви Бил не прекъснал отношенията си с Епщайн според бивш служител на фондацията им.

Бил Гeйтc обясни през 2019 г., чe се е виждал c осъдения финaнcиcт, нo caмo и eдинcтвeнo пopaди нeгoвитe вpъзки c дpyги филaнтpoпи и бoгaти личнocти.

“Ha вcички cpeщи, кoитo cмe имaли, ca пpиcъcтвaли eдинcтвeнo мъжe. Hикoгa нe cъм бил нa нeгoви пapтитa или нeщo пoдoбнo. Hямax никaквa пpeдcтaвa зa тoвa”, обяснявал е технологичният предприемач.

Семейство Гейтс не е коментирало какво влияние е оказало на доверието им един към друг тази драма. Настоящата раздяла привлича вниманието и на психолозите, които подчертават, че те са част от тенденцията на т.нар. сив развод.

През последните години процентът на разводите намалява сред всички видове семейни двойки с едно забележително изключение: тези над 50 години.

Бил Гейтс е 65-годишен, а Мелинда - на 56 г. Хората, които не са ограничени финансово (като тях) да останат във връзка, са по-придирчиви към нивото на щастие, не искат да правят компромиси и са по-смели. Те искат да следват свой собствен път.

При много двойки роля изиграва и фактор, с който се сблъскват много терапевти - “синдром на празното гнездо”.

Етап, при който децата вече са големи и интензивният родителски етап на партньорството е приключил. И в този случай порасналите наследници на Гейтс нямат нужда от майка си и баща си да бдят над тях ежедневно - дъщеря им Дженифър Катрин е на 25 г., синът им Рори Джон е 21-годишен, а Фийби Адел е на 18 г.

Дори в изявлението на семейството по повод на развода се казва, че двамата повече не могат да растат заедно.

От доста време те имат различни интереси дори в рамките на своята фондация - той се фокусира върху изменението на климата и здравето, а тя по въпроси, засягащи жените и момичетата. От 2015 г. Мелинда дори има и собствена благотворителна фондация - Pivotal Ventures.

Терапевтите няма как да пропуснат и всъщност най-честата и основна причина за раздяла на двойките от тази реколта, а именно - стара или нова връзка на един от двамата или и на двамата.

Разбира се, не закъсня слухът, че Бил Гейтс може би е имал афера. Дори се намира красиво лице, с което да бъде свързан - Чже Уонг, преводач в семейната фондация от 2015 г. И макар да няма доказателства за нещо повече от професионални отношения между нея и милиардера, спекулациите набират скорост и Уонг е принудена да направи изявление в китайска социална мрежа, че това е абсолютна лъжа.

Чиста истина се оказва интересната връзка на филантропа с друга специална жена в неговия живот, от чиято компания той не се лишава по време на брака си.

Още преди да познава Мелинда, младият гений среща Ан Уинблад по време на компютърна конференция през 1997 г. според “Тайм”.

Русокосата умница е с 5 години по-голяма, но това не попречва на двамата да започнат да се виждат на виртуални срещи.

Гледат едновременно филми от градовете, в които се намират, а след това се чуват по телефона, за да обсъдят видяното. Заедно също така осъществяват паметни пътувания - включително до Бразилия и Централна Африка.

Ан, която днес вече е на 70 години, си спомня, че когато е започнала да се среща с Бил, той е бил едно обикновено момче с големи мечти. Но пораства... Самата тя осъществява успешна кариера на софтуерен предприемач и експерт по управление на рискови капитали.

“Бил не беше толкова голяма работа. И имаше период, когато нетната ми стойност беше по-висока от неговата и аз трябваше да плащам за всичко. Беше много кратък период от време, но беше запомнящ се”, връща се назад Уинблад за “Хрониката в Сан Франциско” през 2005 г.

Двамата се разделят през 1987 г. - същата година, когато Мелинда се присъединява към Microsoft като продуктов мениджър. Според “Тайм” Ан и Бил донякъде решават да прекъснат връзката си, защото тя е била по-готова от него за брак. В крайна сметка Уинблад се омъжва за частния следовател Алекс Клайн. Само че Бил развива такава силна привързаност към нея, че прави всичко възможно да я задържи в живота си и след раздялата им. Дори след като се жени за Мелинда, той сключва уговорка с нея, че той и Ан може да поддържат една своя ваканционна традиция.

“Всяка пролет повече от десетилетие Гейтс прекарва дълъг уикенд с Уинблад в нейната плажна вила в Утър Банкс в Северна Каролина, където те карат бъгита из дюните, делтапланеризират и се разхождат по плажа”, обяснява Уолтър Исааксън в своята история за живота на Бил от 1997 г.

С бившата му любима са толкова близки, че технологичният магнат първо се обръща към Ан за разрешение, преди да предложи брак на бъдещата си бивша съпруга.

“Когато започнах да мисля да се оженя за Мелинда, се обадих на Ан и помолих за нейното одобрение”, спомня си самият той за “Тайм”.

Запитана за нещо толкова важно, Уинблад споделя, че му отвърнала: “Казах, че тя ще бъде подходяща за него, защото има интелектуална издръжливост”.

Когато Гейтс решава да покани Мелинда на първата им среща, я пита дали ще е свободна същата вечер след две седмици.

“Две седмици от тази вечер? - реагирала тя. - Нямам представа какво ще правя тази вечер след две седмици. Не си достатъчно спонтанен за мен”

Въпреки това му дава номера си и му казва да й се обади по-близо до деня, който има предвид. Вместо това още същата вечер той звъни с ироничен въпрос: “Това достатъчно спонтанно ли е?”. Оказва се, че е.

Двамата се срещат в продължение на седем години, преди да си разменят брачните халки. Мелинда признава пред “Форчън”, че майка не смятала за добра идея да се вижда с изпълнителен директор.

“Определено бях привлечена от блестящия му ум, но освен това и от неговото любопитство - признавала е г-жа Гейтс. - И той има огромно чувство за забавление. Обичам тази негова искрена страна.”

След като се сгодяват, двамата пътуват до Африка в края на 1993 г., където срещат крайна бедност. На разходка на плаж в Занзибар започнали да говорят за това как биха могли да използват богатството си, за да помогнат на другите, разказва Мелинда в интервю за TED. Така тогава се ражда идеята, която в крайна сметка ще се превърне във фондация “Бил и Мелинда Гейтс”.

Двамата си казват “да” през 1994 г. в тогавашния хотел Manele Bay на Хаваите. Съобщава се, че събитието е струвало $1 милион. Бил резервирал всички стаи в хотела, заедно с всички хеликоптери на остров Мауи, за да “предотврати прелитането на нежелани посетители” и да запази личния характер на сватбата им, съобщава “Форбс”. През следващите години двамата се сдобиват и с три деца, които отглеждат по скромен начин и като католици, казва Бил Гейтс пред “Ролинг Стоун”. Той не позволява на наследниците си да притежават мобилен телефон преди 14-ата им година.

“Искаме да постигнем баланс, при който те имат свободата да правят каквото и да било, но не са им изсипани много пари, за да могат да излязат и да не правят нищо”, разяснява милиардерът пред TED през 2014 г. Понастоящем за всеки от тримата от семейното наследство са предвидени по $10 милиона, а ако имат нужда от повече, ще трябва да се потрудят сами.

В инстаграм видео през 2019 г. Мелинда Гейтс споделя, че когато преди десетилетия се мести в Сиатъл, за да поеме работата в Microsoft, ни най-малко не предполага, че ще се влюби в Бил или че ще се омъжи за него.

“Това определено беше голяма изненада. Това беше една от най-добрите изненади в живота ми”.

Същата година, в което казва това, Мелинда започва своята подготовка за развода с четвъртия най-богат човек в света, за да го остави чак 17-и, а тя да стане 2-рата най-богата жена на планетата.