Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Царят подписал собственоръчно 333 поздравления до младоженци в същия ден – не приел да направят печат с подписа му

Предлагаме ви спомени от първо лице за сватбата на княгиня Калина. Това е откъс от книгата на Цветелина Узунова "Отвъд PR-а", която е в топ 10 на най-продаваните от издателство "Труд" за последната седмица на април.

Томът излезе по повод 20 г. от завръщането на цар Симеон II в България и влизането му в държавното управление. Разказът включва още и събитията от пролетта на 2001 г., преди Сакскобургготски да спечели властта. Има непубликувани снимки от работата му като премиер, както и интересни факти и архивни снимки от историята на царското семейство.

За първи път прессекретар на министър-председател издава книга за публичните комуникации в правителството. Тя е и своеобразно продължение на автобиографичната книга "Симеон II - една необикновена съдба". 3 години Цветелина Узунова пази в тайна от Сакскобургготски, че подготвя "Отвъд PR-а".

Уважаемо семейство,

Радостен съм да ви поздравя с вашата сватба в ден, в който и аз, като баща на младоженка, изпитвам чувствата, които вълнуват вас и близките ви. Да създадеш свой дом и да възпиташ добри деца е не просто човешка мечта. Това е и голяма отговорност.

По пътя ви оттук нататък като семейство ще успеете, ако се опирате на любовта, която ви е събрала, и на мъдрия опит на по-възрастните близки и приятели.

Като министър-председател на Република България искам да ви уверя, че правителството се отнася с особена грижа към младите семейства. Нашите усилия са насочени към това да се реализирате в Родината, да отглеждате децата си в нормални условия и да имате сигурност в бъдещето. За да постигнем успех обаче, имаме нужда от подкрепата на всеки – там, където живее, работи или учи.

Сигурен съм, че важната стъпка, която правите днес, ще ви даде сили заедно да преодолявате по-леко трудностите, а и да изживеете пълно радостните мигове.

Нека в дома ви винаги да има разбирателство и взаимно уважение.

Симеон Сакскобургготски

333 – толкова поздравителни писма с това послание до младоженците, които сключваха брак в деня на сватбата на княгиня Калина, подписа царят. Собственоръчно. Не прие предложението да направим печат с подписа му и така да улесним работата. Искаше всичко да е истинско. Подписваше по около 30–40 на ден. Отделяше време за това късно вечер след работата в Министерския съвет. Имахме разговор

кой точно подпис да използва – Симеон II или Симеон Сакскобургготски.

Спряхме се на втория вариант, защото писмата щяха да излязат от кабинета на министър-председателя и беше редно да използва това име. Аз настоявах да е първото, но си дадох сметка, че някои опоненти могат да скочат веднага и пак да лансират тезата, че се заиграваме с

темата за монархията

– любимо "занимание" на критиците му.

332 писма изпратихме в различни градове в България и едно в Мадрид, където наша сънародничка се венчаваше за испанския си избраник.

Идеята се роди след дълго мислене какво да направя, за да зарадваме и други хора в този ден, и то така, че да им остане скъп спомен. Цялата организация трябваше да бъде опазена в тайна от младите двойки. С помощта на областните пресаташета и на директорите на обредните домове в страната събрахме бързо списъка с имената.

Младоженците с част от гостите на входа на двореца "Царска Бистрица"
Младоженците с част от гостите на входа на двореца "Царска Бистрица"

Наложи се обаче няколко пъти да го актуализираме, защото едни си бяха запазили дата за венчавка, после се бяха отказали. Други пък бяха решили в последния момент. В началото не обяснявахме защо ни трябват тези имена. После разкрихме плана само пред служителите в обредните домове, защото те имаха главна роля. Сценарият предвиждаше, след като венчаят младоженците, да им съобщят, че за тях e пристигнало

писмо лично от министър-

председателя

и да го прочетат пред всички присъстващи.

Опасявах се, че все отнякъде ще изтече информация, както и стана. При първото позвъняване на репортер с въпроса "Вярно ли е?" се наложи да взема мерки. Затова изрично помолих главните редактори на основните вестници да не пускат нищо, докато не дойде денят – 26 октомври 2002 г. Иначе нямаше да има ефект за най-важните хора в този ден – младоженците. Благодарна съм на колегите, че се съобразиха и се получи нещо като "национална пиар конспирация". Всички бяха развълнувани от тази кампания и работиха усърдно, за да я осъществим по най-добрия начин.

Княгиня Калина бе избрала рокля с български мотиви за сватбата.
Княгиня Калина бе избрала рокля с български мотиви за сватбата.

Впоследствие получихме много отзиви от двойките. Държаха да изразят своята огромна благодарност за незабравимата емоция, която са изпитали от тази изненада. Уверяваха ни, че ще пазят писмото заедно с брачното си свидетелство. Други пък ни информираха, че вече са го

поставили в

рамка и краси стената в хола им.

За тази инициатива ме поздравиха дори чуждестранни дипломати, които бяха прочели във вестниците и бяха останали впечатлени от идеята.

Сватбата на княгиня Калина и Китин Муньос се състоя в "Царска Бистрица".

Тогавашният президент Георги Първанов (зад младоженците) заедно със съпругата си Зорка също присъстваха на венчавката.
Тогавашният президент Георги Първанов (зад младоженците) заедно със съпругата си Зорка също присъстваха на венчавката.
Гостите от цял свят наброяваха близо 300 души. И почти толкова журналисти. Като добавим и струпалите се навсякъде жители на Самоков и района, както и туристите, става ясно за какво мащабно събитие говоря.

Интересът на медиите от чужбина беше огромен. Телевизии предаваха на живо от Боровец.

Някои от гостите дойдоха организирано с автобуси.
Някои от гостите дойдоха организирано с автобуси.

Как е избегнато гостите да се чувстват неприятно от номерирани маси и повече за сватбата четете в книгата на Цветелина Узунова "Отвъд PR-а" и в хартиеното издание на "168 часа".

* Заглавието е на редакцията