Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Оперативният състав на ДС бе против смяната на имената и това много лесно може да се провери, категоричен е полк. Любомир Димитров, който тогава е началник на Общинското управление на МВР във Варна

- Г-н Димитров, какви са истинските причини за Възродителния процес?

- Ще започна от 1908 г., когато младотурците вземат властта, Кемал Ататюрк решава да трансформира религиозната власт в светска. Имат три основни задачи, по които работят и досега. Първата е да всяват вражда между нашето население и турското малцинство. Нашите турци са много добри,

почтени и

работливи хора,

каквото и да започнеш да правиш с тях, можеш да разчиташ. За съжаление турската политика от 1908 г. досега е чрез агентура да създава раздори и проблеми.

Полк. Любомир Димитров
Полк. Любомир Димитров

С техни радиостанции покриваха целите Родопи, налагаха турско национално самосъзнание, турцизираха помаци, роми и продължават. От началото на миналия век стратегията им е да откъснат част от територията ни.

Независимо че правеха преврати, винаги идваше някакво военно правителство, което умиротворяваше страните и даваше властта на цивилен кабинет. След това пак се правеше преврат и процесът се повтаряше. Техните приоритети си оставаха едни и същи, за България идеята е да се налага турско национално самосъзнание сред определени групи, да се рекламира идеята за майка Турция, да се привличат хората на религиозна основа.

За съжаление този процес не е спирал и се опасявам, че няма и да спре.

По линия на ДС имаше огромен брой реализации срещу турски шпиони, на турски групи. Спомнете си взривовете във Варна, Бургас, на гара Буново. Забележете, всички те бяха преди да започне Възродителният процес. Може би тези терористични актове щяха да имат някакво оправдание, ако бяха след смяната на имената, но те бяха преди това. А и

как да оправдаеш

взрив във влак с майки и

малки деца?

До този момент държавата опитваше да социализира това население, турските села имаха пътища, вода, хората имаха работа, поминък. В университетите турскоезичните имаха право да влязат дори с оценка 3, имаха си квота, нещо немислимо за българските кандидат-студенти.

- Какво бе отношението на ДС, когато се появи идеята за Възродителния процес?

- В Комисията по досиетата може да се провери, има документи, които по категоричен начин доказват, че оперативният състав бе против смяната на имената, защото

това население вече

бе социализирано

Така или иначе на Айше, в университета в София вече й казваха Ани. Доста турци сами решаваха да си побългарят имената.

Беше въпрос на кратко време те напълно да се интегрират и подобен ход само щеше да забави този процес.

Между другото вижте как една Македония - само с агитация и пропаганда - създаде нова държава.

Тук също се следваше подобна стратегия. Правеха се филми като "Време разделно", мегапродукциите за хан Аспарух, това бе пътят на социализирането.

Преименуването

беше абсолютна грешка

В същото време, когато нашите турци се изселиха в Турция, там веднага им смениха имената - Мехмед Халил стана Мехмед Халилоглу, а тук детето на този Мехмед може би щеше да е Халилов или Халилова. Всичко можеше да е много по-умно и по-деликатно, както се работеше до този момент.

Адският взрив на гара Буново, където загиват майки и деца.
Адският взрив на гара Буново, където загиват майки и деца.

- Как започна изселването, има много информации, че хората насила са били гонени?

- Нагла, подла лъжа от страна на небългарските журналисти е, че сме гонили когото и да е. В нашата област - от Варна, Добрич и Шумен - 61 души бяха натоварени на автобус и бяха оставени на границата. Те така или иначе щяха да си тръгнат, но всяка страна има право да изгони хора, когато провеждат антидържавна политика. На мен примерно няколко момчета ми дадоха ключовете от домовете си, за да им ги пазим. Казаха, че ако не им хареса в Турция, ще се върнат. Четири деца дойдоха при нас да ги скрием, не искаха да тръгнат с родителите си.

- Откъде тръгват подозренията, че тогава целта на Турция е била да откъсне част от нашата територия?

- Южната ни съседка подготвяше документ, според който, когато в даден район турското населението е с 10% повече от останалото, то може да поиска автономия. Разузнаването ни потвърди, че този документ ще влезе за разглеждане в ООН и щяха да започнат големите разправии. От друга страна, Турция не предполагаше, че толкова хора от България ще тръгнат за натам. В един момент те затвориха границите, защото ако ги бяха оставили отворени, мисля, че още хора щяха да излязат. Разбира се, след това голяма част се върнаха.

- Наистина ли турските служби са подстрекавали това население преди Възродителния?

- Имах колега от академията, беше от Якоруда. Разказа ми как през 1979 г. местните бяха

завладели селото и издигнали турското знаме

Недоумявахме как тези кротки и добри нашенски турци могат да направят подобно нещо? Приятелят ми разказа, че тогава е имало голям бой. По-късно, когато отидох в Якоруда, се срещнах с един капитан, който имаше 100 рани, те са го клали. Там е започнал преврат. Не мирясаха до 10 ноември.

Във Варна насилие не е имало. Имаше сблъсъци в Каолиново, в Шумен, но във Варна бяхме овладели положението, а и тук нямаше такива компактни групи с турскоезично население.

Единствено в Шумен имаше митинг с около 2000 души и там изпратихме 10 момчета да въведат ред. Уж бяха обявили, че това е мирен протест, но

един от нашите бе намушкан в гръб, а другият в бъбрека

От останалите колеги също имаше с прободни рани в гърба - говоря само за моите хора от състава, който аз ръководех. Те бяха със свалени щитове, с палки, но отсрещната страна бе много агресивна.

- Имаше ли реализации по турска линия в този период?

- До 10 ноември в Бургаско имаше десетки реализации, но да сте чули за някоя от тях? С Турция винаги сме били приятелски държави и гледахме всичко да става мирно, тихо, да откриеш някоя тайна и да я използваш по интелигентен начин. По същия начин, когато се създава щабквартирата на НАТО в Париж, Франция и САЩ са приятелски държави, но френското контраразузнаване реализира група от 40 американци и тогава генерал Де Гол реши, че централата от Париж трябва да се измести в Брюксел.

Ужаса и мъката покрай Голямата екскурзия.
Ужаса и мъката покрай Голямата екскурзия.
Така бяхме и ние с Турция, ние не бяхме противници по наша инициатива, ние нямахме претенции към турските територии, а само настоявахме тракийците ни да си вземат земите обратно. Затова много съжалявам, че в контраразузнаването разбиха турския отдел. Беше много силен,

агентурата ни бе част

от елита на този етнос

Ако някой смята, че хора като Ахмед Доган са били доносници, много се лъже. Това са абсолютни глупости. Те само ни информираха, че в дадено населено място може да възникне голям проблем, целта бе да се предотвратяват престъпления, а не да чакаме да станат и тогава да разследваме.

За съжаление не вярвам турските служби да са спрели да работят в тази посока. За 30 години не съм чул за някоя операция или реализация, през това време изгонихме руснаци, но турци - не. Дали наистина Турция е спряла да работи по България? Или примерно САЩ?