Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В имението му е открит боен арсенал, огромно
количество алкохол, храна и частен зоопарк
В имението му е открит боен арсенал, огромно количество алкохол, храна и частен зоопарк

Владимир Барданов поддържа огъня в продължение на 9 часа

Данъчен длъжник, той притежава и луксозен автопарк с “Бентли” и мотоциклети

В имението му е открит боен арсенал, огромно количество алкохол, храна и частен зоопарк

В имението му е открит боен арсенал, огромно количество алкохол, храна и частен зоопарк

Оръжейният барон Владимир Барданов стреля в продължение на 9 часа срещу руските спецчасти, дошли пред луксозния му дом в селището "Новие Вешки" в Подмосковието по сигнал за незаконно притежание на оръжие. Бизнесменът умира при пожар, който според някои версии е причинил умишлено.

След като органите на реда влизат в имението на бизнесмена, откриват оръжеен арсенал и огромно количество алкохол, храна и частен зоопарк с крокодили, мечки, рис, пума и други диви животни. Случаят бе отразен широко от руските медии и Би Би Си.

Според източник на ТАСС органите на реда са извършвали

оперативно- издирвателна дейност

Те са получили информация, че Барданов държи в дома си гранати, противопехотни мини и гранатомет. Първоначално разследващите не планирали да задържат бизнесмена, а да направят проверка с решение на съда, но той не допуска органите на реда в дома си и започва да стреля. Операцията продължава до вечерта. През цялото време мъжът, който се е барикадирал в имението си, периодично влиза в престрелка. Той използва картечница "Дегтярев" от 1948 г., както и автомат "Калашников" и автомат "Судаев" от времето на Великата отечествена война на СССР. Хвърля над 20 гранати срещу органите на реда. На помощ на разследващите идват спецчасти. При престрелката един боец от специалните части е ранен в крака.

По време на операцията почти през цялото време в къщата няма никого освен бизнесмена. Барданов веднага пуска дъщеря си и внука си, които са с него. При престрелката в дома избухва пожар. След като стопанинът спира да стреля, пожарникарите влизат в къщата и започват да гасят огъня. Тогава намират на чардака и тялото на бизнесмена. То е изгоряло и за идентифицирането му е необходима ДНК експертиза. В допълнение разследващите възнамеряват да проведат и противопожарни, балистични и други изследвания, насочени към установяване на всички обстоятелства и мотиви на действията на Барданов, както и за произхода на арсенала от оръжия, открит в имението:

30 огнестрелни оръжия, 20 гранати

и боеприпаси

Според източник на ТАСС в едно от помещенията са били складирани "стотици кашони с патрони, патрондаши за карабини, за "Калашников", голям брой бойни гранати Ф-1 и РГД-5, автоматични оръжия, включително пистолети "Макаров".

По-голямата част

от арсенала е от времето на Великата отечествена война,

в много добро състояние, но има и модерни оръжия. Освен това Барданов законно притежава шест ловни оръжия - пет автомата и пистолет.

Ръководителят на Комитета на Държавната дума по информационната политика Александър Хинщайн публикува в профила си в "Телеграм" снимки на оръжията, намерени в къщата на Барданов.

"Количеството оръжия и боеприпаси в дома му свидетелства за високата степен на подготовка за обсада. Такъв арсенал би могъл да бъде използван за снаряжение на цял взвод. Самата къща е оборудвана като крепост ”, казва той пред RT.

Органите на реда смятат, че Барданов е член на престъпна група, която участва в незаконно снабдяване с оръжие. "Разследването продължава, но има версия, че Барданов може би е бил замесен в незаконното разпространение на оръжия и че е имал такива в къщата си за следваща продажба", казва Хинщайн. Според депутата действията на органите на реда са били много професионални. Те се опитвали дълго време да го убедят да се предаде, но той продължавал да стреля. "Специалните сили го изтласкаха от първия етаж на втория и след това - на тавана. Той продължи да хвърля гранати по специалните части. След това къщата се запали, предложиха му да напусне сградата, но той отново отказа. Мисля, че момчетата заслужават най-високите оценки и държавни награди." Депутатът добави още, че по време на престрелката Барданов не е използвал законното си ловно оръжие.

Авторитетен бизнесмен

Владимир Барданов е роден през 1960 година. На 16-годишна възраст той вече има криминално досие - отнел е часовник на минувач, пише сайтът russian.rt.com. След това Барданов дълго време не влиза в криминалните сводки, въпреки че според негови познати създава впечатление за човек, свързан с престъпления: крадял часовници и бижута от случайни минувачи.

Барданов е бил осъждан само веднъж. Росгвардията съобщи, че това се е случило през 1976 г., съдебното му минало е изчистено по давност, така че разрешението за носене на оръжие е издадено законно според официалния представител на Руската гвардия Валери Грибакин. През 2002 г. Барданов е бил съден за измама, но делото е прекратено поради липса на достатъчно доказателства. Източник на Интерфакс съобщава, че е бил обявяван на няколко пъти във федералния списък за издирване, тъй като се криел от следствието.

В. "Маш" съобщава, че Барданов, който в съветско време е бил ковач, през 90-те години започва частен бизнес. Според базата данни Kontur.Fokus той е основател на три компании. ЗАО "Твер Експрес" е основана през 1996 г. През 2003 г. дружеството е ликвидирано. Втората му компания - "Кинескоп", специализирана в търговия на едро с храни и промишлени стоки, е закрита през 2013 г.

Освен това Барданов е основател на BSB-Express LLC - автосервиз. Според съобщения в медиите е бил съсобственик на частна охранителна компания, която отдавна не съществува. Росгвардия обаче съобщи, че компанията му не е получавала лиценз за частна охранителна дейност.

Роднина на Владимир - Нина Барданова (вероятно съпругата му), според базата данни Kontur.Fokus е собственик на компанията "Едиан", която притежава търговския център "Русское Раздоле" в Москва. През миналата година приходите на компанията възлизат на 52,9 млн. рубли, а нетната печалба - 30,4 млн., съобщава russian.rt.com. Именно заради този търговски център и компанията “Твер-Експрес”, свързана с неговото изграждане,

Барданов влиза в криминалните сводки за втори път

в началото на 2000-те. През октомври 2000 г. той е задържан по дело за измама. Заподозрян е в кражба на акции на един от основателите на компанията "Твер-Експрес". Следващата година е обявен за издирване по това дело, което показва, че не е бил арестуван и е избягал от разследването. Въпреки това така и не се стига до съд: през 2002 г. делото е прекратено поради липса на доказателства за извършено престъпление.

Прави впечатление, че според данните на Арбитражния съд администрацията на московския квартал "Соколники" до 2009 г. се е опитвала да оспори разпределението на терените в търговския център. Отдаването под наем на търговски площи носи на Барданов добри доходи.

Преди 15 години бизнесменът придобива луксозно имение. То е с помпозно обзавеждане, изобилие от позлата, скъпи полилеи и интериорни предмети - прилича на истински дворец. На филма, направен от полицията след влизането в имението, се вижда странен интериор – наред с бароковия стил

има мумии, фараони и огромни орли

В гаража си Барданов има няколко скъпи чужди коли, включително и Bentley. Но основната му страст са мотоциклетите. Там има дузина различни модели на производители като Triumph, Harley-Davidson, BMW, Kawasaki.

Освен солиден автопарк, Барданов има и личен зоопарк. Според ТАСС в него се намирали дива свиня, два тигъра, две мечки, пума и паун. На кадрите, пуснати от полицията при обиска, се вижда

езеро с камъни и два крокодила

Животните вероятно са взети от зоологическата градина, която той е охранявал преди време.

Въпреки луксозното си имение, автомобилен парк и зоопарк в елитното селце край Москва, Барданов е включен в базата данни на длъжниците на съдебните изпълнители - дължал данъци в размер на 148 хиляди рубли. Имал и множество глоби за шофиране с превишена скорост.

Според познати на Барданов той е живял скромно. Например актрисата Екатерина Краснобаева, приятелка със семейството на починалия, казва, че Владимир е бил филантроп и никога не се е хвалел с богатството си. "Той помогна финансово на един от манастирите и възстанови всичко там. Самият той не рекламираше благотворителността си", казва Краснобаева пред RT, като отбелязва, че е научила за помощта на Барданов за манастира не от него, а от църковните служители.

"Направи много добри неща. Например помогна на гимназия, когато са го помолили за помощ, за да плати за екскурзия на децата. Когато съседката му в Москва от комуналния апартамент умира, той дава пари на семейството й за погребението й, купува място на гробището, грижи се за близките й…", казва тя и допълва, че починалият бизнесмен и семейството му са се опитвали да не демонстрират богатството си и не са ходили на Канарските острови.

“Той имаше страст - мотоциклетите

Но те живееха скромно, в смисъл че там нямаше слуги, отглеждаха домашни птици, съпругата му сама гледаше всичко, доеше козата. Той нямаше охрана, имаше само един пазач, който беше и градинар. Възмутена съм, че сега, независимо какво казват за него, наричат го убиец, стрелец, никой не знае нищо за него. Кой казва, че е престъпник, кой го е доказал? Баща е на много деца, вече има внуци. Представете си какво е за тях да чуят всичко това за него сега?", казва тя.

Съседи също твърдят, че Барданови са се опитвали да не привличат вниманието към себе си. Имали отделен вход за къщата си и не са минавали през главния пропускателен пункт на селището.

Семейството на Владимир Барданов ще заведе граждански иск заради действията на служители на Росгвардия, съобщи "Дожд", като се позовава на адвоката Арслан Акавов. Според юриста семейството иска да получи обезщетение, ако се окаже, че действията на силите за сигурност, в резултат на които къщата е била повредена, са били прекомерни.

По случая "Барданов" ще бъде извършена посмъртно психологическа и психиатрична експертиза като част от наказателно разследване на опит за убийство на служители на реда. Източник твърди пред ТАСС, че през последните месеци Барданов "не се е държал съвсем адекватно" и често е стрелял в района си.

"Преди около шест месеца той започна да

строи бункер за

себе си и да се запасява с храна”

Полицейската камера показва огромно количество твърд алкохол, подреден на стелажи, кашони с консерви и купища тоалетна хартия.

Според ТАСС разследващите ще проверяват районния полицай в селището "Новие Вешки". По предварителни данни той не е проверил условията за съхранение на оръжия в дома на Барданов.

Имението на Барданов, където се развива действието.
Имението на Барданов, където се развива действието.