Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слабите актьори изиграват отвратително и най-великолепните роли. Мария Бакалова си заслужава “Оскар”, тъй като изигра великолепно една отвратителна роля. В нея тя си прави расистка гавра с новите негри на САЩ – републиканците, и най-вече с феновете на Тръмп.

За щастие, във филма “Борат 2” тя не се явява в ролята на българка, а като казахска мома, която по своето интелектуално развитие е някъде по средата между маймуна и хомо сапиенс. Така че ако някой ще се обижда, това трябва да са казахите.

Те вече доста се обидиха още през 2006 г., когато британският хуморист Саша Коен показа “Борат 1”. За който не знае сюжета - главният герой Борат Сагдиев (Саша Коен) е казахски репортер, командирован от тяхното Министерство на информацията да снима документален филм за американското общество. Там се влюбва в Памела Андерсън, тръгва да се жени за нея и навсякъде по пътя се проявява като неандерталец. Простотиите му са сеизмични. Но майтапът всъщност не е за сметка на казахите, а би трябвало да е сатира на американските нрави.

Въпреки това казахите не бяха очаровани.

Например знаменитият казахски шоумен Жантемир Баймухамедов пристигна в Лондон да почерпи автора с конско месо и урина, защото според Борат това било национална казахска храна. За съжаление, Саша Коен се скри и Жанти хвърли месото и другото в Темза, след което рибите изплуваха с корема нагоре.

Отначало Казахстан забрани филма, но после му мина, защото започнаха да пристигат чуждестранни туристи и направиха оборот. Уви, те останаха разочаровани - никъде не видяха живописната дивотия от селото на Борат.

Както се оказа, снимките са от някаква ромска махала в Румъния, а ромите не са знаели за какво ги снимат.

Лично аз съм ходил няколко пъти в Казахстан и не съм забелязал там да се пие конска урина, но затова пък веднъж опитах конски колбас. Леко киселее, особено ако го поливате с кумис и водка в юрта. По онова време там нямаше роми, но имаше доста махали с изселени волжки немци и русокоси немкини. Чувам, че през 90-те повечето се прибрали в Германия и там се справяли по-добре от местните в някои отношения.

Иначе Казахстан още по съветско време бе културна страна и нямаше нищо общо с карикатурата от филма на Саша Коен. Срещал съм се с бившия президент Назарбаев, когато беше само премиер. Във филма е представен като малоумен идиот, а тогава на мен ми направи впечатление на много интелигентен и модерен млад шеф. Със сигурност изглеждаше по-интелигентен от Горби и Елцин вместе.

Според международните класации по айкю (коефициент на интелигентност) казахите ни водят с 1 пункт (94), а техните братовчеди, монголците – с цели 9.

Ако казахите искат наистина да ударят по масата, спокойно могат да обвинят Саша Коен в расизъм. Там живеят няколко народности, но натуралните казахи не са съвсем европоиди, а по-скоро тюрки, които се родеят с монголци и китайци (средно айкю 105). Но тъй като не са от Африка, гаврата с тях се смята за допустима.

Дори се препоръчва, защото така наречените азиатци се представят твърде успешно в американските университети и обиждат чернокожите.

Какво ли щеше да стане, ако Саша Коен бе базирал своя Борат в някоя африканска държава, например Камерун или Сенегал? Там средното айкю е едва 64, така че вероятно има много по-живописни махали и диктатори. Но това вече щеше да е престъпен расизъм. Тогава сигурно щяха да го обесят на някое дърво пред Белия дом или пред Уестминстър – където успеят да го арестуват.

Да се подиграваш с чернокожи, па макар и на майтап, сега е все едно Бога да разпнеш. Филмът щеше да бъде забранен и изгорен, а вместо да чака “Оскар”, Мария Бакалова от зори до мрак щеше да троши чакъл с верига на глезена. Тя също щеше да е обявена за злостна расистка, тъй като хем се е изгаврила с цветнокожите, хем е бяла жена, която играе ролята на черна камерунка или сенегалка и с това отнема поминъка на някоя афроамериканска актриса. В момента в САЩ това е желязно табу, на белите е забранено дори да озвучават черно магаренце в мултипликационен филм. Може само ако магаренцето е бяло.

Ако Лорънс Оливие изиграе своя знаменит “Отело” днес, сигурно щяха да го намажат с катран и пера и да го пратят да дои зебрите в Нгоронгоро, та хиените да му ръфат задника.

Затова пък чернокожата актриса Джоди Търнър изигра в сериал на Канал 5 ролята на Ан Болейн – кралица на Англия, втората съпруга на Хенри VIII и майката на Елизабет I. Критиката изпадна в маразматично кудкудякане, покрай мъжкия шовинизъм от XVI век под ножа мина и средновековният расизъм. Още тогава британското кралско семейство сигурно би постъпило с една абаносова красавици така, както днес постъпва с Меган Маркъл - леко мургавата съпруга на принц Хари.

Трябва ли да се обиждат на расова основа румънските роми, които в “Борат” играят казахски диваци? Те определено са по-мургави от Меган Маркъл. Като дойде на Балканите, принц Чарлз редовно посещава ромските махали, но така и не поиска ръката на някоя ромска врачка. А можеше, докато бе разведен. Не е справедливо според мен. Все пак Хитлер не е горил афроамериканци в пещите, а евреи и роми.

Така че филмът на Саша Коен обижда и казахите, и ромите, а и евреите, тъй като Саша Коен говори на иврит, докато имитира шимпанзе. Нашето момиче пък си плещи на чист български, който минава за казахски, даже в един момент музикалният фон е от “Мила родино”.

Слава богу, изброените народности са великодушни, а американците не могат да ни намерят на картата, камо ли да разпознаят националния ни химн.

Трябва да признаем, че все пак има полза от 500-те години присъствие. Тъй като не сме имали роби, а дори ние самите сме били под игото, днес малко трудно могат да ни изкарат расисти. Не го забелязвам в нито една предизборна програма.