Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Статуята на Боян Мага
Статуята на Боян Мага

Един паметник буни духовете в Бургас от няколко дни. Това е 4-метрова статуя на Боян Мага, която се появи на входа на зоната за обществен достъп в пристанището, любимо място място за разходки на бургазлии по всяко време на годината.

Местните са чуствителни на тема паметници, но докато за комунистическите монументи Альоша и Пантеона в центъра и Морската градина обяснението за недоволството на част от хората е разбираемо, то за Боян Магесника не е ясно защо.

Той е основоположник и проводник на богомилството в България, син е на Симеон Велики и брат на Иван Рилски. Християнското му име е Вениамин, но го пренебрегва и се именува на Боян, което е по-близо до прабългарските традиции. Странното му поведение въпреки аристократичното си потекло е граничело с езичеството, за което свидетелстват и византийски източници, според които е имал магическа способността да се превръща във вълк.

Вероятно оттам идва и прозвището Мага, което се прибавя към името след завръщането му от Сирия, където е получил висшето си посвещение в езотериката. Въпреки че е реална историческа личност, е малко известен на повечето бургазлии, свикнали да минават покрай бюстове и склуптури в цял ръст на личности от последните два века.
Асоциацията с богомилството прави още по-мистичен паметника, тъй като за мнозина в днешно време това предренесансово течение е граничело с езичеството.

Бронзовата статуя изобразява гол до кръста човек, с вълча глава отзад, препасан с окови. В долната част на постамента са изобразени и четири кръга с неясна символика за широката публика. Единият от тях вече е премахнат, но дали е отстранен умишлено или е просто е паднал, не е ясно. 

Статуята се намира в Бургас.
Статуята се намира в Бургас.

Никъде не фигурира и името на автора на скулптурата. За него се знае само, че е художникът Георги Андонов. В долния страничен ъгъл има поставена стилна табелка с надпис "Lаzur group". Оттам идват и противоречивите коментари за пластиката.

"Какъв е този таласъм", "Какво иска да покаже авторът с това чудовище" са повечето изблици на отрицание в социалните мрежи.
Не липсват обаче и положителни оценки за творбата, но те се от просветени хора на изкуството, които знаят кой е Боян Мага.

Георги Андонов няма славата в Бургас на покойните вече Георги Баев и Стоян Цанев, но за познавачите е голямо име в живопистта. Негови картини са излагани по реномирани галерии в цял свят, разигравани са и на търг от световноизвестния аукцион "Кристис" в Лондон. Андонов е граждани на света, живял е в Бейрут и в САЩ, но от 10 години се е установил в родния Бургас. Наред с маслото твори и пластика.

"Скулптурата на Боян Мага е подарък за бургазлии. Не съм я правил с користна цел, нито за провокация", казва авторът пред "24 часа". Затова избрал подстъпите към Морска гара на пристанището, където има голям трафик на хора. По същата причина преди години подари на града и друга емблематична скулптура "Четящият човек", разположена пред входа на книжарница "Хеликон". 

Създателят на скулптурата Георги Андонов
Създателят на скулптурата Георги Андонов

Георги Андонов се спрял на Мага като изключително интересна личност. Средствата събрал от съмишленици и дарители, а разрешение за поставянето му дало държавното дружество "Пристанищна инфраструктура", тъй като паметникът се намира на негова територия.
Паметникът на Боян Мага трябваше да бъде официално открит през септември, но заради пандемията датата бе отложена. "Ще има откриване, на което всичко необходимо ще бъде изписано на паметника", заяви Георги Андонов.