Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди година правих презентация в НБУ и показах, че замяната на въглища с природен газ и до 10% водород е най-сигурният път за дългосрочно оцеляване на трите централи в Маришкия басейн. Това намалява разходите за въглеродни емисии с 60%, което най-малкото означава и ограничаване на ръста в цените на електроенергията за потребителя.

Знам, че хората в Стара загора се притесняват за затварянето на въглищните мини - няма нужда да се копаят въглища, ако централите работят на газ. Това, което засега държавата се проваля да обясни, че двете неща не си противоречат - може изграждането на нови мощности на природен газ да се застъпи с функционирането на старите мощности на въглища за години напред. Това е постепенен и поетапен процес.

А ако с парите от фонда за възстановяване и устойчивост се инвестира в инфраструктура за улавяне и складиране на въглерод (БГ е една от малкото държави в ЕС с подходящи скални терени за това), то въглищните блокове ще могат да работят още десетки години напред. Абсолютна лъжа е, че Европа и Зелената сделка затварят въглищните централи - те просто правят централите с високи емисии прекалено скъпи, но тези емисии си е наша работа как и дали да ги управляваме. Тоест, има сценарий, при който въглищните блокове ще затворят заедно с пенсионирането на миньорите като след това същите хора ще могат да си потърсят работа в паралелните мощности - макар и с леко различна квалификация. Разбира се, за всичко това се изисква стратегия, акъл и преди всичко добри отношения с инвеститори и банки.

По тази тема имам и втора презентация, но заради ковид така и не стана събитието, та все ще намеря идните седмици как да покажа слайдовете :)

*От фейсбук!