Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Когато умира, Луи Пастьор казва: Патогенът не е важен,
важен е теренът - имунната ни система

Инж. Атанас Атанасов от 1966 до 1968 г. работи бюро до бюро с инж. Евгени Танчев, който конструира първия електромобил. През 1977 г. проектира машинно конструктивните части в проектите на "Родопа", обединяващ всички животновъдни стопанства и месопреработката в социалистическа България. От 1977 до 1990 г. е главен инженер-механик в “Птицевъдство”, в което влизат всички птицеферми и птицекланици в страната. От 1993 г. е собственик на цех за месопреработка, а от 2004 г. се занимава със соеви продукти.

Твърди, че познава целия процес - от земеделието до създаването на яйцето и месото, и смята, че влошеното качество на храната има пряка връзка с пандемията.

Инж. Атанас Атанасов
Инж. Атанас Атанасов

- Г-н Атанасов, твърдите, че вирусът не е виновен, а слабата имунна система на човечеството?

- Настинки и грип може да бъдат причинени от над 200 различни вируса, чиито видове непрекъснато мутират, така че противогрипните ваксини имат само частичен успех за предотвратяване на болестта. Грипът е силно заразна вирусна инфекция на горните дихателни пътища. Епидемиите могат да засегнат от 25 до 50% и повече от населението, превръщайки се в пандемии. Първата такава е испанският грип или известен у нас като инфлуенца, но само в Дания и България смъртността от него е с 50% по-ниска спрямо останалите засегнати от пандемията страни.

Отговорът е в хранителния статус на населението,

което, заплашено от глад, се храни с ограничено количество месо, с прясно откъснати зеленчуци и пълнозърнести продукти. Човек е това, което яде, тъй като "сплита" имунната си система с тази на растенията и животните чрез ензимите. Когато човек се разболее, организмът намалява желязото в кръвта и го депонира в далака. Затова болен не се храни с месо и риба - миоглобинът от мускулите се усвоява 100%, а желязото от растенията, като червено цвекло и др. - 15%.

- Какво е “оздравяване” на терена или на имунната система?

- На журналистически въпрос към дядо столетник: "С какво се храниш", дядото отговаря: "Как с какво? С каквото намеря!" Това е връзката на имунната система на човек с горния почвен слой или микробите и ензимите. 90% от клетките в тялото не са човешки - това са микроби и бактерии, познати като микробиом. 70% от тях са нашата чревна микрофлора и това е нашата имунна система, която трябва да поддържа равновесието между 30% патогени, 20% пробиотици и 50% неутрални, които, привлечени към пробиотиците, осигуряват "оздравяване на терена". Тоест здрава имунна система.

Иля Мечников, откривател на белите кръвни клетки,

и неговите сътрудници погълнали бактериални култури, съдържащи милиони бактерии на холерата, но нито един от тях не развил болестта. Обяснението е, че техните имунни системи били в отлично състояние. На смъртното си легло Луи Пастьор казва: "Бернард е прав. Патогенът не е важен, важен е теренът". Теренът е имунната система.

- Кои са факторите, които системно я съсипват?

- От средата на миналия век стресът се удвоява на всеки десет години и той се отразява на забавения метаболизъм чрез промяна на циркадния ритъм на човек, водещ до потисната имунна система. Стресът е три вида. Първият е хранителен в резултат на непълноценно хранене, където ензимите са редуцирани или унищожени. Всеки ензим е частица живот. Всички технологично обработени храни са непълноценни, всички храни с променено алкално-киселинно равновесие са непълноценни, каквито са и рафинираните храни. При загряване на храната до 48 градуса за малко повече от час всички ензими са унищожени.

Пандемията промени живота в цял свят.
Пандемията промени живота в цял свят.

- Има някои много известни експерименти в това отношение.

- Най-мащабното изследване на непълноценното хранене в света от 1932 до 1942 г. е направено от д-р Джарвис с близо 900 котки с пълни досиета. Изводите от това изследване съвпадат напълно с тези на хората, които се хранят с технологично обработени храни след 1950 г. Първото поколение котки, хранени с термообработена храна, се оказват със срината имунна система. Второто поколение има дегенеративни проблеми като промяна на денталните дъги, късогледство и далекогледство, бедрените кости се удължават за сметка на по-малкия диаметър, еднополовият интерес се увеличава, характерът им се променя. Третото поколение е с омекнали кости, а четвъртото не оживява. Това да ви напомня ХИВ позитивните и болестта СПИН?

Най-голямата грешка, допускана повече от сто години, е, когато се дава прясно мляко от промишленото млекопроизводство. Храненето с концентриран фураж с допълнителен протеин, за да имате млеконадой от над 40 литра мляко дневно, повишава фосфора до 1:1 с калция и

блокира усвояването

от човешкия организъм. Известно е, че за да се лекува остеопорозата, съотношението между калций/фосфор/магнезий трябва да бъде 2 : 1 : 1 + витамин D3. Пастьоризираното мляко унищожава ензима "фосфатаза" и теле, хранено с пастьоризирано мляко, умира до една седмица.

- Като експерт какво ще кажете за повечето кашкавали, за които отдавна има спорове дали са полезни?

- Кашкавалът, който зрее 70 дни в хладилната камера, мазнините му образуват с калция водонеразтворими сапуни и не се усвояват от организма.

Казеинът увеличава

чревната пропускливост

и следват автоимунните заболявания. Най-лошото е, че кравите ги заплождат, докато дават мляко, и не се знае нивото на "прогестерона" и как влияе той на жените. На животните от промишленото животновъдство поради отслабената им имунна система много често се дават антибиотици, които проникват и в нашето тяло. Ако кравето мляко не се заквасва, означава, че кравата е лекувана с антибиотици, което не пречи на пазара да се продава прясното мляко. Всички крави от промишленото млекопроизводство живеят около 8 години, докато българските свободно пасящи крави живеят около 30 години. Ако погледнете "стоковите носачки" от “яйценосното стопанство”, те снасят за една година 245 яйца и след една година се предават за клане, а ако се предизвика изкуствено линеене, тя може да продължи носливостта си с още шест месеца, но тялото й е напълно износено, без мускули - кожа, сухожилия и кости. Всички мечтаят за селска кокошка, защото е със здрава имунна система. Бройлерът не е, защото не вижда слънце и животът му е 48 дни. Пуснат на трева, той чака концентрирания фураж... В рибарниците рибата се храни с кланични отпадъци, което няма нищо общо с храненето на дивите риби, а морските води са силно замърсени с живачни съединения от изгарянето на огромните количества фосили и главно въглища.

Как да засилим имунната си система, четете в следващ брой.