Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Технологичната диктатура е наистина страшна

Направете си следния експеримент - поговорете за нещо с приятел в присъствието на неговия компютър или телефон. Запомнете за какво си говорите - дори да е нещо банално като китайска храна или пък нещо много софистицирано като отражението на експанзията на електроавтомобилите върху парниковите газове и съответно глобалното затопляне. Днес хората избягват физически контакти, тъй че поговорете по телефона. Запомнете темата. След това вижте каква ще е първата реклама, която ще ви се отвори в социалната мрежа или в машината за търсене. Ще видите, че ще е по темата на разговора. Да, роботите ни следят и подслушват. Да, бароните от Силициевата долина са новите диктатори на света. В сравнение с тях Мао Цзедун, Пол Пот и Йенг Сари са невинни дечица.

Проследяването на личните действия и интереси те благовидно наричат персонализирана реклама, но всъщност това е ужасният чип, от който се страхуват антиваксърите, че ще им сложат с ваксината за COVID. Реализирана оруеловска антиутопия.

Разбира се, никой не признава, че има глобално проследяване и подслушване. Те наричат това “работа с данни”. Твърдят, че не е вярно, че роботите ни подслушват, а предугаждали от какво ще се интересуваме на база на данните, които имат за нас. Което, ако е вярно, е още по-ужасно от това да ни подслушват. Означава, че за всеки землянин в някой облак има досие и някакви роботи знаят например дали сте бременна, преди вие да го знаете - особено ако имате приложение за напомняне на месечния цикъл. Но и дори да нямате, могат да ви разгадаят по търсенията в кулинарни блогове.

Някой ще каже и какво толкова. Не е точно така, защото тези ваши лични данни се продават като стока на всякакви лица - от правителства, до продавачи на хранително добавки и например може да не получите очакваната работа, ако е видно, че сте бременна, или сте заболели от някое тежко страдание като рак и да ви откажат застраховка или да ви уволнят. Затова Европейската комисия, която пое в правилна посока с мерките за защита на личните данни, трябва да продължи още и на всеки 3 месеца да глобява с много милиарди всички тези фирми, които извършват събиране на данни за потребителското поведение. Освен това напълно трябва да бъде забранена търговията с такива данни и да се наказва с много години затвор.

Политическият смисъл да се ограничат технологичните барони е ясен. Преди 4 г. избраха Тръмп за президент на САЩ (помните историята с “Кеймбридж аналитика”), а сега го тричат до дупка. Но това са пожелания към ЕК, в лично качество има няколко прости правила да се пазите от шпионажа на роботите. Не споделяйте нищо в социалните мрежи - особено намерения, политически и естетически оценки. Макар да е досадно, като ми изскочат онези съобщения за потвърждаване на използването на личните ви данни и особено правото да ги предоставят на трети страни. Мачкайте роботите, преди да са ви смачкали те.

Използвайте опцията “инкогнито” в масовите машини за търсене не само когато гледате зоофилско порно. Защото освен да ви предлагат немски овчарки, роботите събират всякакви данни за вас, които изглеждат невинни, но защо да ги знаят. Изключете всякакви форми за географско позициониране, които ви предлагат разни социални мрежи. Най-добре ги напуснете изобщо веднага, от тях полза няма, удоволствието е съмнително, а със сигурност се затъпява.

В никакъв случай не съхранявайте данни за медицинското ви състояние в електронен вид, независимо дали ги въвеждате в някакви “удобни”, приложения или сте ги получили онлайн - разпечатвайте и трийте веднага, а най-добре получавайте аналогово. Вярно, че заради епидемията станаха повече тези, които пазаруват онлайн, но ако може, пазарувайте офлайн и плащайте кеш. В никой случай не запомняйте номера на кредитни карти и пинкодове в различни дивайси. Избягвайте да публикувате собствени снимки и дори пейзажи в реално време. С първото роботите усъвършенстват системите за лицево разпознаване, а с вторите разказвате на целия свят какво правите и къде се намирате. Ако толкова ви е харесал някакъв залез на Витоша, споделете го най-рано на изгрев. Иначе показвате кога не сте в дома си и могат да ви оберат.

Никога не говорете важни работи като предстоящи намерения, независимо дали става дума за покупка на нова кола, или любовно послание в присъствие на електронни дивайси - мобилни телефони, компютри, таблети, игрови конзоли. Правете като шпионите през студената война - разхождайте се в парка без телефони, и то там, където няма охранителни камери. Дори и да не ви пука кой ви следи, не забравяйте, че всъщност ви бъркат в джоба.

Става страшно, затова съпротивата трябва да започне веднага.