Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

При хората с болни венци и множество кариеси дихателните
инфекции протичат по-тежко

Редовното миене на зъбите намалява риска от развитие на пневмония с 40 до 60%, съобщават британски учени. Екип от Yale University School of Medicine провежда опити, които доказват - хората с добра орална хигиена, които нямат кариеси и възпалени венци, много по-рядко развиват пневмония. Според учените поддържането на здравето на устната кухина е ключово особено по време на епидемия.

Д-р Самит Джоши обяснява, че

опасните бактерии в устната кухина

се увеличават почти пет пъти само за 24 часа, а по време на сън те често попадат в белите дробове. Според специалиста това може да причини инфекции като пневмония или да влоши вече възникнал белодробен проблем. Учените допускат, че при хората с болни зъби, възпалени венци и гнойни инфекции в устата съществува по-висок риск от фатално протичане на пневмония.

Още през 2013 г. американски екип провежда изследване, по време на което са следени 26 хиляди души. При 400 от тях специалистите установяват наличие на стоматологични проблеми и чести пневмонии. Заключенията са, че при пациентите, които спазват добра орална хигиена и посещават стоматолог редовно,

с 86% спада рискът

от развитие на пневмония.

Учени от Университета по дентална медицина в Калифорния подчертават, че поддържането на добра устна хигиена е особено важно при хората, които вече са болни. Специалистите изтъкват, че това може да спаси пациентите с грип от усложнения, а също така и тези, които вече са развили пневмония - от тежко протичане на болестта. Лекари са категорични, че при хората с хронични заболявания на венците и наличие на множество кариеси всички дихателни инфекции се лекуват по-трудно.

През 2018 г. в Япония е проведено

мащабно проучване на възрастни

между 70 и 80 години. Изследван е зъбният им статус, както и микрофлората в устната кухина. Учените стигат до извода, че при пациентите, които имат загубени зъби, възпалени венци или поддържат лоша хигиена, се наблюдава наличие на микроорганизми като Streptococcus salivarius и Streptococcus parasanguinis, които водят до по-висок риск от пневмония и по-тежко протичане на болестта.

Специалисти от Британската фондация за дентално здраве уточняват, че особено по време на епидемия поддържането на добра устна хигиена може да се окаже ключово за предотвратяване на инфекции.

Учените препоръчват продължително миене на зъбите поне по две минути два пъти на ден, а

по време на епидемия – след всяко хранене

Ако човек е болен, старателното почистване трябва да е част от мерките още при първите симптоми, подчертават специалистите. Те препоръчват да се използват и конци или четки за междузъбното пространство, както и вода за уста. Зъболекарите напомнят, че е особено важно четките за зъби да се сменят на всеки три месеца, както и задължително след прекаран вирус.

Според други специалисти обаче прекалено честото миене на зъбите с пасти с високо съдържание на флуор и жабуренето с вода за уста също крие риск и може да доведе до промени в чревната микрофлора. А това веднага се отразява на защитните сили. Имунитетът зависи преди всичко от състоянието на храносмилателната система.

Екип от Вирджинския университет публикува в списание Nature през 2015 г. изследване, според което 80% от антителата в човешкия организъм се образуват от лимфоидната тъкан в червата. Според учените основен

елемент на имунната защита е лимфната система,

която гарантира транспортирането на имунните клетки към органите в тялото. От нея зависи и бързият и ефективен имунен отговор при инфекции. Затова лекари препоръчват винаги да се приемат пробиотици по време на боледуване, а поддържането на добра орална хигиена да е с минимално количество паста за зъби, както и да не се избират продукти за уста с високо съдържание на флуор.