Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На най-бързия в света суперкомпютър Fugaku бяха проведени симулации как хората могат да се предпазят от вируса и да се възстанови нормалната дейност в училища, университети, офиси, институции, ресторанти и др.
На най-бързия в света суперкомпютър Fugaku бяха проведени симулации как хората могат да се предпазят от вируса и да се възстанови нормалната дейност в училища, университети, офиси, институции, ресторанти и др.

Със суперкомпютри разработиха варианти как офисите да са без вируси и вероятността от заразяване да е сведена до минимум. През 2020 г. японското Министерство на образованието, науката и технологиите заедно с Центъра за компютърни науки RIKEN и няколко водещи университета провеждат хиляди симулации на най-бързия суперкомпютър в света - Fugaku.

"Целта им бе да установят на какво разстояние се разпръскват микрочастиците, наситени с вируса,

при кашляне

или кихане,

как се разпространяват в затворени помещения, на открито, в обществения транспорт, в самолети, в административни сгради и офиси - разбира се, при различни условия - дали има отворени врати, прозорци, климатици и т.н. Както и дали маските и шлемовете помагат; как, доколко и кои от тях - обясни пред "168 часа" проф. Стоян Марков, ръководител на Националния център за суперкомпютърни приложения (НЦСП). - Резултатите от симулациите се съпоставят с тези от

стотици реални експерименти,

за да се провери доколко правилно отразяват действителността. Един от изводите бе, че непроветрените места със сух въздух са сред най-опасните за заразяване - класни стаи, университетски зали, офиси, магазини със струпване на хора, болници, авто и железопътни гари, летища и други."

Проф. Стоян Марков, с помощта на д-р Кристина Капанова, проектира новия европейски суперкомпютър, който ще бъде инсталиран в София Тех Парк. Самата д-р Кристина Капанова е млад български учен, член на Европейския център за върхови постижения и участва в няколко международни проекта.

"В края на април японските колеги публикуваха част от резултатите и ги споделиха с нас", каза проф. Марков. На базата на резултатите от тези симулации и експерименти НЦСП организирана група от български специалисти, която предлага рационално техническо решение за стерилизация на въздуха в затворени помещения в присъствие на хора.

Предложените решения стъпват на сериозни изследвания в Япония, поверени на мултидисциплинарния екип на д-р Макото Цубокура, шеф на Complex Phenomena Unified Simulation Research Team в Riken. Именно той, колегите му, Технологичният институт в Киото, университетите в Кобе и Осака, както и Тойохаши и Кажима корпорейшън със свръхбързия компютър Fugaku проведоха най-точното и подробно проучване в света чрез симулация на поведението на патогените във въздуха в затворени помещения и в околната среда.

Моделът, потвърден от реални експерименти показа, че сегашните прегради в офисите между бюрата, в ресторантите и магазините са твърде ниски, защото обикновено са на нивото на очите. С Fugako мултидисциплинарният тим доказва, че когато някой кашля, по-малките капчици се разпръскват и преодолявайки преградата, достигат до хората отсреща, казва Цубокура.

Дори да има прегради между бюрата в офисите, най-безопасно ще е ако абсорбери над тях изсмукват заразения въздух.
Дори да има прегради между бюрата в офисите, най-безопасно ще е ако абсорбери над тях изсмукват заразения въздух.

"За да се предотврати ефективното разпространение на вируса, загражденията трябва да са на нивото на главите на хората", казва той.

Учените провеждат експеримент с четирима служители в офис или ресторант, които седят един срещу друг. Установяват, че при кашлица или висок говор във въздуха се отделят два пъти по 50 хил. частици, като по-големите буквално обливат седящия отсреща. След което се отблъскват от него и се разпространяват наоколо, засягайки и другите в помещението. Причината е, че за разлика от големите, по-малките капчици не падат към масата, а политат към човека отляво или отдясно на говорещия с висок глас и срещу диагонално седящия срещу него. Симулацията на компютъра установява и това се потвърждава експериментално, че даже ако височината на преградата е 120 сантиметра, приблизително на нивото на устата на седналия, все пак много от микроаерозолите с вируса я преминават и се разпространяват в помещението. 

Едно от решенията е във офисите да се използва съществуващата вентилационна система, в която се вградят в системи за контролируема и управляема стерилизация и обмяна на въздуха. 

Всички резултати и симулации със суперкомпютри могат да се видят тук.