Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съучениците му недоумявали как е успял да си купи хубава кола

Студентът бил много хладнокръвен във фаталния ден, но се огънал на разпит с детектор на лъжата

Детектор на лъжата разкри убиеца на възрастното семейство от Шумен, а една от версиите на разследването е, че това е станало заради хазартната зависимост на техния внук Георги Йорданов. Той е на 21 години и е студент в Шуменския университет. Според специалисти, работещи по случая, младежът ги откарал до вилата им в местността "Под манастира" с ясната цел да ги убие и да ги ограби.

Труповете на 75-годишния

Георги Атанасов и

7 години по-младата

от него Янка бяха открити от техни близки на 23 ноември в имота им в покрайнините на Шумен. Близостта до ромската махала роди една от възможните версии - че извършителят е от малцинството. Тази първоначална хипотеза, тиражирана в социалните мрежи, вся огромен страх у хората, живеещи в района, които и без това непрекъснато се оплакват в полицията от ромите.

С изследване на полиграф обаче много бързо е станало ясно как точно е извършено тежкото престъпление, а преди това и

как са уговорени старците да се качат в автомобила

и да тръгнат за вилата. Разследващите знаят и защо възрастната двойка не е задавала въпроси и защо се е наложило по никое време да последват внука си.

"Действително беше използван полиграф. Заподозреният не издържа на напрежението и разказа какво се е случило", заяви пред "168 часа" окръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева, докато директорът на ОД на МВР Шумен ст. комисар Ялчън Расим отказа да отговори на нашия въпрос коя е следата, насочила криминалистите към убиеца.

"Доказано е авторството - внукът на Атанасови - заяви прокурор Стефка Якимова от Апелативна прокуратура Варна. - Това тежко убийство е извършено с користна цел, заради което прокуратурата поиска привличане под наказателна отговорност и налагане на най-тежката мярка за неотклонение - "Задържане под стража".

Топпрокурорът пристигна в Шумен, за да съдейства на колегите си при изясняване на факти и обстоятелства около деянието.

"Установено е, че в следобедните часове на 22 ноември

внукът е закарал дядо си във

вилата и го е убил

с метална тръба

- съобщи директорът на полицията Ялчън Расим. - Върнал се е в Шумен, качил е в колата и баба си. Завежда я във вилата и я убива по много жесток начин."

Освен че е студент,

Георги работел в строително-монтажна фирма

Не е осъждан, няма криминални прояви. Не се е укривал. Задържан е в дома си. Не се е опитвал да заличи следите от престъплението. Няма яснота дали се е преобличал след кървавите деяния.

"Дали е планирано или инцидентно е взето решението да бъдат ликвидирани старците, ще бъде изяснено в хода на разследването - уточни прокурор Якимова. - А възрастните са тръгнали, защото са имали доверие в близък човек."

Няма данни набелязаните жертви да са се съпротивлявали, когато Георги ги нападнал и е започнал да ги удря "зверски", докато престанат да издават признаци на живот.

Георги намерил у тях 700 лева. Взел ги

Според разследващи това е цялата сума от рентата за земеделски земи. Въпреки че бабата притежавала скъпи накити, внукът не е проявил интерес към тях.

Оръжието на престъплението е метална тръба, с дължина около 65 см.

На слизане в града тя е захвърлена в междублоково пространство, далеч от местопрестъплението. По-късно убиецът ще заведе в района полицията, за да изземат вещественото доказателство.

"По тръбата бе открит

ДНК профил от

кръв от внука, от

бабата и дядото

Не беше открит четвърти профил", разказа криминалист пред "168 часа". Така се потвърждава, че авторът е само един и няма съучастници.

Това, че е умъртвил роднините си, които са го отгледали, не притеснява нито за миг обвиняемия. Той напазарувал спокойно, каквото му трябва, обикаляйки магазините. От дебитните карти на роднините си изтеглил 500 лв. и се прибрал вкъщи. Няма информация дали родителите са забелязали някаква промяна в поведението му.

"Има данни за хазартни наклонности у младия мъж и финансови зависимости на по-ранен етап", съобщи полицейският шеф. Той отказа информация дали обвиняемият се е опитал да прехвърли вината за убийството на баща си. Има данни, че младежът първоначално твърдял, че е

излишно разследващите да се занимават с него

и да му задават въпроси около живота на семейството му, както и да го питат дали са имали спорове с роднини за имоти и наследство.

Страстта на Георги към хазарта се проявява още в тийнейджърските му години, разказаха запознати с навиците му.

"Беше пристрастен и

залагаше за мачове

- споделя пред "168 часа" съученик на убиеца от Първо основно училище "Панайот Волов" в Шумен. - Разполагаше с доста пари и ги влагаше без да се замисля. Беше на седмото небе, когато спечели. Ставаше надменен и ни избягваше." Той си спомня, че малко преди убийството е виждал Георги да шофира луксозен автомобил.

"Обичаше разкоша и демонстрациите", казва съученикът му, докато се пита откъде е намирал пари, след като родителите му са обикновено семейство. Бащата работел в цех за сирене срещу "скромните 700 лева", а майка му била медицински специалист.

За самочувствие и да не прави изключение от останалите, Георги се записал да учи в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".

От висшето училище отказаха коментар, че техен възпитаник е убиец. "Извършил го е извън рамките на университета", бяха лаконични оттам.

Все пак по темата проговори преподавател, който пожела да остане анонимен.

"Даже не съм чувал за такова убийство - каза той. - Пазя психиката си от

лоши и тежки новини в това страшно време

Колегите са отказали коментар заради имиджа на университета. В конкретния случай това е петно по името ни."

Най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража" наложи на Йорданов Окръжният съд за извършеното убийство. Доводите на съда са високата степен на обществена опасност на деянието, както и опасност да се укрие и извърши друго престъпление.

Магистратите не уважиха аргументите на защитата за по-лека мярка предвид липсата на съдебно минало и криминални регистрации, постоянен адрес и трудова ангажираност на обвиняемия.

“Искам снизхождение”, били единствените думи

в съдебната зала на младежа, научи "168 часа" от свои хора в Съдебната палата. Според тях Георги изглеждал много странно, видимо не толкова притеснен.

"Лицата до 20 години, извършили тежки престъпления, не могат да бъдат наказани с доживотен затвор без замяна. В конкретния случай най-тежкото наказание е доживотен затвор без замяна", заяви прокурор № 1 в Шумен Маргарита Георгиева относно възможната присъда. Тя сподели,че отношенията на Йорданов с баба му и дядо му са били много добри. Даже дядото бил негов любимец.