Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Без контекст новините за заразените се превръщат лесно в манипулация. Питам за процентите, които изглеждат страшни - 42 процента от всички тестирани. Вън от съмнение е че има обективни показатели за "вълна", но е спорно доколкото резултатите от тестовете примерно на 10 хиляди души могат да бъдат представителни за цялото население, не толкова като процент на възможно безсимптомно заразени, а за тези с тежките форми или за това което наричам психологически отпечатък върху масовото съзнание..

За това беше нужно да се правят не 10 хиляди теста, а както в Израел 60 хиляди, за да може да се получи по представителна картина извън - това е важно - групата тестирани в която решително доминират тези със симптоми, и все по-малка тежест има тези,които са направили тест без симптоми. От което логично следват и по-високите проценти на заразени при тестираните. Ако трябва да бъде прецизни - единственото валидно число за епидемиологичната картина са хоспитализирани, в интензивното, починали и т.н. Макар че цифрите и там са условни и там, защото първо тестовете са противоречиви като указания - има хора с отрицателен тест, но явни симптоми. И обратното. И не се правят масови аутопсии за да се установят точно причините за настъпването на смърт - повечето служебно минават за Ковид.

Остава безспорен и разкрития нисък капацитет на система да се справи с рязък скок на имащите нужда от помощ и фейкът с леглата като признак за капацитет. И тук пак опираме до реакцията на властите - като качество и навременност. Навременните мерки на ранен етап можеха да предотвратят сегашната ситуация на легла без лекари и сестри.

Най-важният елемент на тази битка, там където властите тотално се провалиха - масово тестиране, проследяване, изолирани и контрол не беше направено, а беше напълно възможно. Сега, след дъжд качулка, получавате обаждане от полицията, значи можело, можело и чрез телефон и мобилните оператори да проследявате, можете да налагате глоби, можете да подкрепяте карантинираните за да не се принуждават да работят за да се изхранват. И за това не народът е виновен, а властимащите. Можеха и джипитата да въоръжат с ПиСиАр и дистанционни рецепти. Можеха, но не го направиха.

Като не го направиха за малкото хора, сега блокират всички.

И ни занимават постоянно с някакви лакардии за другите виновни - за протестиращите, за горящите маски като протест срещу задължителното им носене на открито, за конспиративните теории за произхода, което е занятие за малцина и никога не са били защитавани от критиците на властта.

Аз гледам растящия брой на починалите, което е единственото мерило за справянето на властта с кризата. И се питам колко от тази увеличена смъртност се дължи на обективните медицински причини и колко на организационни - забавени реакции на здравната система - именно в първите 3 дни на заболяването, на отказана хоспитализация, на неправилно лечение - злоупотребата с антибиотици, които убиват при вирусна инфекция. Тоест въпросът от какво умират все повече хора - от вирус или от Системата?

От фейсбук