Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АНДОН БАЛТАКОВ
АНДОН БАЛТАКОВ

Генералният директор на БНР Андон Балтаков оттегли оставката си, съобщиха от Съвета за електронни медии.

В 15,30 ч. той е депозирал в съвета писмо, с което оттегля оставката си, без да посочва мотиви.

Подаде я преди десетина дни заради изменения в медийния закон, публикувани за обществено обсъждане. По думите му оценките на БНР за закона са използвани в предоставения текст, но от него са отпаднали важни 8 члена. Така той възприема позицията на радиото за подменена и дори обвини министъра на културата Боил Банов в политическа игра, след като поиска и оставката му.

Според Балтаков отпадналите от проекта текстове са особено важни за развитието на обществените медии. С тях мандатите на генералните директори на БНТ и БНР трябваше да бъдат удължени от 3 на 5 години, а мандатите на управителните съвети - уеднаквени с тези на шефовете. В момента се получава разминаване между мандатите и така Балтаков ръководи с управителен съвет, избран от предишния шеф Светослав Костов, предсрочно освободен от поста си.

Текстовете са премахнати, след като породиха обществено недоволство и подписка на интелектуалци през юли, когато бяха внесени от председателя на Комисията по културата и медиите в парламента, обясни Банов.

Същевременно огромна част от журналистите и служителите в БНР застанаха зад Балтаков и го подкрепиха с отворено писмо.