Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Районен съд – Монтана освободи от наказателна отговорност и наказа с 1000 лева глоба 38 годишен мъж, ръководител на неправителствена организация, който присвоил средства на Министерството на младежта и спорта, поверени му за реализиране на проект. Обвиняемият П. Д. П. като председател на фондация „СИМП“ получил през 2017 г. от Министерството на младежта и спорта 39 210 лева субсидия за изпълнение на проект "Младежки информационно- консултантски център /МИКЦ/ - Монтана“.

Обвиняемият създал организация, наел специалисти и провеждал лекции и разговори в училища в Монтана по теми свързани с обучението, професионалното насочване и развитие на ученици и младежи. След приключването на проекта станало ясно, че П. Д. П. не е изплатил реално всички отчетени по проекта суми.

Според извършените проверки и проведените експертизи на 29. 12. 2017. П. Д. П. присвоил сумата от 1400.00 лева, като я отчел за изплатени възнаграждения на една от наетите лекторки, без реално да е платил хонорарите. Районен съд – Монтана призна П. Д. П. за виновен в това, че като длъжностно лице е присвоил средства на Министерството на младежта и спорта, връчени му да ги управлява, като за улесняването на престъплението е извършил и друго престъпление, за което по закон се предвижда по-леко наказание - преправил сам или чрез другиго документ - разходен касов ордер. Като отчете, че обвиняемият е млад мъж, ангажиран с обществено полезен труд, семеен и неосъждан, съдействието на разследването, признаването на вината му от негова страна и факта, че присвоените средства са били възстановени преди приключването на съдебното следствие, съдът освободи П. Д. П. от наказателна отговорност и му наложи административно наказание глоба в размер на 1000 лева. П.Д. П. бе осъден и да заплати по сметка на Окръжна прокуратура - Монтана 1171.60 лева – разноски за експертизи.

Решението може да се обжалва или протестира пред Окръжен съд – Монтана в 15 дневен срок.