Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Чешкият милиардер Петр Келнер е новият собственик на Би Ти Ви.
Чешкият милиардер Петр Келнер е новият собственик на Би Ти Ви.

Еврокомисията разреши на Петр Келнер да купи телевизията, сделката ще приключи на 13 октомври

Би Ти Ви става чешка на 13 октомври, след като Европейската комисия разреши на милиардера Петр Келнер чрез неговата PPF Group да придобие “Сентръл Юропиън медия ентърпрайзис” (СМЕ), собственик на “Би Ти Ви Медия груп”.

Разрешението от европейската комисия за защита на конкуренцията, получено в късния следобед във вторник, на практика беше последната стъпка преди окончателното завършване на сделката.

Малко след обявяването му СМЕ оповести, че покупката се очаква да приключи на 13 октомври. Тогава срещу всяка акция на компанията ще може да бъде получена сумата от 4,58 долара. От СМЕ все пак обясняват, че това е “прогнозно изявление”, което означава, че заради непредвидени обстоятелства е възможна промяна на датата.

Въпреки това очакванията са, че още на следващия ден Би Ти Ви може да има нов мениджър, обясниха близки до сделката пред “24 часа”. Според тях е почти сигурно, че сегашният шеф - австриецът Флориан Скала, ще бъде сменен.

Флориан Скала, сегашният шеф на "Би Ти Ви Медия груп"
Флориан Скала, сегашният шеф на "Би Ти Ви Медия груп"

Нищо чудно обаче Кристоф Майнуш, досегашният изпълнителен директор на СМЕ, да остане и в новия борд на директорите. Вероятно ще бъдат запазени и други членове от борда на СМЕ. Отсега се знае, че някои от тях ще минат в “Тайм Уорнър” - американската компания, която притежава СМЕ, като и двете са част от гиганта AT&T.

Красимир Гергов,

миноритарният

собственик на

“Би Ти Ви Медия

груп”, също

ще остане

в борда на директорите на българската компания. Ще запази и 6-те процента, които притежава от нея, каза самият той пред “24 часа”.

Всички промени в борда на директорите обаче трябва да бъдат регистрирани в съда, преди да влязат в сила. Според запознати това може да отнеме около месец. Също така всички предположения може да се окажат и неверни или променени в последния момент, твърдят източници.

В Би Ти Ви

посрещнаха

новините без

коментар

В момента половината от служителите на телевизията продължават да работят от вкъщи, както е през последните месеци заради пандемията от коронавирус.

Европейската комисия одобрява без условия предложеното придобиване, като стига до заключението, че сделката няма да предизвика опасения за конкуренцията в Европейското икономическо пространство. Това се казва в официалното съобщение на дирекцията в ЕК, която отговаря за конкуренцията - европейския еквивалент на КЗК.

Преди решението да бъде взето, комисията е разговаряла с голям брой компании и конкуренти на чешката група. Включително и за България е имало първоначални опасения дали новият собственик (Келнер притежава и телекомуникационната компания “Теленор” - б.а.)

няма да спре да

продава

рекламно време

на своите

конкуренти

Официалното съобщение по този повод гласи: “Комисията смята, че новият собственик няма да има възможност или икономически стимул да спре да продава рекламно време на конкурентите си. Комисията също смята, че има достатъчно алтернативни тв канали със сравними аудитории и сравним рекламен инвентар, които ще останат на пазара.”

Сделката за Би Ти Ви беше забавена вероятно заради пандемията от коронавирус. Първоначално от СМЕ очакваха продажбата им да приключи евентуално през юни. След като това не се случи, се появиха спекулации, че Келнер може да не прати изобщо документите до ЕК и така да отложи сделката с цел да получи по-изгодна цена. В крайна сметка тези сценарии се оказаха неверни.

Освен българската медийна група СМЕ притежава телевизии в още 4 държави - в Чехия, където контролира водещата там тв NOVA, в Румъния, Словакия и Словения.

През юли от СМЕ обясниха, че продажбата трябва да бъде завършена преди 27 октомври - точно година след обявяването на сделката за 2,1 милиард долара. У нас новината бе съобщена на 28 октомври 2019 г. - в деня на местните избори.