Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РАМОНА СТРУГАРИУ
РАМОНА СТРУГАРИУ

Трима евродепутати, от които само Джамбазки е българин, внесоха 49 поправки в резолюцията за България

“Отровното трио” заплаши да съди Мецола и тя веднага оттегли една от промените, според която магнат плаща за протеста

Едва трима от всичките 705 депутати в Европарламента внесоха предложения за поправки в проекта за резолюция за върховенството на закона в България. Първите 9 от предложените промени са внесени от българския евродепутат от ВМРО/ЕКР Ангел Джамбазки. Румънката Рамона Стругариу от “Обнови Европа” предлага 4 поправки, а малтийката Роберта

Мецола от ЕНП -

изненадващите

36 промени

от името на парламентарнатаси група.

В сряда вечерта се очакваше гласуване на поправките в текста, а на окончателния документ - в четвъртък. По време на дебата за България на 5 октомври председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер пламенно защити правителството на Бойко Борисов.

Първият, внесъл промени, беше Ангел Джамбазки. Представителят на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) е и единственият български евродепутат, който се зае лично с поправки от името на своята политическа група в Брюксел. Европейската народна партия (ЕНП) и “Обнови Европа” пуснаха промените си чрез чужденките Мецола и Стругариу.

Групата на социалистите и демократите не сметна за нужно да се добавя или премахва нещо в резолюцията.

Роберта Мецола говори на дебата за България вечерта на 5 октомври.
Роберта Мецола говори на дебата за България вечерта на 5 октомври.
Повечето от поправките на Джамбазки и Мецола целят да смекчат критичните пасажи в нея. Тези на румънката не се занимават с конкретното съдържание на текста, а добавят, че трябва да се вземе предвид докладът на ЕК за спазването на принципите на правовата държава в България.

Лансира обаче призив българските власти да разследват разкритията от досиетата FinCEN, които показаха, че 3 български банки са участвали в обработката на плащания, за които е установено, че са високорискови за пране на пари, и са свързани с финансиране на организирана престъпност и тероризъм.

9-те поправки на Джамбазки предлагат

премахването на

цели изречения

и абзаци

Според евродепутата трябва да се махне отбелязването на факта, че българският Изборен кодекс възпрепятства езиковото многообразие и избирателните права на гражданите, живеещи в чужбина.Той настоява да паднат текстовете, с които се изразява съжаление за разминаването между Истанбулската конвенция и българската конституция. Джамбазки иска още изтриване на абзаца за речта на омразата срещу хора от ромски произход, жени, ЛГБТИ лица и други малцинствени групи. Според зам.-шефа на ВМРО не е нужно да се изразява солидарност с хората в България в техните законни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация. Джамбазки трие критиката за прибързаното приемане на нов избирателен закон само месеци преди изборите. Освен това не било нужно ЕП да зове за възможно най-скорошно обвързване на европарите със законността в страните-членки.

АНГЕЛ ДЖАМБАЗКИ
АНГЕЛ ДЖАМБАЗКИ
От тримата единствено Роберта Мецола предлага подробна редакция на текста с 36 поправки. Тя настоява в документа

да бъдат добавени

случаите с

президентските

съветници, обвинени

в търговия с влияние и подбуда за извършване на длъжностни престъпления.

“Президентът, който има конституционното задължение да бъде политически неутрален, е взел директна линия на поведение в опозиция на правителството, поискал е неговата оставка и използва протестите като платформа за своята позиция”, се казва в друга редакция на Мецола. Тя иска

да бъде приветствано

решението на

правителството

да изгони дипломати,

за които се твърди, че са извършвали военен шпионаж и са събирали класифицирана информация с цел да я предадат на трета страна.

Остри реакции на българи във фейсбук предизвика предложената от Мецола поправка №28 - че известен магнат на казина, туризъм и строежи с повдигнати 18 обвинения финансира продължаващите протести, като явно се визира бизнесмена Васил Божков. “Отровното трио” заплашиха да съдят малтийката.

“Радваме се, че в рамките на 1 час Роберта Мецола от ЕНП направи лесен избор между съдебната зала, в която щяхме да я изпратим, и привързаността ѝ към върхушката от ГЕРБ. (...) Очевидно съдебната система в ЕС работи по-добре от българската и безрадостната перспектива е накарала Мацола да преосмисли думите си и да оттегли предложението си”, обявиха в социалната мрежа организаторите на протеста.

Очаква се резолюцията да бъде подкрепена от по-голямата част от социалистите, либералите, крайната левица и зелените, а срещу нея да гласуват повечето от ЕНП и консерватори и реформисти.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова пък призова евродепутатите си да не подкрепят частта за Истанбулската конвенция. “Ще гласувам против резолюцията за България”, написа в туитър генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес.