Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Германците по традиция се въздържат от непремерени изказвания, особено когато става дума за международни отношения. Затова и твърдението на официален представител на правителството в Берлин, че Алексей Навални най-вероятно е бил отровен, трябва да бъде приемано повече от сериозно. Хората на Ангела Меркел нямаше "да бият тъпана", ако не разполагаха със сигурни доказателства, предоставени им от лекарите от болницата, в която се борят за живота на опозиционния лидер.

Засега той остава в тежко, но стабилно състояние. Никой не може да каже кога и дали въобще ще излезе от комата. Трудно е да се прогнозира и какви са пораженията върху мозъка. Светът очаква със затаен дъх всяка следваща новина за промяна в състоянието му. Както и по-конкретна информация за поредицата от събития или човешки действия, довели до рязкото здравословно влошаване на мъжа, смятан за един от най-големите врагове на Владимир Путин.

От Кремъл предпочетоха да запазят почти пълно мълчание по случая. Единствено говорителят на руския президент изрази сдържана загриженост за състоянието на Навални.

И докато битката за живота на опозиционера продължава с пълна сила, в социалните мрежи, а и на най-високо държавническо ниво се разрази истинска буря от емоции след

поредния “отстрелян” враг

на Владимир Путин

Всъщност тук не става дума за стрелба, а за отравяне с неизвестно досега вещество. Много от хората, които по някакъв начин бъркаха в окото на режима в Москва, бяха покосени от екзотични отровни и радиоактивни съединения. Повечето от тези случаи приличаха по-скоро на епизоди от безкрайната тв поредица за Джеймс Бонд. Дръзналите да говорят открито срещу управлението на Путин явно не се съобразиха с правилото - внимавай какво поглъщаш, къде пипаш и с кого се срещаш. Навални например прави фаталната грешка да изпие един чай, докато чака на летището. Подозренията са, че именно в полезната иначе напитка е сипана течност без вкус и мирис, която е създадена с едничката цел да убива.

Изглежда твърде лесно да сипеш отрова в чая на нарочения за убиване. Направо е под нивото на спецовете по подобни операции да предлагат отровен чай. Предишните им изпълнения бяха толкова ювелирни, че

влязоха в учебниците на най-уважаваните спецчасти по света

Да си спомним например покушението срещу бившия офицер от руското разузнаване и британски шпионин Сергей Скрипал.

Той и дъщеря му Юлия са намерени в безпомощно състояние на пейка в центъра на английския град Солсбъри. 33-годишната жена е с пяна на устата и побелели очи. Полицаи и лекари реагират бързо, след като става ясно, че баща и дъщеря са отровени с неизвестно вещество. Всички замесени в разследването и лечението на семейство Скрипал обличат специални предпазни костюми, а специалисти в различни области започват да търсят произхода на веществото. Оказва се, че двойният агент и дъщеря му

са атакувани с препарата "Новичок",

създаден още през 90-те години на миналия век в Съветския съюз.

Любопитен е и начинът на отравяне. Първоначално се предполага, че Сергей Скрипал и Юлия са погълнали веществото с храна и напитка. След това излиза версията, че нервно-паралитичният агент е бил сложен в куфара на дъщерята по време на престоя й в Москва. Истината е далеч по-атрактивна. Организаторите на покушението са намазали отровата върху дръжката на входната врата на къщата, която обитава семейство Скрипал.

Сравнително бързо са разкрити и мъжете, организирали опита за убийство. Двамата пристигат в Солсбъри като туристи и си тръгват веднага след отравянето на бившия руски офицер. Впоследствие набедените дават интервю за руска телевизия, за да повторят версията, че са били на английска земя само и единствено с идеята да опознаят местните забележителности. Малко след интервюто излиза информация, че "туристите" всъщност са офицерите от руското ГРУ Александър Мишкин и Анатолий Чепига.

Сергей Скрипал и Юлия някак си успяват да оцелеят. 4 месеца след покушението мъж и жена намират бутилка, в която е пренасяно отровното вещество. По-късно жената умира, а мъжът ослепява. С тежки поражения върху здравето е и единият от полицаите, които първи отиват в дома на Скрипал, за да съберат доказателства за разследването. Случаят предизвиква истинска дипломатическа война. Тогавашният премиер Тереза Мей открито обвинява Москва за отравянето на Скрипал. Великобритания налага санкции на Русия и гони техни дипломати.

Някак по-спокойно беше приет другият голям скандал с отровен на Острова бивш служител на руските тайни служби. Някогашният подполковник от Федералната служба за сигурност Александър Литвиненко е убит с полоний-210 през 2006 г. Той също е нареждан сред противниците на режима в Москва, след като навремето участва в разследване за

корупция във висшите етажи

на ФСБ

Вкарват го в затвора, но по-късно успява да избяга през Турция във Великобритания, където получава политическо убежище. И така до онзи 23 ноември, когато Литвиненко отива да се срещне с Марио Скарамела в суши ресторант в Лондон, за да обсъдят някакъв таен план на руското разузнаване. Неизвестна ръка пуска капсула с полоний-210 в чая на Литвиненко и алфа частиците на суперотровата разрушават клетъчната структура на тялото му. Загива и Скарамела.

Руснаците категорично отричат да имат участие в убийството на Литвиненко, за когото се предполага, че се е забъркал с представители на подземния свят на Острова. За разлика от покушението срещу Скрипал, английското разследване не успява да открие категорични доказателства за участието на Москва. Факт е, че след всеки подобен случай приближени до руския президент твърдят, че това са провокации, които целят да опетнят имиджа на Путин. Възможно е също така хора с власт и пари

на своя глава да организират нападенията с отрова

само и само да се харесат на официалната руска власт. Конспирации, организирани на толкова високо ниво, са на практика почти невъзможни за разплитане.

Именно поради тази причина едва ли ще се изясни напълно и инцидентът с отравянето на бившия украински президент Виктор Юшченко. Да, той беше считан за противник на официална Москва, но само това не стига да посочиш с пръст и да обвиниш. Юшченко беше атакуван с диоксин през 2004 г. Тогава се разбра, че отровата е попаднала през устата в организма, но дори жертвата не успя да даде смислено обяснение как точно се е случило. Отровата предизвика болест, която обезобрази лицето на бившия украински президент.

На косъм се измъкна и координаторът на гражданската организация "Отворена Русия" Владимир Кара-Мурза-младши. Дълги години той е дясна ръка на един от най-отявлените критици на Владимир Путин - Михаил Ходорковски, който прекара 10 години в руски затвор. Кара-Мурза-младши се среща с неизвестно отровно вещество за първи път през 2015 г. и е приет в болницата в критично състояние. Лекарите твърдят, че

става дума за жестоко напиване,

но съпругата му категорично отхвърля тази версия. Общественикът е отровен повторно през 2017 г., но пак успява да се възстанови.

"За мен няма абсолютно никакво съмнение, че отравянето на Алексей Навални е свързано с желанието му да разкрие корупцията по високите етажи на властта в Русия", заяви пред "Дойче Веле" Владимир Кара-Мурза-младши. И изрази съжаление, че неговият случай така и не е бил разплетен докрай и виновните за отравянето му са се разминали с правосъдието.

"Призовавам международната общност да преразгледа отношенията си с режим, който разговаря със своите противници на езика на куршумите и отровите", заяви още дисидентът.

Една от големите противнички на режима, за който говори Кара-Мурза-младши, първо беше отровена, а след това загина от куршум. Анна Политковская пишеше за предполагаеми военни престъпления, извършени от руската армия в Чечения и Северен Кавказ, както и за злоупотребите по високите етажи на властта.

Политковская беше застреляна в асансьора на своя жилищен блок през 2007 г., но три години по-рано я атакуваха с неизвестна отрова, докато лети от Москва за Беслан. Случилото се тогава много прилича на ужаса, който застигна Навални. На борда тя отказва да яде от храната, тъй като има едно наум, но изпива чаша чай. Минути по-късно й прилошава и губи съзнание. Приемат я по спешност в болницата в Ростов на Дон и лекарите категорично заявяват, че пациентката е отровена. По странно стечение на обстоятелствата пробите от организма на Политковская "се изгубват" в лабораторията и не се разбира с какво точно вещество е била атакувана.