Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

27-годишната самотна майка, която е била модел, остави 5-годишно момченце

Двамата с Красимир, който е интубиран в болница, били съседи

Далянът бил законен, съществувал от 33 години

27-годишната Адриана Баева, която загина нелепо при инцидент в морето край Балчик с джет, и собственикът му Красимир Н. са били съседи в село Сенокос - къщите им са на 20-ина метра една от друга.

“Адриана

е родена

в селото,

тук е

учила, има

5-годишно

момче

и е самотна майка”, разказа кметът на Сенокос Красимир Георгиев.

Младата жена живеела с баща си, който ѝ помагал за отглеждането на сина ѝ. Момченцето ходело на детска градина в селото.

Била общителна и дружелюбна към съселяните. Последно работела в дискотека в Каварна.

Красивата Адриана била модел, носителка е на титли за красота от конкурсите “Топлица” на Добрич и на Балчик. Предстояло да участва и в конкурса в Каварна. Дефилирала и на последното издание на Модната фиеста в Албена.

Около 18 ч на 22 август джетът се движел в морето източно от централния плаж в Балчик. Управлявал го собственикът му Красимир Н., на 47 г., а Адриана била с него. Машината обаче попада в мрежите на далян, който не бил обозначен.

Огледът на местопроизшествието извършил следовател от Добрич. Джетът е изваден от морето. Установено е, че далянът за улов на риба започва от края на буната и продължава на около 90 метра навътре в морето.

Изпратено е запитване в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) за собственика на даляна, който не е поставил задължителните маркировки и обозначения. Оттам обаче информация още нямало.

Пред “24 часа” обаче шефът на ИАРА Галин Николов каза, че е получил писмото с въпросите на следователката във вторник след 16 ч, т.е. след брифинга на прокурора в Добрич. Той гарантира, че ще изпрати веднага отговор. Въпросният далян бил изряден и съществувал от 33 години. Имало забити колове, които стърчат на 3-4 метра над водата. За обозначаването отговаряла “Морска администрация” и само те можели да кажат дали има пропуски. 

Заливът на Балчик - в дъното вляво е мястото на инцидента.
Заливът на Балчик - в дъното вляво е мястото на инцидента.

“При преминаването през даляна след съприкосновение със стоманено въже Красимир пада от джета, Адриана също и загива на място. Екип на Спешна помощ, пристигнал след сигнал на очевидец, установил смъртта на младата жена и отвел Красимир в болницата в Добрич.

Адриана е

получила

черепно-мозъчна

травма,

фрактура на

основата на

черепа и контузия

на мозъчния

ствол,

от което е настъпила и смъртта ѝ”, обясни на базата на съдебномедицинската експертиза във вторник окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев.

“Красимир Н. е в средно тежко състояние. Не може да бъде разпитан. Интубиран е.

И от двамата са взети проби за изследване за наличие на алкохол и наркотични вещества, резултатите все още не са готови”, допълни прокурорът.

Все още прокуратурата не е получила информация и от “Морска администрация” във Варна за регистрацията на джета.

По информация на сайта “Про Нюз Добрич” пострадалият Красимир е бивш боксьор, има автокъща в Добрич.

Свидетели

разказват, че той

е ударен силно в

гърдите и врата При удара въжето отскача и удря момичето смъртоносно.

Всички приятели и познати на Адриана били в шок от трагичната смърт на красавицата. Хората в селото събрали пари за погребението ѝ, тъй като семейството ѝ нямало големи възможности.

Сайтът “Про Нюз Добрич” съобщи, че двама братя първи са открили обезобразената при инцидента Адриана. Те видели от брега, че между две буни има безстопанствен джет. Това ги накарало да проверят на място какво се случва и тръгват с един от спасителите.

5 сериозни инцидента и 3-ма загинали през годините

5 са инцидентите с джетове, нашумели през годините, а при 3 от тях има и загинали, показа проверка на “24 часа”.

Най-известният е от 1994 г. с бившия вицепремиер Илко Ескенази. На 28 септември във ваканционно селище “Ривиера” край Варна той се удавя, докато кара джет. Какво точно се е случило, и до днес не е ясно, тъй като няма свидетели на инцидента. 

6 г. по-късно два тежки инцидента се случват през август в Слънчев бряг. Двама туристи бяха премазани с джет в курорта. При първия там е постъпил с рани по гръдния кош софиянецът Петър. Докато плувал, джет го блъснал. Няколко дни по-късно джет, управляван от 16-годишния германец Томас Грег, удари 30-годишния Стоян Стефанов от София.

Той бе настанен в болницата с натрошени шийни прешлени, където впоследствие издъхна. Освен тийнейджъра за смъртта на Стефанов бе обвинен и българинът, отдал джета под наем. Оказа се, че той нямал лиценз.

На 25 август 2009 г. в Златни пясъци пък джет удари дете, което бе на брега. 11-годишното момче от Сливен си играело до морето. В близост до мястото на инцидента била зоната на джетовете, оградена с плаващи шамандури.

Поради силното вълнение инструкторът започнал да вади съоръженията на брега. Когато се качил на джета, идваща внезапно силна вълна тласнала плавателния съд към брега и той ударил момчето. От сблъсъка детето получи контузни рани и травми по гърдите и корема, но без по-тежки наранявания.

Фатален инцидент с джет отне живота на друг българин, но в черногорския курорт Будва през юли 2017 г. Сънародникът ни загина, след като сърбин с джет се вряза във водното колело, което българинът карал.