Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Беседвам във фейса с един добър познат, много известен професор по отворената политология. Питам: “Добре де, щом си английски възпитаник, защо мълчиш за избирателната система в Англия? Той: Казвал съм. В неузрели и неулегнали политически образувания, каквато е България, сегашната пропорционална система е за предпочитане.

Добре де, а кога най-сетне ще улегнем? – питам аз. Той - Липсват едни 300 години и с тях - съответните институционални механизми за самозащита от крайности.

Цитирам буквално истински разговор, но от куртоазия не казвам името на професора. Да го наречем проф. Чилингиров. И да погледнем на нещата от слънчевата им страна -

ако не днес, то в лето 2320-о Джордж

Сорос най-сетне

ще ни поздрави: Честито, българи! Вие узряхте, улегнахте и вече ви се позволява да си избирате управниците, стига да ви даде Меркел.

Какъв Сорос през 2320 г.! – ще възкликне читателят. - Та той и сега е на 90 години. Как ще изкара още 300?

Така е, видният филантроп вече е на почтена възраст, но пък жена му е с половин век по-млада.

А както знаем, истинската възраст при известните мъже е точно по средата между собственото му егене и егенето на последната съпругата, която вероятно е предпоследна.

Освен това

модерната медицина вече може да удължава живота на най-ценните личности

на планетата. Вече се присаждат нови черни и бели дробове, сърца, бъбреци, далаци, какво ли не. Ако имате пари, вече може да смените кажи-речи всички износени чаркове с по-нови.

Най-важното са парите, защото те са знак за обществен принос. Неотдавна на 101 годишна възраст почина известният банкер и естет Дейвид Рокфелер, внук на легендарния Джон Рокфелер. В пресата излязоха съобщения, че

приживе са му присаждани

общо 7 сърца

Някои издания оспориха това число, но тъй като семейството не излезе с уточнение, нека приемем, че сърдечните му трансплантации са, да речем, 3.

Проблемът с тези органи е, че те все пак се вземат от друг човек и не са 100 на сто съвместими. Затова и стареят бързо. Ако бе изчакал още 20-30 години, Рокфелер би могъл да си присади перфектно копие на своето сърце, отгледано от собствените му стволови клетки в елитна генна лаборатория. То може да изкара поне 70-80 години.

Както знаем, вече се клонират цели организми – овце, кози, защо не и хора. Но някак си не е етично да клонираш цял човек и после да го режеш парче по парче, за да кърпиш оригинала. Правозащитниците ще се надигнат, църквата ще те анатемоса, ще трябва да криеш тялото някъде в Дубай. В ЕС веднага ще му дадат статут на бежанец и после иди гони Михаля.

Затова сега науката търси метод за клониране на отделните органи – било то сърце, хипофиза, простата, крак или ръка, но без останалото.

С мозъка е по-сложно,

защото, дори и да го клонират, едва ли ще съдържа вашите мисли.

Представете си например, че работите във фондация за революционен феминизъм. Спонсорът ви е ЛГТБ – милиардер, лют последовател на Джудит Бътлър и флуидния джендъризъм. И ето че един прекрасен ден той се връща от санаториума в Швейцария с балконеста блондинка под ръка и удря по масата: “От днес мястото на жената е в кухнята! Kinder, Kuche, Kirche!”

“Шефе, изглеждате ми малко променен!”

“Ами да! Как ви харесва новият ми мозък? Вече съм за смесена избирателна система!”

Това и още много подобни чудеса ще са възможни още в средата на XXII век, но българският народ като цяло все още няма да е дорасъл да си избира пряко управниците. Според проф. Чилингиров ще чака още 170 години.

Като казвам “българският народ като цяло”, въпросът е – колко? Ако например се запази тенденцията населението да намалява с по 50 на сто на всеки половин век, то през 2100 г. българите ще са 2,25 милиона, през 2300 г. ще са около 140 хиляди, а в щастливата 2320 г. вероятно ще са под 100 хиляди. Този малък, но вече дорасъл човешки анклав ще получи правото да си избира управниците.

Страх ме е само, че професор Чилингиров (напомням, името е условно) няма да е жив, за да потвърди, че вече са минали 300 години. Затова пък Бойко Борисов ще е още жив и здрав, защото спокойно може да си купи 300 години живот само с парите в шкафчето (не твърдя, че са негови).

Ще може да си го купи, защото

науката е на път да спре стареенето

на клетъчно ниво

Ето например едно съобщение в сп. “Сайънс дейли” от 8 януари 2020 г.:

“Намерени са пътеки, които удължават живота с 500 процента”.

Накратко: “Учени в биологическата лаборатория MDI (съкратено от Mount Desert Island) в сътрудничество с учени от института “Бък” в Новато, Калифорния, както и от университета в Нанкин, Китай, са идентифицирали синергични клетъчни пътеки за дълголетие, които увеличават петократно живота на C. elegans - вид червей, който се използва като опитно животно в изследването на стареенето. Това би съответствало на 400 до 500 години човешки живот, твърди един от учените.” (https://www.sciencedaily.com/

releases/2020/01/

200108160338.htm)

Това е само един от десетките научни пробиви в областта на дълголетието. Разбира се, от тях ще се възползват само най-богатите хора – милиардерите, които по това време вече ще са трилиардери. Освен Бойко Борисов

вечен живот ще

са си напазарували

и Ахмед Доган, Васил Божкав, Делян Пеевски, Кирил Домусчиев, Вальо Златев, Христо Ковачки, Митко Събев, Гриша Ганчев и така нататък, и така нататък – взех тези имена от произволен списък в един сайт, когото съм изпуснал, да не се обижда. Тези най-лични българи тогава ще са на по 340-360 години и това ще е средна възраст.

Като добавим и техните деца, внуци, правнуци и праправнуци, то числото вероятно ще доближи 100 хиляди, колкото се очаква да бъде българското население в 2320 г., стига днешната демографска тенденция да се запази. Десетина рода и техните потомци, несъбрани през вековете.

Нещо подобно е било и населението на Древния Рим 5 века преди Христа, когато е започнало да си избира консулите и магистратите с мажоритарен вот.