Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Важен е пътят и хората, с които ще го извървите, а не крайната точка, до която ще стигнете - нещо подобно написа в социалната мрежа Икер Касияс, след като реши да се откаже окончателно от футбола. Новината със сигурност натъжи феновете, които няма да забравят какви чудеса вършеше под рамката на вратата с екипа на "Реал" (Мадрид) и испанския национален отбор.

И не само футболните му качества го направиха любимец на много хора по света. Икер беше страхотен джентълмен на терена и пример за подражание в личния си живот. Почти никога не прояви агресия срещу съперника,

опази се от

шумни скандали

и създаде здраво семейство с любовта на своя живот - Сара Карбонеро. Мина достойно и през най-голямото препятствие в своя живот - инфаркта, покосил го през 2019 г. В онези страшни мигове той по-малко мислеше за собственото си здраве и повече за емоциите на близките си хора, заобиколили болничното му легло.

Ударът беше жесток, но премина и Икер обеща да се върне към нормалния си ритъм на живот. Нямаше как да изпълни обещанието си сто процента. Лекарите буквално му заповядаха никога повече да не се връща на терена, ако иска да види как децата му порастват. Година след като го изписаха, Касияс най-сетне се реши да обяви на останалия свят, че повече не може да се занимава с футбол. През май догодина той ще навърши 40 години, така че има достатъчно добро основание да не играе на "ези" и "тура" със собствения си живот.

Няма и какво още да печели на терена. Всички важни върхове бяха превзети. Всички до един! Легендарният вратар триумфира многократно в Примера дивисион и Шампионската лига,

стана световен

и двукратен европейски шампион Преживя толкова радостни мигове, колкото други хора не успяват да съберат за цял живот. Може би е вярно, че силните положителни емоции са нож с две остриета. Хубаво е да ги изживееш, но после става тежко, когато отминат и осъзнаеш, че няма да се върнат.

Икер има невероятното щастие да играе с може би най-силното испанско футболно поколение за много години напред. С екипа на "Реал" и испанския национален отбор властва по европейските и световните терени. Всички им се кланят и ги уважават. Но всяка хубава приказка си има своя край. Неприятностите за Касияс започнаха с идването на Жозе Моуриньо в "Реал" (Мадрид). Редно е да споменем, че преди това Свети Икер получи тежка контузия в ръката, която го извади извън строя в най-неподходящия момент.

Португалският специалист

се възползва от пробойните във формата на вратаря

и го прати на резервната скамейка. Това положение беше напълно непознато за Касияс, който беше свикнал около него да се върти животът на "Белия балет" и националния отбор. Моуриньо обаче не беше способен сам да навреди на имиджа на толкова уважаван футболист в Испания. За подобна мокра поръчка се иска много добра организация и протекции от най-високо ниво.

И до днес се твърди, че босът на "Реал" (Мадрид) Флорентино Перес е изиграл основна роля за вгорчаването на живота на неговия служител и последвалото му решение да се раздели с Кралския клуб. Перес просто искаше промяна на вратарския пост, но осъзнаваше, че ще направи огромна грешка, ако тръгне на открита война с клубната икона.

Моуриньо си замина, а наследникът му Карло Анчелоти обеща да разчита на титулярния вратар, но

зад фасадата

на хубавите думи

се вършеха

мръсни дела

Някой подучи част от ултрасите на "Реал" да освиркват Икер при всяка негова грешка. Първо беше малка групичка, но след това и други на стадиона се увлякоха по тази мода. Икер до последно отказа да посочва виновници, но баща му Хосе Луис не се стърпя и тогава обвини белите якички в клуба, че са направили всичко по силите си да изгонят сина му.

Добре организираната кампания

имаше една-единствена цел - Касияс сам да пожелае да си тръгне от клуба, на когото даде най-хубавите години от живота си. Той взе съдбоносното решение и отиде в "Порто", където му оказаха необходимото уважение. Там също преживя хубави моменти, но си личеше, че е изгубил своята безпогрешност. После инфарктът преобърна живота му.

Получава го по време на тренировка и се налага да го оперират. Никой не може да каже какви са причините за инфаркта - той спортува по най-съвременни методи, не пие, не пуши и се храни здравословно. Всички тези усилия очевидно не са гаранция за живот без болести и болка. И все пак силният организъм помага на Касияс да се измъкне по възможно най-добрия начин от критичната ситуация. С тази разлика, че повече не успява да се върне на терена.

Жена му Сара

също позна жестоката страна

на съдбата,

след като я диагностицираха с рак на яйчниците. Болестта беше хваната навреме и медицината си свърши работата. Сега поне изглежда, че лошото е останало зад гърба на съпрузите, а те са получили шанса да си направят правилните изводи за важните и маловажните неща в живота. Може би и затова Икер ни посъветва чрез интернет да не препускаме стремглаво към неясното бъдеще, а да се радваме на всичко, което ни се случва тук и сега.

Свети Икер, както го наричаха феновете, едва ли ще направи грубата грешка да живее в миналото и да не оценява настоящето. Нали затова написа в интернет, че е важен пътят сега и с кого го вървиш, а не откъде си тръгнал и докъде стигаш. Това е ценен съвет от човек, чийто път наистина заслужава да бъде проследен от самото начало.

Легендата твърди, че още преди да се роди, Икер е орисан да стане футболист. Майка му отишла на врачка и контактьорката с отвъдното я убедила, че синът й един ден ще стане голяма работа във футбола. Години по-късно

Икер заляга упорито над уроците

и не проявява чак такъв интерес към спорта. Звездобройката обаче явно си е знаела работата, защото момчето все пак посещава школата на "Реал" (Мадрид) и демонстрира достатъчно качества, за да бъде поканен в семейството на най-успешния и влиятелен клуб в света.

После всичко изглежда повече от лесно за испанеца. През 1999 г. 18-годишният Касияс дебютира за първия отбор на "Реал" в Примера, а малко по-късно става най-младият вратар в Шампионската лига, след като започва като титуляр в мача с "Олимпиакос". На младока буквално му се завива свят от успехи. Печели купи, медали, приятели. Харесват го не само свои, но и момчета, които уж трябва да са му врагове. Близък приятел е с колосите на "Барселона" Шави и Иниеса. Всички го харесват заради незлобливия характер и богатата обща култура. А късметът му е постоянен спътник.