Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Храненето влияе върху психичното здраве

Храненето играе огромна роля не само за контрол на болестите на тялото, но и влияе върху психичното здраве, категорични са лекари. Според тях добавяне на подходящи продукти и премахване от менюто на неподходящи може да има ефект дори върху усещането за щастие.

Изследвания доказват, че в някои случаи чувството на потиснатост и апатия е свързано с понижени стойности на желязо в организма, както и на витамини – особено на B12 и D

Затова специалисти препоръчват да се набляга на консумацията на месо, яйца, риба, морски дарове, полезни мазнини, ядки. Както и задължително в менюто всекидневно да присъстват плодове и зеленчуци.

Сред

най-полезните храни

срещу потиснатост диетолози цитират сьомгата, яйцата, бадемите, черния шоколад, аспержите, зеления чай, спанака, авокадото, бананите и боровинките.

Екип от университета “Раш” в Чикаго доказва, че при пациенти, страдащи от депресия, много благоприятно действие има и диетата DASH, която първоначално е създадена за контрол на кръвното налягане и превенция на сърдечносъдови болести. При нея основно се набляга на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Най-важното е ограничаване на продукти като захар, бяло брашно, пържени храни, алкохол, прекалено много сол, както и напитки с кофеин.

Изключително

подходящ режим при потиснатост,

отпадналост и вечна апатия е и автоимунният протокол. Според д-р Сара Балантайн, автор на книгата „Автоимунен палеопротокол“, благодарение на този режим се цели утихване на всякакви възпаления в тялото, постигане на нормална чревна микрофлора, регулация на хормоните и следователно значително подобряване на психичното състояние на човек, намаляване на чувството за умора, увеличаване на желанието за дейности и на усещането за щастие.

Забранените храни са всички зърнени, съдържащи глутен, млечни, яйца, бобови, ядки, семена, фабрично преработени растителни мазнини, добавени захари, некалорични подсладители, алкохол и кафе. Тук влизат и плодовете с висок гликемичен индекс като банани, ананас, диня и сушени плодове. Не се препоръчват също така

картофи,

чушки, домати

и патладжани.

Позволените храни са месо, риба, морски дарове, листни и салатни зеленчуци, зеленчуци от семейство лукови, гъби, кореноплодни, горски, цитрусови и тропически плодове, полезни мазнини. Много е важно да се консумират продукти в най-естествения им вид, без фабрична или друга неестествена преработка. Добре е да се добавят и

богати на глицерин храни

като субпродукти и костен бульон, както и пробиотични или ферментирали храни като ферментирали плодове и зеленчуци, кефир, кимчи, кокосово кисело мляко.