Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди време Зеленогорски бе основна фигура във формацията на Михайлова, но сега плевенските седесари подкрепиха Румен Христов.
Преди време Зеленогорски бе основна фигура във формацията на Михайлова, но сега плевенските седесари подкрепиха Румен Христов.

 

НОМИНАЦИИТЕ на Румен Христов и Светослав Малинов за кандидат-президенти на десницата са изцяло в полза на ГЕРБ и "част от сделка за местните избори".
Това споделиха пред "168 часа" представители на СДС и ДСБ. Според тях Христов и Малинов не били хората, които могат да "запалят" десните избиратели и от лансирането им печели само и единствено партията на Бойко Борисов.
Недоволни седесари и десебари споделят, че подобно нещо вече
се коментирало със задоволство
и в ГЕРБ. Припомнят и че партията РЗС дори го написа директно в разпространена по медиите декларация.
"Румен Христов е удобният знак за десния завой на Ахмед Доган, а Светослав Малинов е младият Неделчо Беронов. За последните две години Малинов не е казал и две изречения срещу ГЕРБ, а като депутат беше готов да напусне ДСБ, за да отиде при Борисов", заявиха от РЗС, като се заканиха, че когато му дойде времето, щели да запознаят обществото "с параметрите и условията по тази сделка".
Представители на десницата твърдят, че сделката била "ясна и елементарна". Чрез

лансирането на практически неизбираеми фигури

за кандидат-президент СДС и ДСБ се надявали да получат рамо от управляващите на местните избори, разказват източници от двете партии. По този повод били предвидени няколко срещи между десните и централното ръководство на ГЕРБ. Срещите били по инициатива на сините. Официално те били "маскирани" като дискусии за "проблемите между десните и управляващата партия на местно ниво", но всъщност основният въпрос щели да са кандидат-кметове от център-дясно, твърдят запознати. Съпредседателят на изборния щаб на "Синята коалиция" Петър Москов дори се оплакал, че липсвала "подкрепа от местните структури на партията на ГЕРБ към кметове на СДС и ДСБ", а десните се надявали след тези срещи това да се промени.
Някои от най-успешните кметове на "Синята коалиция" вече били убедени, че ще имат подкрепа от герберите и не се страхували да се прицелят в нов мандат, разказват още от десните партии. Изненадващо за някои, но преди дни кметът на Плевен Найден Зеленогорски обяви, че ще се бори за четвърти мандат. Зеленогорски е едно от най-популярните и одобрявани лица в десницата и доскоро се смяташе като почти сигурен кандидат за президент. Месеци наред той не изключваше такава вероятност, като за политическите наблюдатели Зеленогорски би имал големи шансове да стигне до балотаж. В последния момент обаче кметът на Плевен се отказа от президентска номинация и реши отново да се пробва за градоначалник. И то за четвърти път, в избирателния район на

една от най-силните фигури в ГЕРБ

- председателката на Народното събрание Цецка Цачева. Като допълнителен любопитен момент идва и фактът, че при гласуването на кандидат-президент в СДС структурата на плевенските седесари е подкрепила номинацията на Румен Христов, а не на Надежда Нейнски - въпреки че преди години Зеленогорски стана част от Демократичната алтернатива на Надежда, споделиха пред "168 часа" свидетели.
"Такова поведение и риск се правят само ако е добре премерен", коментират многозначително в Плевен. Допълват, че кандидатурата на Зеленогорски ще бъде издигната от десноцентристка коалиция "Заедно за община Плевен". Засега се знае, че в нея влиза СДС, другите партии щели да бъдат "десноцентристки формации".
Към момента все още няма ясно заявена позиция от страна на ГЕРБ. Запознати довериха, че герберите умували дали да подкрепят Зеленогорски, който през 2007 г. спечели още на първи тур. Вариантът им за собствена кандидатура се колебаел между двама доктори.
Самият Зеленогорски заяви, че се кандидатирал заради "доверието на хората". "Мотивирам решението си с добрия екип, който създадохме, и с възможностите му да реализира успешно редицата мащабни проекти, които стартирахме. Усещам и доверието, и подкрепата на хората, които са особено ценни за мен", заяви отказалият се от президентска надпревара кмет на Плевен.

"Синята коалиция +"

МЕСТНИТЕ структури на СДС и ДСБ сами ще определят с кои формации да се коалират за местните избори, твърдят от двете партии.
Единствените две условия били да не се издигат или подкрепят агенти на ДС и да не се коалират с БСП. В Русе вече е създадена "Синята коалиция +", в която влиза ВМРО. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов бе огласен като агент на бившата Държавна сигурност, но от десницата и дума не обелват по този въпрос.
В Плевен сините доверяват, че е много вероятно да си партнират с "Атака" - въпреки постоянните скандали между лидера на партията Волен Сидеров и Иван Костов. От десницата мотивират това с намерението да обединят "всички десноцентристки политически сили" и заедно да издигат кандидати за кметове и общински съветници.

ОТКАЗ: Найден Зеленогорски (вляво) се отказа от битката за президент в полза на Румен Христов (вдясно), за да го подкрепят за кмет.
ОТКАЗ: Найден Зеленогорски (вляво) се отказа от битката за президент в полза на Румен Христов (вдясно), за да го подкрепят за кмет.
РЕАЛНОСТ: Десните преценяват като лоши шансовете на Светослав Малинов.
РЕАЛНОСТ: Десните преценяват като лоши шансовете на Светослав Малинов.
Каракачанов пак е в един отбор с десните.
Каракачанов пак е в един отбор с десните.