Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Протест на СИРИЗА през май т.г. в Гърция
Протест на СИРИЗА през май т.г. в Гърция

Поколенчески ли е бунтът 2020

Тревога от неясното бъдеще в криза ли катализира недоволството срещу елита

Завръщащите се от чужбина се сблъскват със запушени писти за развитие

"#Окупирай!” се казваше движението на млади хора по цял свят, които излязоха гневни и яростни по площадите в края на 2011 г.

В Испания се кръстиха “Възмутените”, в Италия бунтовете бяха свирепи, демонстрантите палиха коли, трошиха статуи, опустошиха Рим, имаше стотици ранени. В САЩ окупираха Уолстрийт.

Тогава световната финансова криза бе в разгара си. Европейската икономика се бе свила драстично. Младежката безработица скочи в пъти повече от общата. Най-образованото младо поколение в историята, възпитавано със съзнанието, че ако учиш, ще намериш добра високоплатена работа, изведнъж видя, че е на ръба на несигурен живот и реализация.

Протестиращи в САЩ блокират трафика във Филаделфия на демонстрация срещу смъртта на Джордж Флойд по време на арест.
Протестиращи в САЩ блокират трафика във Филаделфия на демонстрация срещу смъртта на Джордж Флойд по време на арест.

По думите на политолога Иван Кръстев това бе поколение на изчезващото благополучие. Ако перефразираме думите му, никога преди не е било толкова лесно да видиш в социалните мрежи как на 30 г. се живее с висок стандарт, и тъкмо затова никога преди не е било толкова обидно на 30 г. да не си с висок стандарт.

2020 г. Пак е криза. Младежи протестират по цял свят. В първите линии на бунтовете в САЩ “Животът на черните има значение” има тийнейджъри. Много наблюдатели изтъкнаха, че една от причините за тези протести е обедняването заради икономическите последици от карантината. Протести на младежи заляха площадите и на Гърция, Сърбия, Израел, Франция, Тайланд.

Антирасистките протести във Франция
Антирасистките протести във Франция
Рим, октомври 2011 г. Вдъхновени от американското протестно движение  “Окупирай” младежи се включиха в Деня на гнева. Имаше палежи и тежки сблъсъци с полицията.
Рим, октомври 2011 г. Вдъхновени от американското протестно движение “Окупирай” младежи се включиха в Деня на гнева. Имаше палежи и тежки сблъсъци с полицията.

Какви са младите хора, които крачат, скандират и размахват плакати по улиците на София?

Ясно е, че искат оставки, но дали това, което ги изкара на улицата, е недоволството от елити, или тревогата за бъдещето? Или икономическото пропадане просто катализира процесите? Дали са тревожни заради усещането, че кризата рязко свива перспективите - не само в България, но и в Европа, възможностите за глобално развитие? Изведнъж се озовахме в свят, в който таксите на университетите навън се вдигат, пътуването дори до Гърция е трудно, а до САЩ - почти невъзможно, пазарът на труда се свива. Отделно са “зелените” климатични тревоги.

“Омръзна ми да вися в инстаграм, защото само там ми е хубаво!”, крещи плакат на младо момиче от протеста. “Създаваме четвъртата българска държава!”, казва пред тв камерите момче-демонстрант. От хората на протеста се чуват най-различни поводи за гняв - от изсичането на горите и бетонирането на Черноморието до социалните мерки на властта, които са недостатъчни.

Говорихме със социолози, политолози, социални антрополози за профила на този пъстър поток и неговите аргументи.

Социалният антрополог Харалан Александров описва: “Млади, добре образовани хора излизат на площада, за да кажат, че не им харесва света такъв, какъвто го заварват, че не одобряват това управление, че са в България и искат да участват в обществения живот. Това е заявка за политическо и социално участие на едно ново поколение. Те не са достатъчно добре интегрирани в публичното.

Има една нарастваща група млади българи, може би 100 000 и повече, които учат в западни университети и работят в Европа. Създава се група млади образовани хора, които трябва да си намерят място под слънцето. Години наред не гледаха към България, търсеха кариера навън. През последните 2-3 г. забелязваме нарастващ интерес към страната, защото тя е станала по-подредена (един от парадоксите е, че това отчасти е резултат от усилията на управляващите, срещу които протестират). Но изведнъж откриват, че са запушени позициите за социална промоция. Освен това постигат идентичност, като се бунтуват срещу статуквото и света, срещу бащите - а Борисов е могъщ “баща”. Младежи, завърнали се в България, правят сравнение със страните, в които са учили, и са силно фрустрирани”, анализира социалният антрополог.

Според социоложката Евелина Славкова протестът “не е за по-ниски сметки за ток, нито за по-висока заплата и пенсия”. Съставен е от хора, които нямат социални проблеми, по-голямата част от които са млади и имат силно отношение към постматериалните ценности.

Тъкмо на този етап според политолога Стойчо Стойчев идват тези ценности - започват да разсъждават за зелена енергия, за околна среда, за справедливост.

Според него в тази група има много младежи, завърнали се от чужбина, за които тамошната среда е образец. Затова искат такъв тип публични отношения, каквито има в Германия, Англия, Нидерландия, Франция - кой откъдето идва.

Сега университетите работят само онлайн, затова студентите се връщат, но и българските университети са онлайн, така че младите са си вкъщи. Освен това във възрастта, в която са най-активни - 15-24 г., те са и най-идеалистично настроени. Вълнуват ги теми като бедност, справедливост, морал, развитие, бъдеще.

Той допуска, че на площада са и част от младежите, които пандемията остави без работа. Твърди също, че падането на забраните е отпушило енергията им.

Според него обаче по-пламенни и критични са студентите и учещите в България, “защото през медиите виждат подредени общества с всичките им плюсове, но без недостатъците, тъй като не живеят в тези държави. И скандират - искам тук да бъде като при тях!”

“Връщащите се в България се сблъскват с номенклатурата, която е вътрешно израснала. Познавам хора, направили суперуспешна кариера в Щатите, връщат се и виждат свой съученик, който навремето е бил сред изоставащите в класа, на водещ управленски пост и се чудят как е стигнал до там”, казва социоложката Мира Радева.

“Проблемът е, че вписването обратно в сегашната среда на хора, заминали да правят кариера на Запад, е проблематично. Това впрочем не е само български проблем - обратната адаптация носи не само ползи, но и минуси. Не казвам, че не са прави, когато твърдят, че тук има корупция. Но я има навсякъде по света. Истината е, че става дума за различни елити, които се борят за политическо представителство”, анализира Мира Радева.

За Евелина Славкова в младежкия бунт се формира нов разговор, който младите искат да водят с политическата класа. “Дигиталната ера, възможността да пътуват и учат свободно зад граница, работата в чуждестранни компании създават в тях друг тип изисквания и друг тип очаквания към случващото се в страната”. Любопитни свидетелства за философиите и нагласите тя намира в социалните мрежи. “Те искат нов тип управленци, затова често споделят снимки например на политици, които чакат влака, за да стигнат до работа, или се возят в метрото.” Проблемът е в това, че често остават пасивни в изборния ден, защото не виждат подобни кандидати да се качват на политическата сцена.

“Когато един млад човек с идеалистични нагласи види в социалната мрежа клип от спалнята на премиера с пачки пари в чекмедже, това му въздейства много и го пали. Тези млади не помнят тройната коалиция, а всъщност тъкмо нейното отрицание доведе Борисов на власт”, казва Стойчо Стойчев.

По думите му в България авторитет вече се руши не чрез разобличаване, а чрез осмиване и окарикатуряване

А днешните млади на площада през цялото време са били свидетели точно на окарикатуряването на Борисов от неговите противници, които малко по малко рушат харизмата му.

Голямата новина, че България влиза в ЕRMII, която нито един от предшествениците на Борисов не успя да произведе, на младите нищо не им казва. Това не значи, че са аполитични, а по-скоро, че имат подобно развитие за даденост. Нещата, които за нас са големи достижениия - еврозона, пътувания в ЕС, висок стандарт на живот, са нещо присъщо и неотменимо в живота им, казва Стойчев.

Тези млади хора си представят нещата от живота по различен начин - не са съгласни да се застроява безразборно например, не искат природата да бъде застрашена, защото някой иска хотелът му да бъде точно на брега. И са прави, смята Евелина Славкова.

На Запад тези млади са класата и социалният капитал, който генерира зелените движения. В Източна Европа тези зелени движения обаче все още не могат да пробият и се изкривяват, защото все още не могат да стигнат този етап, коментира още Стойчо Стойчев.

Според Евелина Славкова този протест няма да доведе до революционна промяна на политическата картина в България, нито до генерална промяна на електоралната картина.

Излизането от матрицата комунисти - антикомунисти в политиката отнема много време и е необходима смяна на още някое поколение, за да се начертае друга матрица, убедена е тя.

“Проблемът на този тип протести е, че хората с тези искания все още са малцинство, смята социоложката. Доказателство е и това, че протестът трудно привлича по-широка палитра от хора - имаме млади, “стари муцуни”, които сме виждали на площада и в предишни години, радикални агитки, които бързо бяха изолирани.

“Българите не са революционно настроени, не обичат резките промени, а по-плавните преходи. Фактът, че на площада хората са отишли по различни причини, които са ги провокирали, е знак за трудностите, с които протестът ще се сблъска в следващите седмици. Хипотетично да приемем, че исканията за оставките на Борисов и Гешев се реализират. Това би трябвало да постави край на бунта, а в това се крие проблемът. Защото политическата класа няма рязко да се смени, а неудовлетвореността ще остане, е изводът на социоложката от “Тренд”.

ГЕРБ ще продължат да имат позиции във властта тъкмо защото създадоха една стабилна партия благодарение на номенклатурата си. Ако говорим за дясно - център, нито СДС успяха да го направят, нито НДСВ, убедена е Мира Радева.