Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Треньорът се прояви като мотиватор, а собственикът се погрижи за финансовата дисциплина и резултатите не закъсняха

В началото и двамата започнаха трудно в английския гранд, а днес феновете им се кланят доземи

Поне на пръв поглед изглеждаше, че този тандем ще се провали с гръм и трясък. Двамата най-важни мъже в клуба изглеждаха твърде различни. Единият - мечтател със склонност към рискованите авантюри, а другият - краен прагматик, вторачен в сигурните и финансово изгодни начинания.

Няколко години по-късно скептиците са разбити на пух и прах. Техният общ проект "Ливърпул" не само спечели шампионската титла след 30-годишна суша, но и се готви да установи хегемония в английския, а защо не и в европейския футбол за дълги годни напред. Двигателите на тази съвършено смазана машина са мениджърът Юрген Клоп и босът на "мърсисайдци" Джон Хенри.

Именно за Клоп ни беше приказката, че сякаш с машина на времето е дошъл от онези романтични времена, когато красивият футбол беше много по-важен от изгодната сделка.

Американецът Хенри, от друга страна, е паснал като дялан камък на днешната комерсиална епоха. За него всичко в този живот е подчинено на идеята да прави успешен бизнес и да увеличава богатството си. Изненадващо или не, романтизмът на треньора и пресметливостта на неговия пряк началник се сработиха идеално в английския гранд и сега всички се наслаждават на богатата реколта.

Миналата година беше спечелена Шампионската лига, а тази най-сетне титлата се върна на "Анфийлд". И всичко това на фона на оптимистичните прогнози, че сегашният тим на Юрген Клоп не е достигнал максимума си от възможности.

Да им завиди човек на Клоп и боса Хенри. Въпреки че сега изглежда лесно, но в началото им беше много трудно. И двамата имаха с какво да се борят, когато пристигнаха в града на "Бийтълс". Феновете на "червените" едва ли са забравили лошото състояние на тима, когато на треньорския пост застана германецът. Тогавашните футболисти изглеждаха уморени и обезверени, че нещо хубаво може да им се случи. И може би точно заради това всеобщо отчаяние на "Анфийлд" беше поканен ненадминат мотиватор в лицето на Юрген Клоп.

Безбройни са легендите за неговите треньорски методи. Той винаги търси нестандартни решения, за да се справя с трудните ситуации. Надменността му е непозната и лесно намира общ език с ръководство, футболисти и фенове. Още се говори за първите дни от престоя му в "Ливърпул". В онзи момент почти всичките му футболисти са се разпръснали по националните си отбори заради евроквалификациите. Германецът се възползва от случая и вместо да разглежда до прималяване тренировъчната база, решава да се пусне по кръчмите. Клоп отива там, където може да срещне възможно най-много от верните привърженици на новия си тим. На сносен английски тренерът се сплотява с ултрасите и се интересува от тяхното мнение какво не е наред в любимия отбор.

Босът Хенри беше готов да продаде клуба през 2018 г., но сега със сигурност е доволен, че промени решението си.
Босът Хенри беше готов да продаде клуба през 2018 г., но сега със сигурност е доволен, че промени решението си.

Тогава това се оказа простичък, но и изключително ефективен номер.

Клубните форуми загряха от положителни коментари за "човечния Клоп", който е отишъл да говори лично с хората. Веднъж влязъл под кожата на феновете, на германеца не му беше никак трудно да се сработи и с играчите. Може би голяма част от звездите вече бяха понаучили това-онова за странните хрумвания на новия мениджър. Като това да организира истински "Сървайвър" за футболистите си, докато се грижи за интересите на "Майнц".

Тимът от града на рейнското вино тъкмо е спечелил промоция за елита и играчите са убедени, че им се полага качествена почивка. Тренерът Клоп нарежда на клубния администратор да купи билети за Швеция. Момчетата му са изненадани от избора, но нямат нищо против да се запознаят с удобствата на петзвездния шведски хотел. Очаква ги повече от неприятна изненада.

Веднага щом самолетът каца, отборът е превозен с няколко вида транспорт до малък остров. Футболистите са настанени в дървени бараки, в които няма никакви удобства. Няма и пълни с качествени продукти хладилници.

"Борехме се за собственото ни оцеляване. През деня ни валеше страхотен дъжд, а след залез- слънце ни хапеха комарите. Мислех си, че този ужас никога няма да свърши", разказва по-късно един от пострадалите играчи на "Майнц". Ужасът в действителност продължава цяла седмица, но накрая дава необходимия ефект.

"Знаех, че през сезона ни чака ужасно предизвикателство в елита и трябваше да подготвя нещо подобно на играчите ми. Избрах някакъв остров и тръгнахме натам без много проучване. Условията наистина бяха мизерни, момчетата ми не бяха доволни, че съм ги завел на подобна екскурзия.

Докато ме проклинаха, те се сплотиха помежду си и след това благодарение на изграденото взаимно доверие успяха да задържат фронта и в крайна сметка останахме в елита", ще си спомни след това Юрген Клоп.

С идването си в "Ливърпул" съвсем естествено той нямаше как да заведе скъпоплатените звезди да живеят в дървени бараки. Но пак успя да им вдъхне увереност, че всичко е възможно, стига да се положат усилия и да се пречисти психиката. Разбира се, само с мотивационни речи не става и на Клоп му трябваха свежи попълнения, за да извади гранда от посредствеността, в която беше затънал. Точно в този момент решаваща роля изигра босът Джон Хенри.

Клоп е не само опитен треньор, но и ненадминат мотиватор.
Клоп е не само опитен треньор, но и ненадминат мотиватор.

И на американеца не му беше никак лесно в началото. Наложи се със сила да се нанесе в английския гранд, след като предишните собственици отказаха да сдадат властта доброволно. Малко след това започнаха проблемите му с феновете. Нарочиха го за скъперник, след като даваше твърде малко от скътаните над милиард долара за добруването на "мърсисайдци". Хенри някак устоя на бурята, понаучи се как се ръководи футболен клуб от подобен ранг и след това направи удара, привличайки на своя страна Юрген Клоп.

А и слуховете за неговото скъперничество сега изглеждат твърде преувеличени. В началото той предпочете да не пръска луди пари за разглезени звезди, а да стегне финансовата дисциплина в клуба. Главният акционер на компанията "Фенуей Спортс Груп" спаси "Ливърпул" от опасността да изпадне в несъстоятелност, а след това с похвална последователност започна да стопява дълговете на клуба. В това време рязко скочиха и приходите от 183 на 364 млн. паунда на година. И не на последно място - Хенри наистина развърза кесията. Той похарчи над 900 млн. паунда за нови играчи, част от които днес са със статут на звезди от световна класа.

Едва ли трябват повече доказателства за убийствената ефективност на тандема Клоп - Хенри. На Острова очакват с интерес следващите им действия след края на сезона и в условията на пандемията от коронавирус. И двамата вече обещаха да харчат разумно за нови попълнения и да не продават големите си звезди.

Тези планове, съчетани с таланта на отговорните фактори, изглеждат като достатъчно голяма заплаха за всички, които биха дръзнали да оспорят превъзходството на "мърсисайдци" в английската Висша лига.