Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ахмед Омар Саид Шейх бе осъден за убийството на Даниел Пърл през 2002 г.
Ахмед Омар Саид Шейх бе осъден за убийството на Даниел Пърл през 2002 г.

Ахмед Омар Саид Шейх ще излезе от затвора изненадващо по решение на Върховния съд на Пакистан

Разследващи репортери: Екзекуторът е друг - архитектът на атентатите на 11 септември Халид Шейх Мохамед, затворник в Гуантанамо

Ислямският екстремист, който обезглави американския журналист Даниел Пърл, ще бъде освободен от затвора. Роденият във Великобритания Ахмед Омар Саид Шейх, осъден за убийството през 2002 г., вероятно ще излезе скоро от килията си след изненадващо решение на Върховния съд на Синд в Пакистан. Магистратите отказаха да отменят решението на по-долна инстанция. То оневини частично лидера на групата, похитила Пърл, ангажиран да информира за екстремизма в близкоизточната страна след терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 г.

Родителите на журналиста,

който бе шеф на бюрото на "Уолстрийт джърнъл" за Южна Азия, Рут и Джудея Пърл, изпратиха петиция до Върховния съд на Пакистан да изслуша жалбата им, след като правителството на Пакистан също поиска възстановяване на първоначалните присъди по делото. "Ние отстояваме справедливостта не само заради нашия син, но и заради всички наши скъпи приятели в Пакистан, за да могат да живеят в общество, свободно от насилие и тероризъм, и да отглеждат децата си в мир и хармония" - заяви Джудея Пърл в емоционално видео съобщение в туитър през май. - Със съпруга ми подадохме жалба до Върховния съд на Пакистан да отмени "оправдателната присъда" на убийците на нашия син. Молим всички хора със съвест да подкрепят усилията ни да защитим журналистите от последователи на Шейх Омар и неговите съратници".

Решението за отмяна на смъртната присъда на Ахмед Омар Саид Шейх предизвика възмущение не само у семейството на Пърл, но и в правителството на САЩ и организации за правата на медиите по света През април на по-долна инстанция съдът отмени повечето от най-тежките обвинения срещу шейха и потвърди само обвинението за отвличане, с което присъдата му бе намалена на седем години. Висшият съд в Карачи оправда поради липса на доказателства и тримата останали обвиняеми по делото.

Фахад Насейм, Шейх Адил и Салман Сакиб, които по-рано бяха осъдени на доживотен затвор, бяха освободени. Върховният съд отказа да изслуша жалбата срещу решението и я отложи за 25 септември. Сега Ахмед Омар Саид Шейх е виновен само по обвинението за отвличане и според медии предстои освобождаването му, тъй като вече е излежал седемгодишната си присъда.

“Той не е виждал слънцето

от 18 години”,

казва адвокатът му Махмуд Шейх пред Ройтерс и допълва, че ислямистът е прекарал цялото това време в единична килия за осъдени на смърт.

Миналия месец държавният секретар Майк Помпео каза за Пърл: "Продължаваме да го почитаме като смел журналист и искаме справедливост за бруталното му убийство."

Издателят на "Уолстрийт джърнъл" Джоунс също обеща подкрепата си за "усилията на семейство Пърл в търсенето на справедливост за отвличането и бруталното убийство" на техния син Даниел Пърл. "Обичахме Дани като колега и винаги ще почитаме паметта и делото му."

Какво се случи с Даниел Пърл?

Даниел Пърл в ръцете на ислямистите
Даниел Пърл в ръцете на ислямистите

Журналистът, който работи за "Уолстрийт джърнъл", изчезва безследно през януари 2002 г. Той проучва връзките между войнствените ислямистки организации в Карачи и атентатора Ричард Рийд, който се опита да взриви пътнически самолет чрез скрити в обувките си бомби. Пърл е отвлечен, докато разследва историята. Според прокурорите Ахмед Омар Саид Шейх е примамил американския репортер на среща уж с ислямски духовник.

Видеокасета, получена от американските дипломати през февруари същата година, потвърждава, че 38-годишният журналист е мъртъв.

Даниел Пърл в ръцете на ислямистите
Даниел Пърл в ръцете на ислямистите
В съдебните си показания и имейлите, пуснати по време на процеса през 2002 г., Ахмед Омар Саид Шейх признава, че е имал лични отношения с Пърл, преди той да бъде отвлечен. Двамата споделяли притесненията си за съпругите си, които по това време били бременни. Мариан Пърл ражда сина си през май 2002 г.

Кой е Ахмед Омар Саид Шейх?

Син на търговец на платове, той е роден в Англия през 1974 г., където посещава частно училище. Семейството му се премества в Лахор, Пакистан, през 1987 г. и той се записва да учи в известния колеж "Айчисън”, но е изгонен заради грубо поведение. Връща се в Обединеното кралство и се записва в Горското училище в Шайърбрук, съобщава Би Би Cи. Шейх е приет в Лондонското училище по икономика през 1992 г. и според в. "Гардиън" става член на британския отбор по канадска борба.

Скоро обаче заминава като помощник-конвой по време на войната в Босна и не се връща в университета, за да завърши образованието си. Участието му във войната на Балканите според "Гардиън" може да е

било “повратна точка”,

става ясно от разпит, проведен през 1994 г., в който той казва, че етническият конфликт го е разстроил.

По-късно Ахмед Омар Саид Шейх се присъединява към терористичната организация "Харкатул Ансар", прекръстена на "Харкатул моджахидин", след като САЩ я забраняват в средата на 90-те години. Тя е ключова в окупираната област Кашмир. Смята се, че шейхът е свързан с разузнавателната служба на Пакистан, ISI, както и с "Ал Кайда".

Има роля и във формирането на бойната група "Джаиш-e-Мохамад", която извършва нападения в Индийски Кашмир през 90-те години. Там е арестуван от индийските сили за сигурност по време на спецоперация през 1997 г. Остава в затвора до декември 1999 г., когато похитителите на индийски самолет в Кандахар издействат освобождаването му заедно с това на Джаиш-е-Мохамед Масуд Асхар. През 2002 г. Ахмед Омар е арестуван в Пакистан заради участието си в отвличането и убийството на Пърл.

Според "Гардиън" до шейха отвежда

снимка на Пърл, окован във вериги,

а докато Ахмед Омар Саид Шейх е в ареста, смразяващото кръвта видео с обезглавяването на Пърл е изпратено до американското консулство в Карачи. Шейх е осъден на смърт от антитерористичен съд, но адвокатите му обжалват присъдата. Въпреки че е бил в затвора, той е заподозрян, че е бил в контакт с ислямистки бойци. Военните следователи смятат, че шейхът е съставил и най-ранните планове за убийството на бившия президент на Пакистан ген. Первез Мушараф през 2002 г. Събрал и средства за атентатите. Той също е заподозрян за участие в нападението срещу индийския парламент в началото на 2002 г., след което започна мащабна мобилизация на войски на Индия на границата с Пакистан.

Проектът “Пърл”

Екип от разследващи журналисти от Университета в Джорджтаун проведе тригодишно разследване на отвличането и смъртта на техния колега.

През 2011 г. излязоха със заключение, че Ахмед Омар Саид Шейх не е извършил обезглавяването. Според разследването им

убиецът е Халид Шейх Мохамед, затворник

във военноморската база на САЩ в залива Гуантанамо.

Халид Шейх Мохамед е затворник във военноморската база на САЩ в залива Гуантанамо. Обвинен е, че стои зад атентатите на 11 септември и според разледващите журналисти е убил и Даниел Пърл.
Халид Шейх Мохамед е затворник във военноморската база на САЩ в залива Гуантанамо. Обвинен е, че стои зад атентатите на 11 септември и според разледващите журналисти е убил и Даниел Пърл.
Обвинен е, че стои зад атентатите на 11 септември. Халид Шейх Мохамед е арестуван в Пакистан през 2003 г. и по-късно е описван като архитект на атентатите на 11 септември срещу САЩ.

"Делата на прокуратурата се печелят или губят не въз основа на емоция, а въз основа на доказателства и в този случай прокуратурата свърши страхотна работа" - казва адвокатът на Шейх. - Ако родителите на Даниел Пърл имат някакво оплакване, то трябва да е срещу пакистанските власти заради провала на прокуратурата." Основният аргумент на адвокатите на ислямиста е, че тя не е успяла да докаже твърденията си.

Ахмед Омар Саид Шейх е арестуван и осъден бързо през 2002 г., когато Пакистан е под силен натиск от страна на САЩ за

ликвидирането на терористични мрежи, действащи

на територията му. Но след близо 20 г. пакистанската съдебна система явно е на друго мнение. Някои наблюдатели смятат, че решение идва в момент, когато настроението в САЩ и свята се е променило и никой не се притеснява от терористите на миналото, твърди сайтът "Фокснюз".

Родителите на Пърл се подписаха в книга със съболезнования за жертвите на тероризма в Пакистан. Според тях задържаните в Гуантанамо трябва да се изправят пред съда.