Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Организират се безплатни прегледи като част от международната кампания “Евромеланома”

Ракът на кожата е важен и често игнориран проблем, а ранното поставяне на диагноза е от изключително значение за успешното му лечение, подчертават специалисти от Клиниката по онкодерматология към Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО). Там през юли се организират безплатни прегледи като част от международната кампания “Евромеланома”.

Кампанията се провежда всяка година през летния сезон и основните й цели са превенция и ранна диагностика на пациенти с кожен рак. В рамките на кампанията специалисти дерматолози от цял свят обединяват сили и извършват безплатни профилактични прегледи.

Лекарите от Клиниката по онкодерматология към УСБАЛО обясняват кои пациенти подлежат на задължителен скрининг. Те подчертават, че е

важно да се следят бенките по тялото

и да се търси консултация при изменения в размера и формата на някоя бенка и при поява на неясни контури, както и при всякаква промяна в пигментацията, като оцветяване в по-интензивно кафяво и черно или избледняващи участъци. Рискови симптоми са също сърбеж и дискомфорт до разраняване и кървене на повърхността на бенките, без да е имало травма, както и бенка или пигментно петно, започнали да избледняват, да се обезцветяват и да изчезват.

Онкодерматолозите са категорични, че всяко пигментно петно, новопоявила се бенка или стара, която започва да се променя, трябва задължително да бъдат видени от специалист.

По данни на Световната здравна организация ракът на кожата е един от най-разпространените варианти, като един от всеки петима развива болестта, а в 65% от случаите първопричината са ултравиолетовите лъчи.

Според доклад, изготвен от учени от “Харвард медикъл скул”,

над 3,5 милиона случаи на рак на кожата

се диагностицират всяка година, като дори само пет слънчеви изгаряния преди навършване на възраст от 20 години значително повишават риска от развитие на проблема. Според учените процентът варира от 68 до 80 в зависимост от различните показатели.

Според учените най-застрашени са хората с рижа коса, много светла кожа и множество бенки по тялото. Специалистите подчертават, че най-рискови за ракови образувания по кожата са областите, които най-често се излагат на слънце – глава, лице, врат, ръце.

90% от случаите на меланом

са причинени от естествени или изкуствени лъчи,

категорични са онкодерматолози, затова настояват за употреба на слънцезащитни продукти с висок фактор дори в мрачни дни. Специалистите обясняват, че 80% от ултравиолетовите лъчи проникват през облаците и подчертават, че продукти с фактор 15SPF или по-нисък биха намалили значително риска от изгаряне, но не и риска от развитие на рак на кожата, затова препоръчват употребата на козметика с фактор поне 30SPF, а за деца – 50SPF.

Специалистите обаче съветват да се избират натурални козметични средства, които не съдържат опасни съставки.

Като най-вредни агенти в слънцезащитната козметика са определени

оксибензон и октиноксат

Оксибензонът прониква в човешкия организъм и може да доведе до хормонален дисбаланс, метаболитни проблеми и алергични реакции. Октиноксатът пък може да провокира алергии, бъбречни, чернодробни проблеми и официално е забранен за употреба в някои от страните членки на ЕС.

В продуктите против слънце има и други рискови съставки, например титаниев диоксид, който провокира алергични реакции, дразни очите, уврежда кожния слой,

пречи на отделянето на токсините от тялото,

затруднява работата на бъбреците. Както и пропиленгликолът, който води до потискане на централната нервна система, контактен дерматит, проблеми с бъбреците и черния дроб.