Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Горан Горанов СНИМКА: Елена Фотева
Горан Горанов СНИМКА: Елена Фотева

Над 50 % са били изгарянията по тялото на бившия шампион по борба Горан Горанов, който издъхна в бургаския затвор на 25 март, 2017 г. , сочи нова експертиза по делото за смъртта на един от най-колоритните крими герои в Бургас. Според съдебните лекари от всички събрани гласни и писмени доказателства за инцидента се установяват термични увреждания в пострадалото лице. Констатирани са около 53% изгаряния, за разлика от първоначално изготвената експертиза, която посочва около 20% изгаряния. Това става ясно по време на поредното съдебно заседание в Бургаския районен съд на 20 май.

За причиняване на смърт по непредпазливост са повдигнати обвинения на  Ангел Мавров и Стилиян Карчев.  Те са подсъдими за това, че като надзиратели в Бургаския затвор на 25 март 2017 г., чрез бездействие, по непредпазливост причинили смъртта на лишения от свобода Горан.

Според обвинението при осъществяване на надзорно – охранителна дейност, при настъпила повреда на парната инсталация в спалното помещение, не са осигурили безопасността на лишения от свобода, както и ограничаването, преодоляването и ликвидирането на последствията от повредата и не са предприели действия по опазване на живота и здравето му.

Във вчерашното заседание са били изслушани 5 вещи лица  чрез видеоконферентна връзка. След края на заседанието те са заявили, че даряват хонорарите си от по 100 лв. на РЗИ Бургас заради епидемиологичната обстановка.

За следващото заседание съдът  допусна извършването на съдебно-техническа експертиза, която да отговори на поставените от защитата въпроси, относно изчисления за времето за напълване на килията със съответното количество пара, температурата на тази пара и ако има отворен прозорец или отвор, това ще окаже ли влияние върху посоката на движение на парата и концентрацията, нейното наслояване в ниската част от килията.

Делото срещу двамата надзиратели влезе в съда през 2019 г., а година по-рано разследването бе поето от Софийска градска прокуратура по настояване на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, припомнят запознати.  

Роднини на Горан твърдят, че той нарочно е бил оставен буквално да се свари при нахлуването на гореща пара от тръбите в килията. Заради буния си нрав и няколко нападения над надзиратели 34-годишният Горан бе в най-строго охраняваната част на затвора, в килия без прозорец и с двойна метална врата.