Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Свидетел: След сблъсъка виновният търсеше упорито нещо в автомобила си, не изглеждаше нито разстроен, нито притеснен

След жестокия сблъсък шофьорът убиец дори и за секунда не отиде да види пострадалия Милен Цветков. Докато охранители от мола му вадеха езика и опитваха да го спасят, Кристиан съвсем спокойно и педантично търсеше нещо в джипа си. Не беше разплакан, нито изглеждаше разстроен. Търсеше отпред, после на задната седалка и дори под джипа. Изглеждаше невъзмутим, все едно нищо не се е случило.

Това разказа пред "168 часа" очевидецът Тодор Петров, който бил на мястото на инцидента с приятели и видял всичко от началото до края.

Двама мъже, три жени, едно момиче и таксиметров шофьор се разминават на косъм от смъртта по време на катастрофата, в която на Великден загина журналистът Милен Цветков.

Те са повече от късметлии, защото никой не подозира, че 22-годишният Кристиан Николов в този ден е дрогиран и ще помете всичко по пътя си с мощното "Ауди Q7".

Буквално секунди преди да блъсне колата на Цветков, който е спрял на червен светофар, няколко души се готвят да пресекат улицата. Зелената светлина за пешеходците светва и те тръгват. От страната на автомобила на журналиста пресичат момиче и жена, а от другата - двама мъже и две жени. Точно две секунди след като момичето и жената тръгват, огромният джип се забива в "Субару Форестър" на Милен Цветков с такава сила, че смачква наполовина колата му отзад и я изхвърля в средата на кръстовището.

Истински късметлия се оказва и таксиметров шофьор, който спира на същия светофар по същото време, само че в лентата до Милен Цветков. Пред "168 часа" очевидецът разказва, че неговият автомобил се разминал само със счупени стъкла от дясната страна.

"Заедно с мои приятели седяхме на пейка пред мола няколко часа - разказва Тодор Петров пред вестника. - Може би заради малкото коли и извънредното положение всички шофираха с висока скорост, без изобщо да се притесняват, че има светофар. Това, което ни направи впечатление, беше една определена кола. Нея я чухме още от много далече. Караше бързо и не мога да повярвам, че както казва полицията, се е движела само с 80 км. Според мен бяха много повече."

В следващия момент компанията му чула два зловещи удара.

Първият бил по-лек, но вторият - като гръм.

"Толкова силен като бомба - спомня си той. - Всичко стана за секунди. Ние се стреснахме, но веднага разбрахме, че става въпрос за катастрофа. Мислехме, че първият удар е бил вследствие на това, че скъпата кола е помела такси, намиращо се на около 20-ина метра преди колата на Цветков."

Най-вероятно обаче силният удар бил в колата на журналиста, а вторият се чул от блъскането на автомобила на младежа в железни ограждения близо до един от входовете на метростанцията. Всичко станало за секунди. Тодор и приятелите му били в шок.

"Когато се приближихме, видяхме множеството разпилени части от автомобили - ламарини, пластмаси и още купища неща - разказва той. - Едната кола, за която впоследствие разбрахме, че е на Милен Цветков, стоеше смачкана по средата на кръстовището. Другата се беше забила там, където е единият вход за метространцията. В първия момент ми се стори, че е в магазина, но после се загледах по-добре. За щастие, не беше така. Имаше ограда и най-вероятно тя го беше спряла. И двата автомобила изглеждаха ужасяващо. Забелязах, че се бяха отворили въздушните им възглавници. В онзи момент не знаехме, че раненият човек е журналистът."

На Тодор му направило впечатление, че момчето изглежда напълно адекватно.

"Вървеше съвсем нормално, нито като да е пил, нито нещо друго - спомня си той. - Не мога да кажа, че в някакъв момент дори съм си помислил, че той е под въздействие на алкохол или дрога. Не изглеждаше притеснен или пък разстроен. Започна да търси нещо в неговата кола. Гледаше на предните седалки, а после и на задните. Отвори вратата отзад и дори влезе, за да го открие. Не знам какво. Беше много съсредоточен. Гледаше дори и под колата. Не съм видял в някакъв момент да е отишъл до другата кола, за да види какво се случва с ранения човек в нея."

Както вече стана ясно, в аудито Кристиан не бил сам.

"С него имаше и едно момиче с червена коса - спомня си Тодор. - То беше много притеснено. Говореше през цялото време по телефона. Близо до мястото забелязах и един младеж, който нервничеше. Не мога да кажа дали това е бил третият им спътник. Не съм сигурен."

Той разказва още, че състоянието на Милен Цветков се влошило изведнъж. Преди това хора изкарали журналиста от колата и го завели до бордюра, където седнал.

"Дори говореше с охранителите - обяснява мъжът. - В един момент обаче си глътна езика, а те му го извадиха - обяснява мъжът. - Когато полицаите дойдоха, започнаха да регулират движението. Преди това колите минаваха през всичките разпилени части и ги чупеха. После започнаха да ги отбиват. По-късно дойде и линейката. Лично според мен тя закъсня. От нея слязоха две момичета. Започнаха да му правят масажи. Не съм сигурен, че помогна."

През това време Кристиан още бил до колата си. След половин час Тодор и неговите приятели се върнали отново на мястото. Момчето още било там. Изглеждало спокойно.

"Не се беше панирал и не плачеше - разказва той. - Просто стоеше до колата си, а полицаите бяха около него."

В момента Николов се намира в ареста. Каква присъда ще получи, все още не е ясно, но Наказателният кодекс предвижда за подобно престъпление от 3 до 15 години затвор. Съдът ще се съобрази със сигурност и с чистото му съдебно минало, което ще е може би единственото смекчаващо вината му обстоятелство, коментираха юристи. С обвинение ще се сдобие и майката на Кристиан, която му е дала да кара фирмения джип, след като заради епидемията се върнал от Берлин, където учи като студент. Десислава Пешева прекара една нощ в ареста, но ще бъде освободена под гаранция от 100 хиляди лева.

Спътниците на Кристиан - приятелката му Симона Цветкова и синът на депутата Лъчезар Иванов от ГЕРБ - Георги Иванов, ще бъдат обвинени от прокуратурата в затаяване на истината във връзка с инцидента. Те бяха разследвани и затова, че са избягали от местопроизшествието и не са оказали помощ на тежко ранения Милен Цветков. Все още не е ясно дали от тях, или от самия убиец е дошла информацията, че е пушил марихуана и е смъркал амфетамин на частно парти в нощта преди инцидента. Ден по-късно домовете на младежите бяха обискирани.

Според медици блъснатия журналист е получил 4 несъвместими с живота травми. Една от тях е разкъсване на аортата, предизвикала вътрешен кръвоизлив. Освен белите му дробове, които били контузени, ребрата му от 3-о до 11-о също били счупени.

Специалисти са категорични, че е възможно Цветков да е останал в съзнание до 5 минути. Те посочиха, че за да бъде спасен, е трябвало веднага след удара да бъде вкаран в операционна, а лекарите да са знаели какво му е.