Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Супермасистски групи призовават към използване на коронавируса като биооръжие

Те мечтаят да предизвикат социален срив и да изградят върху руините на стария свят нова държава на бялата раса

Крайнодесни екстремисти и неонацисти в САЩ използват кризата с COVID-19, за да печелят нови симпатизанти и подбужда към насилствени действия. Някои от супермасистите, привърженици на т.нар. акселерационизъм, насърчават членовете си умишлено да разпространяват вируса сред евреи и полицаи, твърдят от ФБР. Целта им е да предизвикат социален срив и да изградят върху руините на "стария свят" нова етнически чиста

държава на

бялата раса

В полунощ на 24 март т.г. 36 годишният Тимъти Уилсън е застрелян от ФБР, докато се готви да атакува с кола-бомба болница, в която се лекуват пациенти с новия коронавирус в Канзас Сити, щата Мисури. Бюрото го смята за десен екстремист, склонен към насилие. От около шест месеца има информация, че той се снабдява с експлозиви за производство на бомби и планира да атакува джамия, синагога и основно училище с голям брой чернокожи ученици.

Часове преди нападението Уилсън публикува антисемитски съобщения на две бели екстремистки групи - "Националсоциалистическо движение" и акселерационистката група "Vorherrschaft Division" ("Дивизия за превъзходство") в приложението за съобщения телеграм, пише сп. "Тайм".

Новината, че в Канзас сити ще бъде въведено извънредно положение, поставя нов краен срок пред целите му и той решава да осъществи плана си, преди заповедта за домашна карантина да влезе в сила. "Уилсън се колебаел между няколко мишени и в крайна сметка се насочил към районна болница, в която се лекуват пациенти, за да навреди на много хора в момент, когато медицинската помощ е жизненоважна", се казва в изявление на ФБР. Планът му пропада.

Уилсън умира при престрелката с ФБР,

когато федералните офицери се опитват да го арестуват. Въпреки че акцията му е индивидуална, изследователите на екстремизма предупреждават да не се пренебрегват подобни случаи. Те се безпокоят, че примерът на Уилсън е предвестник, тъй като крайнодесните бойци търсят начини да се възползват от кризата.

"От работата си срещу белия национализъм, антисемитизма и расизма знаем, че там, където има страх, някой организира тези омраза", казва в изявление Ерик Уърд, изпълнителен директор на Центъра на западните държави. Базираната в Орегон мониторингова група регистрира около 100 мотивирани от пристрастия инциденти две седмици, след като атаката срещу болницата в Мисури е предотвратена.

Супермасистите набират привърженици чрез социалните мрежи. Те са благоприятна среда, защото много хора прекарват повече време онлайн, принудени да стоят по домовете си. Милиони млади американци се отегчават и стоят с часове пред компютрите. За белите вербуващи те са лесна плячка. Лигата за борба с клеветата наблюдава, че съобщения за новия коронавирус се

разпространяват бързо по телеграм

през последните четири месеца.

Привържениците на идеята за превъзходството на белите използват COVID-19 като ново и мощно допълнение към своя арсенал, съобщава Лигата. Те изпращат съобщения, най-често през телеграм, който през последната година се превърна в място за набиране на членове на екстремистки групи, между които и наемници за "Ислямска държава". Каналите в приложението, свързани с "бялата раса" и расизма, нараснаха с над 6000 потребители през март, показват данни, споделени ексклузивно със сп. "Тайм" от Института за стратегически диалог.

Това е мозъчен тръст, базиран в Лондон, който наблюдава екстремизма и дезинформацията. Един от акаунтите на супермасистите, фокусиран специално върху съобщения, свързани с разрастването на COVID-19, увеличи потребителската си база от 300 потребители до 2700 само за март - ръст от 900%.

В достъпните канали на телеграм с хиляди членове "Тайм" наблюдава как потребители споделят бележки и съобщения, насърчаващи хората със заболяването COVID-19 да заразят други, по-специално етнически малцинства. "Наблюдаваме редица случаи на хора, които предполагат, че трябва умишлено да го разпространяват, като

се превърнат

в биооръжие

- казва Джейкъб Дейви, старши ръководител на научните изследвания в Института за стратегически диалог. - Това наистина трябва да се разглежда сериозно, дори ако е представено под формата на черен хумор." С други съобщения, видени от "Тайм", екстремисти тържествуват за разпространението на новия вирус в Израел и Африка. Расистите все повече се оплакват от мексиканците, опасяват се, че COVID-19 ще предизвика вълна от имиграция през южната граница на САЩ.

От телеграм коментират пред сп."Тайм", че призиви към насилие до платформата се премахват. Въпреки че каналите на телеграм обикновено достигат до сравнително малко хора в сравнение с по-големите платформи за социални медии като туитър или фейсбук, експертите твърдят, че те са еднакво, ако не и по-опасни като центрове за екстремисти.

В рамките на тези общности "успехът не се измерва чрез създаване на масово движение". "Крайната им цел е да накарат хората да действат според тези убеждения и да го правят насилствено", казва Кейси Милър, старши анализатор в Южния изследователския център за бедност.

Телеграм заявява на своя уебсайт, че няма да участва в "политически мотивирана цензура" и макар да премахва терористично съдържание, "няма да блокираме никого, който мирно изразява алтернативни мнения". Но анализатори твърдят, че голяма част от съдържанието на супермасистите в телеграм се вписва в определението за тероризъм.

"Все още има канали, които разглеждаме всеки ден, включително такива, които

прославят насилието,

тези, поместили видеоклипове от стрелбата в джамията в Крайстчърч през 2019 г., насърчаващи към насилие срещу конкретни общности, а понякога и срещу конкретни хора", казва Орън Сийгал, вицепрезидент на Центъра за екстремизъм към Лигата за борба с клеветата.

От телеграм казват пред "Тайм", че са създали "нова система за проверка на каналите" за борба с дезинформацията и че търсенето на corona винаги води до официален канал с надеждна информация.

Силните тревоги около пандемията и започналата рецесия често се свързват и с появата на нови конспиративни теории. "Едно от нещата, които видяхме, е много пропаганда, създадена около коронавируса, с надежда да се привлекат нови привърженици. В по-ранните седмици на разпространението на вируса - казва Орън Сийгал - изследователският център откри много

конспиративни теории, свързващи появата на вируса

с евреите и с китайското правителство, като така се активизират антисемитски и антикитайски настроения."

Оценка на ФБР от март предвиждаше, че "инцидентите с престъпления от омраза срещу азиатски американци в САЩ вероятно ще се увеличат поради разпространението на новия коронавирус", пише в доклад от разузнаването, получен от ABC News. Документът, подготвен от офиса на ФБР в Хюстън и оповестен пред органите на реда в цялата страна, предупреди, че "част от американската общественост ще свързва COVID-19 с азиатско американско население".

Тази идея е подкрепена от политически лидери, включително Тръмп, който се позова на "китайския вирус" и вариации, които се отнасят за Китай или Ухан, а не използва медицинските термини на здравните служители. Наскоро според него членовете на тези групи започнали да обсъждат как да използват вируса като оръжие, за да атакуват малцинствата.

Според анализаторите в каналите на телеграм, използвани от крайнодесните, се забелязва призоваване на съмишлениците им

да направят всичко възможно

чрез коронавируса да ускорят социалния срив и да доведат на власт бяло правителство на супермасистите в САЩ. "Това е група от най-крайни екстремисти, които активно приветстват хаоса и насилието - казва Кейси Милър, изследовател в Южния изследователски център на бедността. - Те приветстваха коронавируса, защото това означава, че може да бъдем притиснати до цивилизационен срив, което е тяхната цел, защото само след това те могат да изградят своята бяла етническа държава." Британските експерти от изследователската организация Hope Not Hate ("Надежда, не омраза") съобщиха, че тези групи изразяват "радостно предчувствие за социални сътресения", пише в. "Гардиън".

В социалните мрежи неонацистките групи приветстват пандемията като заплаха за либералната демокрация и виждат в нея възможност за разрастване на движението си и реализиране на целите си с насилие.

"Тази пандемия е истинска, тя е световна и ще стане доста лошо.

“Подгответе се и се насладете на шоуто",

се казва в публикация на тематичен неонацистки канал, посветен на коронавируса. Активистите насърчават съмишлениците си неонацисти да се възползват от социалния хаос, който създава, за да дестабилизират либералните демократични системи, които презират.

Един канал публикува план от 8 точки за boog или Boogaloo - термин на сленг, използван от неонацистите в САЩ за наближаваща гражданска война. Техният съвет включва терористични действия, саботажи и апел хората да "насърчават местните да се присъединят към каузата, ако трябва - със сила", и "да атакуват ключови места в щатите, предни позиции на НАТО и военно присъствие".

В същото време такива групи използват пандемията, за да изострят своите оценки за "системата", и насърчават хората да губят всяка надежда в нормалните политически процеси. Представителен пост в един канал, направен през последните дни, гласи: "Казах го преди и ще го кажа отново, Америка е мъртва", пише "Гардиън".

Според Кейси Милър тези групи винаги са говорили за начина, по който западните демокрации могат да бъдат дестабилизирани, но "този път политическата обстановка е благоприятна". "В този момент те не трябва да правят нищо, за да всеят хаос. Казват: "Вижте, това ви казвахме. Съвременното общество е неустойчиво. В крайна сметка отива към колапс". И те мислят, че

ще бъдат

революционният авангард,

който ще бъде в състояние да се справи със ситуацията, когато в крайна сметка системата се разпадне - добавя Милър. - Телеграм е основното място в интернет, където се събират привърженици на идеята за ускоряване на социалния срив. Това е най-приятелската платформа за тяхното мислене. Изглежда, не са предприели никакви стъпки за премахване на това съдържание."

"С пандемията, носеща опасността от дезинформация в обществото, се създава натиск телеграм да преразгледа дългогодишната си политика", коментира Орън Сийгал от Лигата за борба с клеветата.

ФБР отказа да потвърди или отрече съществуването на активно разследване на лица или групи, обхващащи неонацистки акселерационизъм.

"Ние продължаваме непоколебимо мисията си да защитаваме американския народ и да спазваме конституцията през целия този период на извънредни ситуации в страната - пише говорител на ФБР в имейл до "Гардиън". - Нашите операции продължават да бъдат насочени към националната сигурност и нарушенията на федералното законодателство и ще продължат да не се спазват."