Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Анализите на ОИСР показват, че големите икономики ще губят по 2% от БВП всеки месец заради ограничителните мерки в противодействие на коронавируса. При по-малките държави спадът в процентно изражение се очаква дори да е по-силен, в диапазона 3-5%. Мерките на правителствата по света директно ще засегнат сектори, които представляват до 1/3 от световния БВП. Туристическият сектор например ще отчете спад от 70%.

Ясно е, че всичко с данните и прогнозите в момента е в сферата на спекулата. Който и да Ви каже, че резултатът от кризата ще е такъв и такъв, гадае на карти или хвърля боб.

Но да опитаме да посмятаме бакалски, с цялото съзнание колко неточен е и този метод. Нека използваме за база 2019 година. Последните сезонно изгладени данни на НСИ за миналата година показват, че БВП на България е бил в размер на 118 669 млн. лева по текущи цени. Ако стъпим на прогнозата на ОИСР и приемем по-малко негативния вариант от 2% спад на БВП на месец, сметката за нашата икономика показва 2 373 млн. лева.

Ако прогнозите на ОИСР са точни или близо до точността, директният негативен ефект върху нашия БВП би бил не по-малко от 2,3 млрд. лева на месец в периода на извънредното положение. На ден сметката излиза около 80 млн. лева.

Не искам да бъда разбран погрешно, никой не оспорва необходимостта от здравните мерки - те в България бяха изключително навременни и в това отношение можем да сме напълно доволни. Просто е добре да си даваме сметка, макар и ориентировъчно, и за мащабите на другата част от калкулацията - финансовата.