Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мачовете пред празни трибуни разболяват фенската психика

Oколосветското пътешествие на коронавируса вече е към своя край. Почти няма кътче по света, което да не беше посетено от заразата. Чу се, че е навестил и най-изолираната държава Северна Корея, но там разстреляли болния и си решили проблемите. Последното може и да е слух. Защото с разпространението на болестта плъзнаха и какви ли не слухове, които може и да са безопасни за белите дробове, но разболяват съзнанието.

Хората се юрнаха да се презапасяват с лекарства, боб, леща и брашно. В австралийски супермаркет три жени се биха на живот и смърт за тоалетна хартия. Човечеството се поддаде на масовата психоза. Дори и най-атрактивните доводи от рода на "Имате по-голям шанс да спечелите от тотото, отколкото да се заразите с коронавирус" не помагат. Страхът беше старателно насаден в плодородна почва и сега берем щедрия му плод.

От масовата истерия страдат нормалните човешки отношения, бизнесът, културата и политиката. Но най-засегнат, изглежда, е световният спорт. Именно там COVID-19 нанася непоправими поражения. При хората смъртността е малко над 3 процента, но на терена или на лекоатлетическата писта болестта мутира и коси наред. Милиони хора са лишени от забавления, които от сътворението на света служат за разтуха и лекуване на душата от напрегнатото ежедневие.

На футболния стадион най-добре си личи колко всъщност е страшна масовата психоза от разпространението на коронавируса.

В неделя вечерта един срещу друг се изправиха "Ювентус" и "Интер". На стадиона на Старата госпожа се бяха събрали футболистите, треньорите, съдиите, неколцина момчета от школата да подават топката и ангажираните с осигуряването на прякото предаване на мача.

Всичките 44 хиляди седящи места останаха празни.

И точно през тези 90 минути си пролича колко е безумно да се играят толкова важни мачове, когато феновете не са на стадиона. Тишината на модерното спортно съоръжение беше смазваща. Личеше си, че и свикналите с какво ли не футболни звезди не се чувстват комфортно в тази ненормална обстановка. Те играха, подаваха си, вкараха голове, но действията им бяха някак механични и лишени от страст.

Подобно извратено шоу не става за гледане дори по телевизията. А в следващите часове и дни ситуацията още повече се влоши. Шефовете на италианския спорт решиха, че наистина няма смисъл да се играят мачове на празни стадиони, и отмениха всякакъв вид спортни мероприятия. Засега забраната важи до началото на април, но лесно може да бъде продължена за неопределено време.

Феновете са шокирани, че ще бъдат лишени от толкова важна храна за душата. COVID-19 е на път да удари право в сърцето и едно от най-престижните спортни състезания в света – колоездачната обиколка на Италия. Джирото датира от 1909 г. и досега е спирало само по време на война.

Случаят очевидно е точно такъв. Човечеството води битка не само със заразата, но и със собствените си страхове. Гражданите на Италия са парализирани от страх заради увеличения брой смъртни случаи и никой не си и помисли да протестира срещу крайните мерки, които на практика убиват спорта в страната. Защото сегашната карантина на стадиони и спортни зали ще има тежки последствия.

Вече открито се говори за опасността тази година Италия да си остане без футболен шампион. На скараните със спорта подобна възможност едва ли им изглежда толкова сензационна.

Но хората на Апенинския полуостров гледат по съвсем различен начин на заплахата да не бъде връчена шампионската титла. За тях това ще означава скъсване с нормалността. Нашето поколение е свикнало да работи, да изкарва пари, да се забавлява и да получава всичко на момента. Отнеме ли му се някое от тези права, то със сигурност ще започне да боледува сериозно.

Истерията ще достигне до невиждани висоти, ако бъде изпълнено едно от най-мрачните предсказания, според което може да бъде отложено европейското първенство по футбол или олимпийските игри. Засега организаторите на двете спортни мегасъбития се въздържат от крайни коментари, но ако не бъде овладяна глобалната заплаха от коронавируса, всичко може да се случи.

Никой не може да изчисли какви точно ще бъдат финансовите загуби за световния спорт. Шефовете на "Ювентус" могат доста подробно да обяснят колко стотици хиляди евро са загубили от невъзможността да разпродадат стадиона си за дербито с "Интер". Извънредната ситуация ще се отрази и на българския футбол и по-специално на "Левски", който се бори със зъби и нокти за своето оцеляване. Само преди месец шефовете на тима от "Герена" призоваха привържениците да се завърнат на стадиона, защото приходите от продажбата на билети са жизненоважни за закърпването на бюджета до края на сезона. Феновете откликнаха и купувайки билети, помогнаха да бъдат платени задължения към НАП.

Цялата тази мобилизация обаче няма как да помогне сега, когато и у нас стадионите ще затворят врати за публиката. А още в следващия кръг "Левски" трябваше да приеме на "Георги Аспарухов" "Лудогорец", което със сигурност щеше да налее сериозни приходи в клубната каса. Това няма да се случи и "сините" ще трябва да търсят други варианти, за да издържат до края на първенството.

От клуба все пак пуснаха билети, с които обаче няма да се влиза на стадиона. С тази инициатива феновете отново ще бъдат призовани да помогнат и да купят от пропуските, които могат да запазят за спомен и да разказват на внуците си за времената, когато Земята сякаш спря да се върти.

В същото време по целия свят отменят важни за феновете и местните икономики състезания. Световният спорт е парализиран

В случай че олимпиадата и европейското наистина бъдат отменени, загубите ще бъдат за милиарди долари, а възстановяването от катаклизма ще бъде дълго и болезнено.