Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Главният прокурор Иван Гешев в Кричим.
Главният прокурор Иван Гешев в Кричим.

Не делим хората на премиер, министри, богати и бедни, каза главният прокурор

Наблюдаващият прокурор ще реши кого да разпитва за къщата в Барселона

Само за 3 часа пловдивската полиция задържа 15 души в седем населени места. Експресната акция по линия на битовата престъпност се извърши пред погледа на главния прокурор Иван Гешев. Той и главният секретар на МВР Ивайло Иванов наблюдаваха как униформени отвеждат местни бабаити към ареста.

Операцията започна от село Три водици и продължи в близките Йоаким Груево, Устина, Ново село, Перущица, Кричим и Стамболийски. Задържаните бяха най-много в първите две села.

“Те са местни бабаити, двама от тях са криминално проявени, останалите ги профилактирахме”, обясни пред “24 часа” шефът на пловдивската полиция Йордан Рогачев. По думите му закопчаните не са известни личности.

Арестите са

за незаконен

дърводобив,

търговия с черни

и цветни метали,

държане на

акцизни стоки

без бандерол

и шофиране с алкохол и наркотици. Образувани са 15 бързи производства срещу тях.

“Искам хората да се чувстват по-спокойни в собствените си домове. Да не се събудят сутринта и да им липсва половината покъщнина, да не биват убивани, изнасилвани и запалвани, каквито случаи има”, каза главният прокурор.

Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов обсъдиха битовата престъпност със зам.-кмета на Перущица Костадин Тонов /вдясно/.
Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов обсъдиха битовата престъпност със зам.-кмета на Перущица Костадин Тонов /вдясно/.

Навсякъде той разговаря с местните управници. В Перущица го посрещна зам.-кметът Костадин Тонов, който още от площада започна да му разказва историята на града.

Показа възпятата от Вазов църква “Св. Архангел Михаил”, в която перущенци по време на Априлското въстание са се крили, за да се спасят от башибозука. Гешев тутакси се сети за одата “Кочо” и цитира стих от нея. После разгледа портрети на бунтовници, наредени в общината. А по-късно влезе и в самата църква, където в момента се подменя покривът.

След кратката историческа пауза главният прокурор отново се върна към темата за битовата престъпност. Според него в Пловдивския регион тя не е толкова драматична, както на други места в страната.

“Дължи се на два фактора - има поминък и образование. Това обаче не означава, че местната полиция и прокуратура не трябва да работят и да постигат още по-добри резултати”, подчерта Гешев.

Последната му спирка беше Кричим, където жители го чакаха на центъра, за да го приветстват. “Време беше някой да се заеме и да дойде при нас.

Преди 5 г. ни

обраха, докато

бяхме в леглата,

задигнаха ни бижута и пари”, каза Мария Николова. Гешев увери, че ще има ред и сигурност.

“Харесвам главния прокурор, защото е деен. Трябва респект и превенция. Хората са отчаяни от престъпността. Да продължава все така. Тези апаши, които нападат беззащитни възрастни, е време да си понесат последствията”, коментира служителка от кметството в Кричим. Тя чакаше да стисне ръката на обвинител №1.

“Не делим хората на премиери, министри, депутати, богати, свръхбогати и социално слаби. Единственият ни критерий е дали е спазен законът и има ли данни за нарушения”, коментира Гешев в отговор на въпроса как реагира прокуратурата по казуса “Барселона”, в който каталунска медия замеси името на Бойко Борисов

Гешев влезе в историческата църква на Перущица, която в момента се ремонтира.
Гешев влезе в историческата църква на Перущица, която в момента се ремонтира.
.

Гешев повтори, че държавното обвинение се е самосезирало във връзка с твърденията в публикация на “Периодико” за къща на премиера в каталунската столица.

“Колегите от Специализираната прокуратура ще преценят как да действат - дали да образуват предварително производство или проверка по реда на Закона за съдебната власт. И в двата случая няма пречки да съберат необходимата информация. Нямаме никакви притеснения да разпитаме абсолютно всеки, когато искаме да проверим нещо. Имаме хиляди проверки и независимо дали става въпрос за министър, премиер или за лица с имунитет, първо спазваме закона. Подходът ни е еднакъв без оглед на личността”, отговори Гешев.

Той уточни, че

не му е известно

Испания да е

изискала

информация от

българската

прокуратура

по случая. Увери, че ако от тяхна страна постъпи такова искане, то ще бъде удовлетворено.

Главният прокурор категорично

обори

твърденията на

лидери от ВМРО,

че задържането

на шефката на

Басейнова

дирекция в

Пловдив е

политическо

“И за Нено Димов ни обвиняваха, че сме извършили политическо убийство. Какво смята една партия, въобще не ме интересува. Ние работим по друг ред”, подчерта Гешев.

Той допълни, че политиците и обвинителите играят на различни полета. Когато първите погазели закона, тогава имали досег с прокуратурата. “Чух, че в Пловдив само танкове липсвали при задържането на директорката. За съжаление, не зная дали имаме такива бойни машини, които да работят. За съжаление, идеята не може да се реализира”, иронизира Гешев министъра на отбраната.

Главният прокурор коментира и срещата си с битото и съблечено момче в столичен автобус. “Изключително неприятна ситуация.

Ако нямаше

камери в рейса,

трудно щяха да

бъдат разкрити

двамата непълнолетни извършители. Затова разширяването на видеонаблюдението е сериозен способ за противодействие на престъпността”, посочи той.

Според Гешев, за да се стигне до такъв инцидент, държавата не си е свършила работата. “Извиних се на родителите за случилото се. Трябва да има превенция и да се знае, че когато някой извърши дори нещо дребно, цялата държава ще застане срещу него”, каза главният прокурор. Той казал на пострадалото момче, че всичко, което не ни убива, ни прави по-силни. И му пожелал да стане световен шампион по самбо. А младежът му отвърнал: “Защо не и олимпийски?”.

“Хареса ми, има хъс, ще стане спортист от него”, заключи Гешев.