Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l 83-годишната жена

беше нападната в дома си

в Белозем, сега е в

болница с изкуствена става

l Има арестувани

за престъплението

Ограбената 83-годишна Атанаска Филипова стана повод главният прокурор Иван Гешев и вътрешният министър Младен Маринов лично да отидат в Белозем във вторник. Двамата се появиха изненадващо в пловдивското село.

Възрастната жена беше нападната в дома си от грабители. Сега е настанена в университетската болница “Св. Георги” в Пловдив. Лекарите ѝ поставиха изкуствена става, защото паднала, докато апашите тарашили дома ѝ.

“Това, което се случи с възрастната жена, е безобразие. Ако не може да се оправим с битовата престъпност, по-добре да закриваме държавата. Ако трябва, цялата полиция ще се изсипе в Белозем. До края на годината нещата ще изглеждат по съвсем различен начин. Не може да позволим да продължава така. Като дойде цялата държава в селото и министърът и прокуратурата си свършат работата, ще се оправят нещата. Въпросът е да има желание, а желание има”, заяви обвинител №1 пред местните жители. Гешев и Маринов бяха посрещнати от окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов и шефа на полицията Йордан Рогачев. Дойде и кметът на Раковски Павел Гуджеров, който настоя в местното районно управление да има арест. Той съобщи, че е създадено звено “Общинска охрана”, което помага на полицаите.

Заради нападението над Атанаска Филипова беше проведена мащабна полицейска акция в Белозем и община Раковски. Местните разказват, че навсякъде гъмжало от униформени с кучета. Претърсени са 50 адреса, проверени са 420 души, 59 от които са криминално проявени. Започнали са няколко разследвания. Пет от тях са бързи - за незаконна сеч на дърва, за фалшиви пари и акцизни стоки без бандерол. Съставени са 25 акта по закона за личните документи.

“Има арестувани за престъплението, извършено срещу възрастната жена, с които се работи. Все още няма повдигнати обвинения”, уточни шефът на полицията Йордан Рогачев. По думите му пострадалата е била заплашена, но не е била бита от апашите.

Двама маскирани са нахлули в дома ѝ в събота срещу неделя малко след полунощ. Поискали спестяванията ѝ, но баба Наска казала, че няма. Бандитите са задигнали бойлерче от мивката ѝ и мобилен телефон, за да не може да се обади. На следващия ден единият от двамата ѝ синове - Георги, който живее в Белозем, отишъл да провери как е майка му. Заварил я в безпомощно състояние, подът бил подгизнал от вода заради отскубнатия от крадците бойлер.

“Баба Наска е изключително кротка жена. Не е заможна, само на една малка пенсия е. Живее сама, тъй като мъжът ѝ почина преди време”, обясняват в Белозем.

Мащабната полицейска акция в селото е втората поред в пловдивския регион за противодействие на битовата престъпност. Миналата седмица и в Розино, където непрекъснато има конфликти между два ромски клана, бяха извършени масови арести. Тогава в районното управление в Карлово бяха отведени 60 души.

Акциите са част от мерките срещу битовата престъпност, разпоредени от главния прокурор Иван Гешев.