Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Успя да бие японския шампион по ментална аритметика, разказва князът

Българският княз Кирил Преславски наред с основателя на Майкрософт Бил Гейтс, Стивън Хокинг и редица други е сред големите почитатели на Ричард Файнман. Принцът е сред малцината, завършили квантова физика в Принстън с отличие. Князът бе така любезен да откликне на молбата на сп. “Космос” и да сподели мнението си за изключителния учен.

Ричард Файнман беше един от моите герои, когато учех физика в Принстън. Трябва да кажа, че за мен квантовата електродинамика бе тежка тема, но диаграмите на Файнман бяха огромна помощ при овладяването на този сложен сектор от квантовата физика.

Какво превърна Файнман в такова вдъхновение - това, че той не беше стереотипният „разсеян” учен, а точно обратното, той имаше забележителен практически усет и широк кръг от интереси. Аз също съм голям почитател на уникално директния му и честен начин на писане. През годините прочетох няколко негови книги и горещо препоръчвам всяка една от тях. Помня няколко епизода.

Диаграмите на Файнман са сред най-големите му приноси. На тази той по достъпен начин е представил двойния бета разпад.
Диаграмите на Файнман са сред най-големите му приноси. На тази той по достъпен начин е представил двойния бета разпад.
Ричард Файнман е признат за най-великия физик след Айнщайн.
Ричард Файнман е признат за най-великия физик след Айнщайн.

Единият беше, когато се среща с японски шампион по ментална аритметика и двамата си отправят взаимни предизвикателства. В един момент трябваше да изчислят кубичния корен на число, което Фейнман знаеше случайно, защото това беше някакво важно число във физиката. Това е причината той да успее да направи изчислението по-бързо, което тотално изуми японският шампион.

В друга история той разказва как е научил португалски език. По пътя, докато отива на урок по испански, последвал момиче, което е влязло в класа по португалски език, и така започнал да учи този език вместо испански. Като физик той бързо разбира, че думите, които на английски език завършват с "ntly", като permanently (перманентно), constantly (постоянно), на португалски винаги са същите, но завършват с entemente: permanentemente, constantemente и т.н.

Ричард Файнман е носител на Нобелова награда.
Ричард Файнман е носител на Нобелова награда.

Години по-късно той отива на конференция в Бразилия и полетът му закъснява. Когато се опитва да обясни на своя португалски защо полетът закъснява, той иска да използва думата consequently (впоследствие) и в този момент си спомня правилото, затова казва “consecuentemente”, благодарение на което бразилците са впечатлени от превъзходните му познания по португалски език…

Кои са останалите истории с Ричард Файнман, които са впечатлили принц Кирил, четете в новия брой на сп. "Космос".

Принц Кирил показва една от любимите си книги на Ричард Файнман.
Принц Кирил показва една от любимите си книги на Ричард Файнман.