Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Така можем да се спасим и от последиците от замърсяването на въздуха

Населението нараства с 200 000 всеки ден

Контрол над раждаемостта, спиране на унищожаването на горите и ограничаване на консумацията на месо са част от спешните мерки, които трябва да бъдат взети, за да има човечеството бъдеще, алармират учени от 153 страни, цитирани от в. "Гардиън". Специалистите подчертават, че охолният начин на живот също е една от причините за проблемите с климата.

“Нямаме време за губене. Климатичната криза се разраства по-бързо, отколкото повечето специалисти предвиждаха. Тя е по-тежка от очакванията и днес вече заплашва естествените екосистеми и бъдещето на човечеството", се казва в изявление, подкрепено от 11 хиляди учени от 153 различни държави. То е публикувано в списание BioScience по повод 40-годишнината от

първата

Световна конференция

за климата, провела се в Женева през 1979 г.

Специалистите са категорични, че днес хората са изправени пред истински страдания заради климатичните промени и че ако не бъдат предприети бързи мерки, може да се стигне до глобална катастрофа.

"Ние декларираме ясно и недвусмислено, че планетата Земя е изправена пред климатична криза. За да осигурим устойчиво бъдеще, трябва да променим начина си на живот", се казва в изявлението.

Данните, цитирани от учените в BioScience, показват, че населението на Земята нараства с 200 000 души на ден, а този ритъм е пагубен за планетата.

Според доклад на ООН от 2017 г. световното население расте с около 74 милиона души годишно и през 2050 г. ще достигне 9 милиарда. Нарастването ще е предимно в развиващите се страни - където е изчислено, че

сегашният брой от 5,3 милиарда души

ще достигне до 7,8

милиарда.

За сметка на това учените са категорични, че населението в развитите райони ще остане почти непроменено - около 1,2 милиарда, като изключение се очаква да са единствено САЩ. От ООН предвиждат също Индия да стане най-населената страна в света. Освен в нея значителен ръст в раждаемостта се очаква също в Китай, Пакистан, Нигерия, Конго, Бангладеш, Уганда и Етиопия. За сметка на това според доклада на ООН населението на Европа ще се стопи с близо 15%.

Освен това се очаква да расте и средната продължителност на живота в световен мащаб - от 65 години през 2005 г. до 75 през 2050 г. Според доклада на ООН броят на хората над 60 години се очаква да нарасне двойно. Възрастното население, което сега е 962 милиона, ще се увеличи на 2,1 милиарда през 2050 г.

Все пак от ООН отчитат спад в средния коефициент на плодовитост - през 1950 той е бил 5 (деца на жена), а през 2005 г. - 2,65. Предвижда се до 2050 г. да достигне до 2,06. Според учените прекомерното

нарастване

на населението

води до недостиг на питейна вода, разрушаване на екосистеми, изчезване на животински видове. Също така до повишени нива на замърсяване на въздуха, водите и почвите, промени в атмосферния състав, което води до предпоставки за глобално затопляне. Освен това и до повишен риск от пламване на епидемии и пандемии, както и разпространение на бактерии, устойчиви на антибиотици. И най-вече до изчерпване на ресурсите, до глад, бедност, лоши условия на живот.

Затова учените са категорични, че е необходимо да се вземат мерки за стабилизиране и по възможност намаляване на раждаемостта.

Кои са ключовите  индикатори за причините за климатичната криза и последиците от нея, четете в печатното издание на "168 часа".