Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сюзън Мубарак
Сюзън Мубарак

 

 

Съпругата на Хосни Мубарак Сюзън и синът му Гамал, на който египетският президент се надяваше да остави трона си, са напуснали тайно страната. Те били забелязани на лондонското летище "Хийтроу" с 97 куфара. Вероятно близките на президента са успели да изнесат част от скъпоценностите си. Фамилията слязла в Лондон от частен самолет. С високопоставените особи била и дъщерята на Гамал Мубарак, съобщиха десетки очевидци във фейсбук и туитър. В социалните мрежи египтяните се възмущават, че най-дълго управлявалият ръководител в Близкия изток е натрупал огромно състояние на гърба на народа си. Според различни източници то варира от 25 до 40 млрд. долара. В сумата не влизат активите на компанията "Алаа Мубарак", която управлява имоти в Лондон, Лос Анджелис, Вашингтон и Ню Йорк. Доскоро тези тайни бяха успешно укривани зад дебелата завеса на информационно затъмнение.

Семейна династия

"Мубарак се опитваше да представи фамилията си като достойна, вдъхваща респект, за да бъде обичана. Той, съпругата му и двамата им синове мога да бъдат видени на лъскави фамилни фотографии", казва проф. Адел Искандар, специалист по медии в университета в Джорджтаун. Семейната династия наистина беше достойна в очите на народа до злополучния ден през януари, когато т.нар. "поколение на 2011 г." - млади хора, които общуват във фейсбук, се впусна в масов, неорганизиран протест срещу "бащата на нацията" в Кайро.
"Преобладаваща част от 88-милионното население на Егитет са млади хора, под 25 години, прекарали досегашния си живот под знака на 82-годишния Мубарак, които не могат да си го представят без него - казва проф. Искандар. - Тези дни те се отказаха от първото семейство на Египет, като казаха:"Това е. Свършено е с него и с това, което е било толкова години."
Според професора съпругата на президента, Сюзън Мубарак, стои на върха на пирамидата и е

най-важната фигура

в заможната династия, макар че няма пост. Наполовина англичанка, произхождаща от семейство на британска медицинска сестра и египетски педиатър, тя заедно с двамата си синове Гамал и Амаа се превръща в символ на непотизъм и корупция с имоти и бизнес начинания навсякъде по света. Възпитаничка на Американския университет в Египет, която обича лукса и кожите, съпругата на Мубарак влиза в клуба на милиардерите през 2000 г. Състоянието и е предимно в американски банки, както и в няколко столици - Лондон, Франкфурт, Мадрид, Париж и Дубай. Според конфиденциален доклад първата дама има авоари от 3 до 5 млрд. долара. Сюзън Мубарак играе важна социална роля и често е заснемана на дипломатически и благотворителни събития с други известни съпруги по света, в това число с Карла Бруни. Благотворителната дейност на госпожа Мубарак се изчислява на милиони долари всяка година. Но според слухове голяма част от даренията са попаднали в собствените и банкови сметки. Въпреки контрола върху медиите в Египет, някои нейни критици я оприличават с френската кралица Мария-Антоанета. През декември WikiLeaks разкри, че именно Сюзън е човекът, който оказва огромно влияние върху Мубарак от момента, в който той става вицепрезидент, както и върху сина им Гамал, номиниран за кандидат-наследник на президентския пост от Националната демократична партия.
Гамал, помощник генерален секретар на управляващата партия, е бивш инвестиционен банкер от Лондон с лично

състояние от 17 млрд. долара

Според някои доклади той има депозити и сметки в банка Ю Би Ес в Швейцария, Германия, САЩ и Великобритания, както и сметки в ACM, активи в няколко инвестиционни фонда в САЩ и Великобритания, Фондация и Риъл Естейт Бритиш, която управлява доверителни фондове. Също като 69-годишната си майка Гамал завършва Американския университет в Кайро и по ирония на съдбата пише изследване за социалните действия. След това започва да се занимава с финанси и става шеф на базираната в Лондон "Банк ъф Америка". Напуска я и създава  Medinvest Associates Ltd., британски частен фонд за управление на дялови инвестиции. Шеф е на фондацията "Бъдещо поколение" и почетен член на "Ротъри", но през 2000 г. се връща в родината си, за да поеме дълга от баща си, според "Аръб стъдис джърнъл". Гамал живее предимно в пететажния си дом в Найтбридж, Западен Лондон, и е доста дистанциран от случващото се около него, но майка му го тласка в първите редици на политиката. Той се появява на първите корици на списанията, като герой в спонсорствата на шампионати и други младежки инициативи и хората си задават въпроса:"Кой е този мъж?" Зад завесата 47-годишният египтянин е облечен в дизайнерски костюми, жилетки в европейски стил и носи маркови очила. Контролираните египетски медии го описват като "човек на народа".
През 2007 г. Гамал се оженва за Кралицата на Нил, 20-годишната Хадиджа ел-Гамал. Египтянката с перфектен английски, дизайнерски дрехи и пластични операции на устните е дъщеря на магната Махмут ел-Гамал. Тя работи за баща си, който е собственик на една от най-големите строителни компании и притежава мегахолдинг за недвижими имоти. Сватбата на Гамал с Хадиджа е сигнал към египетското общество, че ако Гамал бъде номиниран за президент, това ще бъде

въпрос на бизнес

Мубарак младши продължава да се огражда с хора от егитепската аристокрация, най-вече от елита на технократите в близки връзки с Роял Банк, Международния валутен фонд и други финансови институции.
Другият син на Мубарак, Алаа, изчезва от очите на публиката през 2009 г., след като се появяват съмнения около някои практики в бизнеса му. Състоянието на Алаа Мубарак е оценявано на 8 млрд. долара. В това число влизат и недвижимите му имоти в Лос Анджелис, Вашингтон и Ню Йорк.
Според някои източници и двамата синове на Хосни Мубарак са се занимавали с оръжейни сделки. Египтяни твърдят, че са ги виждали да профучават край тях с луксозни лимузини.

С $31 млрд. след 30 години на върха

Хосни Мубарак е син на фермер. Бивш летец от ВВС и командир на военна база, той управлява автократично Египет след смъртта на Ануар Садат в продължение на 30 години. Заради твърдата си ръка и натрупаното си лично богатство получава прякора Фараона. В състоянието му влиза и имуществото на древните египетски владетели, което е успял да присвои, според италианския в."Ла Стампа". Някои източници оценяват личното богатство на Хосни Мубарак за над 31 милиарда долара. То е съставено от пари в кеш и сметки в американски, германски, британски, швейцарски, шотландски, испански и дубайски банки, акции и дялови участия, недвижими имоти в Египет и чужбина. Освен това той притежава правото на две кралски яхти на стойност 60 млн. евро.
Богатството на президента е натрупано главно от комисиони от сделки с оръжия. Сайтове пишат, че Мубарак получавал 50% комисиони от нетните печалби на чужди фирми на египетския пазар. Някои свързват името му с чужди корпорации като Марлборо, Метро, Хермес, МакДонълдс, Водафон, Хюндай, Шкода, Чили и други големи компании. Кланът има и ренти от недвижими имоти в Кайро и в туристическите инвестционни зони като Хургада и Шарм ел Шейх. В известния курорт се намира и една от трите официални резиденции на президента - зимната, където според съобщения той пребивава в първите дни на януарското въстание.

СТИЛ: Критици на Мубарак твърдят, че е натрупал милиардите си за сметка на все по-отчайващата бедност на египетския народ.
СТИЛ: Критици на Мубарак твърдят, че е натрупал милиардите си за сметка на все по-отчайващата бедност на египетския народ.
ФАМИЛИЯТА: Хосни и Сюзън Мубарак с двамата им синове Гамал и Амаа със съпругата му.
ФАМИЛИЯТА: Хосни и Сюзън Мубарак с двамата им синове Гамал и Амаа със съпругата му.
ЛУКС: Една от резиденциите на Хосни Мубарак.
ЛУКС: Една от резиденциите на Хосни Мубарак.