Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слави Трифонов води шоуто си вече в своята телевизия.
Слави Трифонов води шоуто си вече в своята телевизия.

Мая Манолова и познат социолог доплаваха от каналите,

за да загатнат вероятен бъдещ съюз

Зрителите са чакали телевизията 7/8 -

1 456 120 са я гледали първия път. Важното е колко ще са по-нататък

Много говорене, почти никаква реклама

Криско не става за водещ, но пък пее добре

Пет дълги часа с шоуто на Слави - така официално стартира чаканата “Седем осми тв” в 19 ч в понеделник, 4 ноември.

“Пожелавам ви да биете по рейтинг и Си Ен Ен, и Би Би Си. Заслужавате”, каза им в ефира Валери Найденов, бившият главен редактор и настоящ анализатор във в. “24 часа”. Той беше един от гостите в “Студио Хъ”- единственото по-различно предаване на новата медия от това, което зрителите познават.

През тези 5 часа се видя, че рапърът Криско е водещ на “Вечерта на актьорите”, а познатите рубрики стават предавания. Напомняха ни, че останалите телевизии са канали, а какво има по каналите - всички знаят. Разбра се, че на новата медия все още ѝ липсва технологична висота и излъчването ѝ е по-скоро като на кабеларка. Може би защото студиото на “Седем осми тв” е в софийския квартал “Левски Г”, откъдето преди време излъчваше и фалиралата ТВ 7 на Цветан Василев.

Кадър от “Шоуто на сценаристите”, гостува Милко Калайджиев.
Кадър от “Шоуто на сценаристите”, гостува Милко Калайджиев.

Въпреки тези грешки на растежа голямото чакане на зрителите доведе до логичен резултат -

в първата си

вечер “Седем

осми тв” взе

28,8% дял от

тв аудиторията

Гледали са я 1 456 120 души на възраст от 15 до 70 г. Данните са на Be Media Consultant, измерени в часовия пояс 19,00 - 23,45 ч.

Интересът към старта е разбираем, а имаше и “кукичка” за зрителите - кой ще вземе мерцедеса на Слави. Затова по-важна е гледаемостта на втория ден, както и през всички следващи.

Иначе предаванията се правят от същите сценаристи, актьори, “Ку-ку бенд”, “Магаданс” и Слави Трифонов, които сега създават продукция за 5 пъти по-дълго тв време, след като телевизията стартира с програма от 19 до 24 ч. Тя се повтаря сутрин от 7 до 12 ч. В останалото време се излъчват автореклами, песни от концертите им или просто нищо.

18,50 ч, 4 ноември - 10 минути до официалния старт на 7/8 тв. Песента от концерт на Слави, която върви, е прекъсната по средата. На екрана излиза логото на телевизията върху звездно небе. И никакъв звук - тишина, която продължава 7 минути.

18,57 ч - заставка “Реклама”, след която следват рекламите на два сайта, единия сравнително популярен, другия - за авточасти втора употреба. През петте часа програма те се повтарят многократно заедно с рекламите на други два сайта и една минерална вода.

В 19 ч телевизията тръгва с автореклама на предстоящите предавания, скечове с Иво Сиромахов, Красимир Радков и Мариан Бачев, които отново рекламират новата телевизия, както и откъси от репетициите на бъдещи рубрики. И така 15 минути, после - тяхното повторение.

Същинската телевизия на практика стартира в 19,30 ч с чисто новото публицистично предаване, водено от сценариста Тошко Йорданов. И с първи гост в студиото му - Мая Манолова, тъкмо изгубила изборите за кмет в София. Така в “Седем осми тв” постигали медиен баланс, тъй като останалите телевизии цял ден канели само хора от властта, мотивира (не)случайния избор Йорданов. И проведе задушевен разговор на ти с бившия омбудсман.

“Който ви

неглижира, не

разбира нищо

от демокрация

Референдумът, който направихте, е епохална изява и единственият силно демократичен ход по време на прехода”, каза Валери Найденов, който беше следващият гост в “Студио Хъ”.

Не успя обаче да представи доводите си против машинното гласуване, тъй като водещият Йорданов го надприказва и не се разбра кой каква позиция защитава. Предаването завърши със социолога Кънчо Стойчев, който прескочи от някой от каналите, където социолозите часове преди това плаваха.

А програмата продължи с “Вечерта на актьорите” - вероятно най-популярната рубрика в “Шоуто на Слави” в последните години, също излъчвана в понеделник, но вече едночасова.

Изненадата - Криско в ролята на водещ. Не минаха и десетина минути от началото, за да се види, че е по-добре Криско да си остане певец.

В промеждутъците между отделните предавания телевизията пусна и прогноза за времето, представяна от Ванката. Това май беше единствената част от програмата, която напомня за другите телевизии. С тази разлика, че френското “р” на Ванката почти скри същинската прогноза, но може и да е разсмял някого.

Ванката води прогнозата за времето.
Ванката води прогнозата за времето.

Иначе авторекламите, пускани постоянно, не спираха да повтарят, че “ние не правим като другите”.

В 21,30 ч дойде “Шоуто на сценаристите”, първа част, с водещи Ивайло Вълчев, Драгомир Петров, Филип Станев и Александър Вълчев. И тук не се разбра много от разговора им с неуспелия кандидат-кмет на Свиленград Милко Калайджиев. Приличаше на приказки на маса, където всеки бърза да вземе думата.

В антракта между първата и втората част - така шеговито го обявиха самите сценаристи, стартира “Вечерното шоу на Слави Трифонов”. С половин час по-рано от обичайното му време, защото в новата телевизия ще се излъчва от 22 ч. Иначе всичко изглеждаше постарому. Декорът и местата на главните герои - водещият Слави Трифонов, “Ку-ку бенд” и публиката, вече са известни. Единствената интрига в шоуто беше кой ще спечели мерцедеса лимузина - най-големия подарък от всичките 1453, поднасяни на Слави Трифонов от гостите му в Би Ти Ви. Падна се на Румен Стоянов. С тегленето на наградите шоуто се превърна в лидер по гледаемост - 1 036 470 зрители.

Петте часа обаче

показаха, че в

тях липсва един

Албърт Парсънс

Това е легендарният американски директор на Би Ти Ви, пратен в София от австралийския си началник и собственик Рупърт Мърдок да създаде първата частна национална телевизия у нас. Направи я така, че следващите телевизии - не само мащабните, но и малките, започнаха да следват модела на програмирането ѝ. Не че телевизията на Слави трябва да е същата. Напротив, добре е да е различна, но и достатъчно съдържателна.

Краси Радков във “Вечерта на актьорите”
Краси Радков във “Вечерта на актьорите”