Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За изграждането на качествен имунитет след поставяне на ваксина против грип е необходим поне месец. Затова здравните специалисти препоръчват имунизации да се правят още през октомври, най-късно началото на ноември. Тази година обаче има риск дори до декември да не бъдат ваксинирани рисковите групи пациенти, защото има забавяне на доставката на ваксини.

Според данни от Националния център по заразни и паразитни болести проблемът не е само в България, но и в целия ЕС. Причината е, че самото производство на тазгодишните ваксини се е забавило, заради това, че от Световната здравна организация по-късно са дали инструкции за точния състав. По принцип противогрипните ваксини се създават на базата на щамовете, които са атакували предишната година, както и на очакваните нови. Именно предвиждането на един от новите щамове, който се е оказал неочакван, е станало причина за забавянето на препоръките на СЗО, а оттам и на производството.

Здравни специалисти са категорични, че въпреки забавянето още в първата седмица от ноември в България ще има заредени ваксини в аптечната мрежа и при личните лекари. Те обаче искат удължаване на срока за ваксиниране, защото не смятат, че до декември ще успеят да обхванат всички желаещи. Предвидено е тази година да има безплатни ваксини за 10% от възрастните над 65- годишна възраст. От Министерството на здравеопазването обявиха Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. От МЗ подчертават, че в България имунизационният обхват с грипни ваксини е твърде нисък, като за периода 2013-2017 г. средният обхват в страната е едва 2,17-2,61%. Целева група на Националната програма са най-уязвимите – а именно лицата, навършили 65 г. Имунизацията срещу сезонен грип е особено важна за хората в напреднала възраст, при които тежкото протичане и усложнения намаляват до 60%, а смъртните случаи с 80%. Имунизацията е препоръчителна също за възрастни и деца над 6-месечна възраст, страдащи от някои хронични заболявания, за лица с повишен риск от заразяване във връзка с професията им (транспортни работници, служители в армията и полицията, медицински персонал и т.н.) или лица, които могат да заразят високорискови пациенти.

От Националния център по заразни и паразитни болести напомнят, че е от изключително значение да се спазва стриктен контрол и хигиена на поставяне на имунизации, за да не се стига до усложнения. В листовката на широкоизползвана противогрипна ваксина у нас изрично са упоменати възможни нежелани реакции като главоболие, мускулни болки, температура, подуване, синини, но и уртикария, проблеми с бъбреците, невралгия, конвулсии от висока температура, дори парализа на части от тялото, както и алергичен шок - подуване на лицето, устните, езика, гърлото.

В листовката на ваксината е подчертано, че имунизация не бива да прави, ако ваксината не е била съхранявана в хладилник, ако е нарушена целостта на опаковката; аконе е извършен предварителен обстоен медицински преглед; ако пациентът е болен (дори наличие на хрема в комбинация с ваксина може да провокира тежки реакции); ако пациентът е здрав, но някой в близкото му обкръжение е болен; ако страда от алергии, ваксина се прави само след специална подготовка, назначена от алерголог. Освен това специалисти подчертават, че ваксината не бива да се поставя веднага след изваждане от хладилник, защото може да предизвика алергичен шок.