Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НА КРАК: Уебър и Фетел сами си завиват пикантни дюнери преди старта на състезанието в Малайзия.
НА КРАК: Уебър и Фетел сами си завиват пикантни дюнери преди старта на състезанието в Малайзия.

ПИЛОТИТЕ във Ф1 трябва да ядат храна, която е лека и лесна за смилане. За всеки от състезателите се прави специална диета. Тя е съобразена с особеностите на организма. Повечето асове карат деня на плодове и витаминозни напитки, особено по време на състезателния уикенд.

Огромните физически натоварвания през сезона са преодолими единствено с точно прецененото хранене. Салати, плодове, италиански пасти, риба са основна част от менюто във Ф1. Само така е гарантирана работата на добре поддържаното тяло на най-добре подготвените атлети. За това се грижат личните фитнес инструктори на пилотите. Те изработват програмата за тренировки и съобразяват хранителния режим. Важен е балансът между въглехидрати, протеини, минерали и витамини, които трябва да бъдат приемани.

Много видял, малко ял

"Аз съм от щастливите хора, които много пътуват - казва бившият световен шампион Фернандо Алонсо, - но не съм изпитал щастието да познавам кухнята на всички страни, през които съм минал. Драконовската диета е причината за това."
Свинско, телешко, пържено и пикантно категорично са зачеркнати от менюто, алкохол, цигари са недопустими.

Повечето пилоти на ден изпиват над 8 литра минерална вода. Ябълки, портокали, мандарини и грозде са най-честата храна преди старта. Повечето от автомобилистите нямат проблем с теглото. Те трябва да бъде в определени граници през целия сезон. В противен случай на инженерите се отваря огромна работа по олекотяването на колите, за да се вместят в регламентираното тегло на болида с пилот в кокпита.

Закръглени

В последните 20 години има десетима пилоти, за които - въпреки жестоките диети - теглото е било проблем. На върха на тази класация са Тео Фаби (Италия), Хуан-Пабло Монтоя (Колумбия) и Найджъл Менсъл (Англия).